Παράφοροι έρωτες που έμειναν στην ιστορία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2022

Παράφοροι έρωτες που έμειναν στην ιστορία


Υπάρχουν ζευγάρια που έγιναν γνωστά εξαιτίας του παράφορου έρωτα που έζησαν. Κάποια από αυτά παρέμειναν ο ένας δίπλα στον άλλον, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Κάποια άλλα όμως δεν τα κατάφεραν για πολλούς λόγους. Ο έρωτάς τους είτε ήταν τόσο σαρωτικός που έληξε σύντομα, είτε ήταν τόσο «αρρωστημένος» που η ζήλια τους σκότωσε.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα


CHRISTOPHEL FINE ART VIA GETTY IMAGES

Ο έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας κατάφερε να γίνει η πιο γνωστή ιστορία αγάπης στον κόσμο. Η έχθρα των Μοντέγων με τους Καπουλέτους έμελε να δώσει τραγικό τέλος στην ιστορία των δύο ερωτευμένων νέων. Ο Ρωμαίος ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Ιουλιέτα κι από εκεί αρχίζει η ιστορία τους. Οι δύο νέοι ερωτεύονται αμέσως και παρά την έχθρα αποφασίζουν να παντρευτούν. Τελικά τα καταφέρνουν αλλά από εκεί και έπειτα αρχίζει μια σειρά από περιπέτειες που θα τους βάλουν σε μεγάλες συμφορές.

Προκειμένου η Ιουλιέτα να μην παντρευτεί ένα προξενιό που της πρόσταζε η οικογένεια της αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από έναν ιερέα παίρνοντας ένα δηλητήριο που θα την έκανε να φαίνεται νεκρή για 42 ώρες.

Ο Ρωμαίος όταν το μαθαίνει και τη βλέπει, μη γνωρίζοντας ότι δεν είναι πραγματικά νεκρή, βάζει τέλος στη ζωή του. Μόλις συνήλθε η Ιουλιέτα και είδε δίπλα της νεκρό τον αγαπημένο της αυτοκτονεί και αυτή και κάπως έτσι άδοξα τελειώνει η ιστορία τους που γράφτηκε γύρω στο 1560 από τον William Shakespeare.

Κλεοπάτρα και Αντώνιος


DEA / A. DAGLI ORTI VIA GETTY IMAGES

Τον Οκτώβριο του 41 π.Χ., η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, έφτασε στην πόλη Ταρσό, για να συναντήσει τον Μάρκο Αντώνιο. Ο Μάρκος Αντώνιος την είχε καλέσει στην Ταρσό, για να της ζητήσει να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του στην Παρθία. Όταν την πρωτοείδε δεν μπόρεσε να της αντισταθεί.

Ήταν τόσο δυνατός ο έρωτάς του για τη βασίλισσα της Αιγύπτου, που πολλοί πίστεψαν ότι η Κλεοπάτρα του είχε κάνει μάγια. Και πραγματικά έζησαν έναν θυελλώδη έρωτα οι δυο τους. Ωστόσο, χωρίστηκαν λόγω των στρατιωτικών υποχρεώσεων που είχε ο Αντώνιος. Παρόλα αυτά απέκτησαν δυο δίδυμα παιδιά, τον Αλέξανδρο Ήλιο και την Κλεοπάτρα Σελήνη.

Μετά από μια ισχυρή μάχη που έγινε ανάμεσα στον Οκταβιανό και τον Αντώνιο, που πλέον ήταν στο πλευρό της Κλεοπάτρας, και την εγκατάλειψη του από τον στρατό του, ο Αντώνιος πίστεψε ότι προδόθηκε από την Κλεοπάτρα. Εκείνη έτρεμε από την οργή του Αντώνιου, κλείστηκε σε ένα δωμάτιο και διέταξε να του πουν ότι είναι νεκρή.

Στο άκουσμα της είδησης ο Αντώνιος έβαλε τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας με το σπαθί του. Πριν ξεψυχήσει ένας υπηρέτης του εξομολογήθηκε ότι η Κλεοπάτρα ζει και τον οδήγησε σε εκείνη όπου στην αγκαλιά της άφησε την τελευταία του πνοή. Μετά από αυτό και η Κλεοπάτρα έβαλε τέλος στη ζωή της, βάζοντας ένα δηλητηριώδες φίδι πάνω της να την τσιμπήσει. Φυσικά μετά από λίγα λεπτά ξεψύχησε κι αυτή. Κάπως έτσι άδοξα έληξε και αυτός ο έρωτας.

Πάρις και Ελένη


COMMONS WIKIMEDIAΟ Έρωτας του Πάρι και της Ελένης (Έργο του Jacques-Louis David1788 - Λούβρο)

Μακράν ο πιο καταστροφικός έρωτας όλων τον εποχών. Ολόκληρη Τροία ξεκληρίστηκε για τα μάτια της Ωραίας Ελένης. Όταν ο Πάρις έπρεπε να αποφασίσει ανάμεσα στην Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη, αυτός επέλεξε την Αφροδίτη η οποία σαν αντάλλαγμα του έταξε να του δώσει την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου.

Για τον τότε κόσμο η γυναίκα του Μενέλαου, η Ελένη της Σπάρτης, θεωρούνταν η πιο όμορφη. Κι από εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι καταστροφές. Όταν ο Πάρις πήγε να την βρει, έμεινε άφωνος από την ασύγκριτη ομορφιά της και την ερωτεύτηκε αμέσως.

Ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και έτσι το έσκασαν μαζί. Από εκείνη τη στιγμή και για τα κάλλη της Ωραίας Ελένης ξεκίνησε ολόκληρος Τρωικός πόλεμος όπου χαμένος της υπόθεσης ήταν ο Πάρις, ο οποίος σκοτώθηκε στην μάχη, και η Ελένη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στη Σπάρτη και τον άντρα της τον Μενέλαο.

Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς


COMMONS WIKIMEDIAΕυφροσύνη Βασιλείου (Η κυρά Φροσύνη)

Η Φροσύνη ήταν γνωστή για την ομορφιά της και την καταγωγή της. Ήταν σύζυγος ενός πλούσιου έμπορου από τα Γιάννενα και ανιψιά του μητροπολίτη Λάρισας και μετέπειτα Ιωαννίνων. Ο σύζυγος της κυρά Φροσύνης έλειπε συχνά για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ταξίδια στο εξωτερικό, λόγω της δουλειάς του. Ο μύθος θέλει τη γυναίκα αυτή αρκετά απελευθερωμένη για την εποχή της. Τολμούσε να βγαίνει βόλτες κατά την απουσία του άντρα της, προκαλώντας αρνητικά σχόλια.

Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, η κυρά Φροσύνη συνδέθηκε ερωτικά με τον γιό του Αλή Πασά, που την είχε ερωτευτεί μάλλον παράφορα. Όλα θα έβαιναν καλά, εάν δεν ήταν και ο ίδιος παντρεμένος με μια σύζυγο, η οποία δεν είχε καμία διάθεση να υπομείνει την προσβολή.

Η ζήλια και ο πληγωμένος της εγωισμός την οδήγησαν να ζητήσει ακρόαση από τον πεθερό της, τον Αλή Πασά, τον οποίο δεν δυσκολεύφθηκε να πείσει ότι πρέπει να παρέμβει. Ο Αλή Πασάς, διέταξε να συλληφθεί η Κυρά Φροσύνη και να τιμωρηθεί.


COMMONS WIKIMEDIA Ο Αλή Πασάς κυνηγά στη Λίμνη εκεί όπου έμελε να θανατωθεί η κυρά Φροσύνη

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η σκληρή αυτή στάση του Αλή Πασά, οφείλεται στο γεγονός ότι και ο ίδιος ήταν ερωτευμένος μαζί της και από ζήλια δεν μπορούσε να δεχθεί το γεγονός ότι είχε σχέση με τον γιό του.

Με αυτή τη πρόφαση και για να μη κατηγορηθεί για προσωπική ανάμειξη, ο Αλή Πασάς συλλαμβάνει άλλες 17 γυναίκες τις οποίες χαρακτήρισε ελευθέρων ηθών.

Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι ο έρωτας του Αλή Πασά για την ερωμένη του γιού του ήταν γνωστός και ποτέ δεν χρησιμοποίησε κάποιο πρόσχημα. Τιμώρησε την κυρά Φροσύνη επειδή τον αρνήθηκε.

Μάλιστα αναφέρεται, ότι στην προσπάθειά του να την κερδίσει, ο Αλή Πασάς κάποια στιγμή την απήγαγε και την μετέφερε στο χαρέμι του, χωρίς όμως να τα καταφέρει να την κάνει δική του με τη θέλησή της. Ο θείος της κυρά Φροσύνης προσπάθησε να τη σώσει ζητώντας την ευσπλαχνία του Αλή Πασά, αλλά δεν τα κατάφερε. Το μόνο που του επετράπη ήταν να πάρει υπό τη προστασία του τα δύο παιδιά της.

Η σκληρή διαταγή του Αλή Πασά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου, 1801. Οι δεσμοφύλακες έδεσαν τις 17 γυναίκες και τις πέταξαν στη λίμνη των Ιωαννίνων. Ο θρύλος λέει ότι τα άψυχα κορμιά τους ξεβράστηκαν, αλλά μάλλον είναι ακόμα στη λίμνη, καθώς τα λιμνάζοντα ύδατα δεν ξεβράζουν πτώματα.

Παρόλο που οι λεπτομέρειες της ιστορίας της Κυρά Φροσύνης δεν έχουν τεκμηριωθεί, θεωρείται σίγουρο ότι πλήρωσε την ομορφιά και τον έρωτά με τη ζωή της. Η ιστορία της έγινε δημοτικό τραγούδι, κινηματογραφική ταινία αλλά και τηλεοπτική σειρά.

Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα


FOTOSEARCH VIA GETTY IMAGES

Ένας φαινομενικά αταίριαστος έρωτας με πολύ πάθος, απιστία και δύο ιδιοφυείς καλλιτέχνες. Η Frida Kahlo συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ντιέγκο Ριβέρα όταν ακόμα σπούδαζε στη σχολή Καλών Τεχνών, θαύμαζε ήδη τον διάσημο ζωγράφο και τον προσέγγισε αμέσως με την ελπίδα να πάρει συμβουλές για την πορεία της στη ζωγραφική. Εκείνος ήταν παντρεμένος, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθεί στο παιχνίδι.

Το 1929, η 22χρονη Φρίντα παντρεύεται τον 42χρονο Diego, οι γονείς της έξαλλοι τους αποκαλούν «ο ελέφαντας και το περιστέρι». Ο γάμος τους ασταθής, ταραχώδης, με αμέτρητες απιστίες, μεταξύ των οποίων η αδερφή της Φρίντα και ο Τρότσκι. Το 1939, ένας χωρισμός γίνεται το τέλος μια 10ετούς κοινής ζωής, μόνο που οι δυο τους αντέχουν και ξαναπαντρεύονται ένα χρόνο μετά, επαναλαμβάνοντας ένα γάμο εξίσου θυελλώδη με τον πρώτο.


VIA ASSOCIATED PRESS

Το αυτοκινητιστικό ατύχημα της Κάλο όταν ήταν 18 χρονών, προκάλεσε σημαντικές βλάβες στο σώμα της και ο πόνος της αναπαρίσταται χαρακτηριστικά σε πολλούς απ’ τους πίνακές της. Με το πέρασμα του χρόνου η υγεία της χειροτέρευε κι εκείνη έγραφε στο ημερολόγιό της, πως σκεφτόταν συνεχώς την αυτοκτονία. Έγραφε χαρακτηριστικά: «ο Ντιέγκο και η ματαιοδοξία μου, που με κάνει να νομίζω ότι μπορεί να του λείψω με κρατούν στη ζωή».

Η Ιστορία έχει καταγράψει και άλλους έρωτες. Κάποιοι είναι γνωστοί, κάποιοι άλλοι παραμένουν ακόμα άγνωστοι για λόγους που ίσως να μη πρέπει αν αποκαλυφθούν.

Σίγουρα οι θυελλώδεις έρωτες που έχουν περάσει στην αιωνιότητα, έγιναν θρύλοι, διαδίδονται από στόμα σε στόμα και κανείς δεν χάνει το ενδιαφέρον του να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτούς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες