Ουκρανία: Τεράστιες απώλειες για τους Ρώσους-Ετοιμάζουν απόβαση στην Οδησσό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2022

Ουκρανία: Τεράστιες απώλειες για τους Ρώσους-Ετοιμάζουν απόβαση στην Οδησσό


Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι του Κιέβου και της Οδησσού, καθώς ο ρωσικός στρατός και τα ρωσικά πλοία σφίγγουν τον κλοιό.

Η ανησυχία για μεγάλο ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό εντείνεται μέρα με τη μέρα καθώς προ των πυλών βρίσκονται 14 ρωσικά πλοία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές. Αν και υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς στα παράλια της πόλης από ρωσικά πολεμικά, προς το παρόν δεν έχει γίνει απόπειρα απόβασης, όπως τόνισε ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Την Τρίτη δύο περιοχές στα περίχωρα της Οδησσού δέχθηκαν επίθεση, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Οδησσό Αλεξία Καλαϊτζή. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε το πρωί και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ η δεύτερη το μεσημέρι με 90 οβίδες από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό να εκτοξεύονται σε χωριό, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τραυματίες.

Αν και η ιστορική πόλη της Οδησσού βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία, υποδέχεται εκατοντάδες εκτοπισμένους από γειτονικές πόλεις, όπως το Μικολάιβ, που έχει πλέον ισοπεδωθεί.

Την ίδια ώρα οι σειρήνες δεν έχουν σταματήσει να ηχούν σε Κίεβο, Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Ντνίπρο, προειδοποιώντας τους ανθρώπους να τρέξουν σε καταφύγια για να προφυλαχθούν από πιθανές πυραυλικές επιθέσεις. Παράλληλα, η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κίεβο έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας έως και την Πέμπτη.

Τεράστιες απώλειες του ρωσικού στρατού
Η 21 ημέρα της επίθεσης στην Ουκρανία βρίσκει τον ρωσικό στρατό να έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στη χώρα, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των απωλειών, ενώ δεν μπορεί να επαληθευτεί.


Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αναφέρει σε νέο του μήνυμα ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες