Επανάσταση σε νέα πηγή ενέργειας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2022

Επανάσταση σε νέα πηγή ενέργειας


Σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης πραγματοποίησε ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που παρήγαγε ενέργεια 59 megajoules. Η ενέργεια αυτή είναι διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ του 1997, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας UKAEA.

Η επιτυχία του πειράματος προσφέρει επιχειρήματα στους οπαδούς της σύντηξης ως μελλοντικά αξιόπιστης και μη ρυπογόνου εναλλακτικής πηγής ενέργειας. «Καθώς η πίεση αυξάνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της εξάλειψης της καύσης άνθρακα, η επιτυχία της ομάδας της Οξφόρδης αποτελεί σταθμό στον οδικό χάρτη της πυρηνικής σύντηξης, ως ασφαλούς, αξιόπιστης και καθαρής πηγής ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική υπηρεσία. Ο διευθύνων σύμβουλος της UKAEA, Ιαν Τσάπμαν, λέει ότι η επιτυχία του πειράματος αποτελεί «ιστορική εξέλιξη», που μας φέρνει πιο κοντά στην παραγωγή ενέργειας χωρίς εκπομπές καυσαερίων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ την ίδια ώρα η σύντηξη προσφέρει τόσα πλεονεκτήματα. Αναπτύσσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες μιας νέας τεχνολογίας, που θα παράγει βιώσιμη ενέργεια, χωρίς επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Ο κόσμος μας χρειάζεται την πυρηνική σύντηξη», λέει ο Τσάπμαν.

Ενέργεια μπορεί να παραχθεί με πυρηνική σύντηξη, αλλά και με τη συνήθη μέθοδο διάσπασης του ατόμου. Στα σημερινά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, άτομα ουρανίου από βαρύ, ασταθή πυρήνα, διασπώνται σε δύο ή περισσότερους ελαφρότερους πυρήνες. Η πυρηνική σύντηξη, αντίθετα, επιδιώκει τη συνένωση δύο ελαφρών ατόμων, σε ένα μεγαλύτερο. Η διαδικασία αυτή επιδιώκει να αναπαραγάγει τη λειτουργία του ήλιου.

Η πηγή του μέλλοντος
Θεωρούμενη ως «καθαρή» πηγή ενέργειας, χωρίς εκπομπές καυσαερίων και ελάχιστα απόβλητα.

Οπαδοί της σύντηξης εκτιμούν ότι αυτή είναι η πηγή ενέργειας του μέλλοντος. Αυτή η μέθοδος παραγωγής ενέργειας αφήνει ελάχιστα κατάλοιπα, τα οποία είναι πολύ λιγότερο ραδιενεργά από ό,τι αυτά συμβατικών πυρηνικών σταθμών. Η σύντηξη δεν παράγει επίσης καθόλου αέρια του θερμοκηπίου. Η πυρηνική σύντηξη θα μπορούσε θεωρητικά να παραγάγει 4 εκατομμύρια φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, χωρίς να απελευθερώσει βλαβερά καυσαέρια.

Η έρευνα, όμως, βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, ενώ η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεί απλά δείγμα των δυνατοτήτων της μεθόδου, χωρίς αυτή να είναι ακόμη βιώσιμη. Το πείραμα παρήγαγε ενέργεια για πέντε δευτερόλεπτα. «Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε σύντηξη για 5 δεύτερα, θα μπορέσουμε σύντομα να το κάνουμε για 5 λεπτά και αργότερα για 5 ώρες», λέει ο Τόνι Ντον, του ομίλου EUROfusion.

Τα δεδομένα της μελέτης της Οξφόρδης μπορεί να αποδειχθούν επίσης χρήσιμα στην κατασκευή του πρωτοποριακού αντιδραστήρα ITER στη νότια Γαλλία. «Η έρευνα και οι τεχνολογικές καινοτομίες που πραγματοποιούνται εδώ στη Βρετανία, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας, καθιστούν την πυρηνική σύντηξη πραγματικότητα», λέει ο υφυπουργός Ενέργειας Τζορτζ Φρίμαν.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμως, διαφωνούν με την εμπορική εκμετάλλευση της πυρηνικής σύντηξης, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση στην κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες