Ουκρανία: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί κοντά στην πρωτεύουσα - Χτυπάει τις υποδομές η Ρωσία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 27, 2022

Ουκρανία: Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί κοντά στην πρωτεύουσα - Χτυπάει τις υποδομές η Ρωσία


Οι ισχυρές δυνάμεις της Ουκρανίας κράτησαν την πρωτεύουσά τους όρθια ενάντια στη ρωσική επίθεση για τρίτη μέρα το Σάββατο, καθώς οι μάχες συνεχίζονταν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι προέτρεψε τους πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια στις δυνάμεις εισβολής.

Οι μάχες επικεντρώθηκαν κυρίως στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Δύο μεγάλες εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο Κίεβο
Δύο μεγάλες εκρήξεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό στα νοτιοδυτικά του Κιέβου νωρίς το πρωί της Κυριακής. Διαφαίνεται ότι ήταν γύρω από το Βασίκλιβ, περίπου 30 χιλιόμετρα, νότια του Κιέβου - μια πόλη που διαθέτει ένα μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο και πολλές δεξαμενές καυσίμων.

Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο
Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Νεκρό ένα εξάχρονο παιδί
Εξάχρονο αγόρι σκοτώθηκε ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη Ουκρανοί πολίτες, από πυροβολισμούς σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε δυτική συνοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας το βράδυ του Σαββάτου

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο του Κιέβου, είπε ότι μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται δύο έφηβοι και τρεις ενήλικες.

Οι ρωσικές τράπεζες εξαιρέθηκαν από το σύστημα SWIFT
Ο Λευκός Οίκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την εξαίρεση ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το δίκτυο υψηλής ασφάλειας που συνδέει χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γύρω από το κόσμο και δεσμεύτηκαν να καταβάλουν προσπάθειες για να «διασφαλίσουν συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν».

Τις Νέες σκληρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως: «θα προτείνω ορισμένες ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το SWIFT και να μην μπορούν να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση του πολέμου. Οι τράπεζες αυτές δεν θα είναι σε θέση να κάνουν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».

Σκληρή αντίσταση
Η Ρωσία αντιμετωπίζει «σκληρότερη από την αναμενόμενη» αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό καθώς και απροσδόκητες δυσκολίες στον εφοδιασμό των δυνάμεών της, είπαν στο CNNi δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ με άμεση γνώση.

Η Ρωσία υφίσταται μεγαλύτερες απώλειες σε προσωπικό, τεθωρακισμένα και αεροσκάφη από το αναμενόμενο, και δεν έχει ακόμη επισφραγίσει την αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας.

Οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρεμβαίνουν
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν θα επιτρέπεται πλέον να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα με το περιεχόμενό τους σε οποιαδήποτε πλατφόρμα που ανήκει στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, ανακοίνωσε η εταιρεία το βράδυ της Παρασκευής. Ομοίως, το YouTube απέκλεισε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RT από την Ουκρανία και ανέστειλε τη δυνατότητά του να δημιουργεί έσοδα από το περιεχόμενό του στην πλατφόρμα.

Ο Έλον Μασκ δίνει στην Ουκρανία πρόσβαση στο δορυφορικό Διαδίκτυο Starlink
Ο δισεκατομμυριούχος της SpaceX, Έλον Μασκ, δήλωσε αργά το Σάββατο ότι η δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία Starlink είναι διαθέσιμη στην Ουκρανία και η SpaceX στέλνει περισσότερα τερματικά στη χώρα, της οποίας το διαδίκτυο έχει διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία. Περισσότερα τερματικά καθ' οδόν», έγραψε ο Μασκ στο Twitter.

Ο μεγιστάνας απάντησε σε ένα tweet ενός κυβερνητικού αξιωματούχου της Ουκρανίας που ζητούσε από τον Μασκ να παράσχει σταθμούς Starlink στην εμπόλεμη χώρα.

«@elonmusk, ενώ προσπαθείς να αποικίσεις τον Άρη — η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Ενώ οι πύραυλοί σας προσγειώνονται επιτυχώς από το διάστημα — οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς πολίτες!», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Μιχαΐλο Φεντόροφ.

Η σύνδεση στο Διαδίκτυο στην Ουκρανία έχει επηρεαστεί από τη ρωσική εισβολή, ιδιαίτερα στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας όπου οι μάχες ήταν πιο σφοδρές, δήλωσαν το Σάββατο οι παρατηρητές του Διαδικτύου.

Προεδρική έκκληση
Ο Ζελένσκι έκανε επίσης έκκληση στους Ουκρανούς να αντισταθούν στην εισβολή και κάλεσε όσους ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να υπερασπιστούν τη χώρα.

Καλωσόρισε επίσης εθελοντές από το εξωτερικό λέγοντας «θα σας δώσουμε όπλα».

Οι Ουκρανοί φεύγουν
Περισσότεροι από 120.000 Ουκρανοί έχουν ήδη φύγει ενώ 850.000 είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Είπε ότι έως και 4 εκατομμύρια Ουκρανοί μπορεί να τραπούν σε φυγή εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται και ότι υπήρχαν ουρές σε μια σειρά από συνοριακά σημεία διέλευσης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες