Ουκρανία: Η Ρωσία υποχωρεί κι οχυρώνεται έξω από το Κίεβο, λένε οι ΗΠΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαρτίου 24, 2022

Ουκρανία: Η Ρωσία υποχωρεί κι οχυρώνεται έξω από το Κίεβο, λένε οι ΗΠΑ


Ένας μήνας πολέμου στην Ουκρανία και η Ρωσία θα έχει βρει πιο… σκούρα κι από σκούρα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ήταν ξημερώματα 24η Φεβρουαρίου όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις διεμήνυαν, τότε, ότι η προέλασή τους θα ήταν εύκολη και η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως ονομάζουν τον πόλεμο, θα τελείωνε γρήγορα. Αλλά η αντίσταση των Ουκρανών αποδεικνύεται πιο ισχυρή απ’ ό,τι περίμενε.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη καταληφθεί. Η Μαριούπολη έχει ισοπεδωθεί αλλά δεν έχει «πέσει». Το ίδιο και το Χάρκοβο και η Οδησσός. Κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο, τις τελευταίες μέρες, οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν υποχωρήσει και πλέον δεν προελαύνουν αλλά οχυρώνονται για να μη χάσουν κι αυτές τις θέσεις τους.

Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη (23.03.2022) ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», τόνισε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνιγκίβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν «πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/ Ντόνετσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ», είπε.

«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

Στον νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε προχθές Τρίτη ούτε προχθές Τετάρτη, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες