Τρία νέα μπόνους για εργαζόμενους, άνεργους και υπαλλήλους του Δημοσίου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2022

Τρία νέα μπόνους για εργαζόμενους, άνεργους και υπαλλήλους του Δημοσίου


Πριμ επιβράβευσης στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους που επανεντάσσονται στην αγορά εργασίας αλλά και επίδομα απόδοσης στους εργασιακούς συμβούλους που έχουν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.


Στόχος του υπουργείου είναι να αδειάσει η λίστα του ΟΑΕΔ από άνεργους που παραμένουν αδρανείς μέχρι να λήξει η επιδότησή τους, ή από εκείνους που παραμένουν εγγεγραμμένοι για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.


Τα 3 νέα μπόνους που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι τα εξής:

Ανεργοί πάνω από 12 μήνες

Παροχή κινήτρων – μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους για ενεργή αναζήτηση εργασίας: προβλέπεται η καταβολή 300 ευρώ σε όσους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) καταρτίζουν ατομικό σχέδιο δράσης.

Εργαζόμενοι (πρώην άνεργοι)

Προβλέπεται ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.

Υπάλληλοι ΟΑΕΔ (εργασιακοί σύμβουλοι)

Εισαγωγή κινήτρων απόδοσης για τους εργασιακούς συμβούλους με επιβράβευση της παραγωγικότητάς τους, σύμφωνα με κριτήρια που θα θέτει η διοίκηση.

Η «παγίδα ανεργίας» του ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, τον Δεκέμβριο του 2021 στο μητρώο του ΟΑΕΔ ήταν εγγεγραμμένα 1.100.099 άτομα. Περισσότεροι από τους μισούς (579.400 ή 53%) είναι εγγεγραμμένοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Από τους μακροχρόνια ανέργους, όσους είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, το 33% παραμένουν σε αυτό για περισσότερα από 5 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες (περισσότερες από 50.000) οι περιπτώσεις εκείνων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για περισσότερα από 10 χρόνια.




Προκύπτει δηλαδή ότι το μητρώο του ΟΑΕΔ αντί για εργαλείο επανένταξης στην αγορά εργασίας, έχει μετατραπεί στην πράξη για χιλιάδες πολίτες σε «παγίδα» μακροχρόνιας ανεργίας.

Κεντρικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αποτελεσματική στήριξη των ανέργων και ιδίως των μακροχρόνια ανέργων, να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και η μετατροπή του Οργανισμού σε εργαλείο για αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες