7η μέρα πολέμου: Mάχες στο Χάρκοβο, «έπεσε» η Χερσώνα, σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2022

7η μέρα πολέμου: Mάχες στο Χάρκοβο, «έπεσε» η Χερσώνα, σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία, εν αναμονή του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας.

Οι κάτοικοι της Ουκρανίας έζησαν ένα από τα πιο άγρια βράδια του πολέμου με σφοδρές εκρήξεις να συγκλονίζουν το Κίεβο, όπου έχουν βομβαρδιστεί τουλάχιστον 4 κατοικημένες συνοικίες. Στη βορειοδυτική Ουκρανία, στην πόλη Ζιτόμιρ τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα όταν επλήγη πολυκατοικία από ρωσικό πύραυλο που στόχευε παρακείμενη αεροπορική βάση. Από νωρίς το βράδυ η πόλη Χερσώνα είναι υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ ολονύχτιες μάχες δίνονται στο Χάρκοβο, το οποίο σφυροκοπείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ώρα μηδέν για το Κίεβο που πολιορκείται
Στόχος του Πούτιν είναι η κατάληψη με κάθε τρόπο της ουκρανικής πρωτεύουσας η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία πάνω από 4 ημέρες. Χθες, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου, με τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα οι εικόνες που έρχονται από αμερικανική εταιρείας και οι οποίες δείχνουν μία μεγάλη ρωσική φάλαγγα με άρματα μάχης, μήκους 64χλμ, προκαλούν τρόμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία η αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού εδώ και μία μέρα κινείται με αργούς ρυθμούς και φέρεται να βρίσκεται περίπου 24χλμ. βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας με τους κατοίκους της να περιμένουν νέα χτυπήματα μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες, Τρίτη, ο ρωσικός στρατός.

Αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας επιτίθενται στο Χάρκοβο
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν στο Χάρκοβο, με τον ουκρανικό στρατό να κάνει λόγο για σκληρές μάχες στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν και σε νοσοκομείο της πόλης.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στο Telegram.

«Έπεσε» η Χερσώνα
Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης οι ρωσικές δυνάμεις μετά από αρκετές μέρες πολιορκίας μπήκαν στη Χερσώνα, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία. Οι Ουκρανοί ωστόσο αναφέρουν πως ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Όπως μεταδίδει το BBC ο δήμαρχος της πόλης απηύθυνε έκκληση για παροχή ειδών πρώτη ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για την απομάκρυνση των τραυματιών. Μέλος της τοπικής κυβέρνησης είπε στο BBC ότι περίπου 200 είναι οι νεκροί στην περιοχή, ανάμεσά τους και αρκετοί άμαχοι.

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη
Στη Μαριούπολη ο ρωσικός στρατός έχει περικυκλώσει την πόλη και σήμερα κονβόι με Έλληνες ομογενείς και δημοσιογράφος αναμένεται να εγκαταλείψει την πόλη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο από τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας έχουν τραυματιστεί πάνω από εκατό κάτοικοι.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε. Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ
Ρωσικός πύραυλος Κρουζ που φαίνεται να είχε στόχο αεροπορική βάση χτύπησε σπίτια στην πόλη Ζιτόμιρ σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες