Καταργούνται πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ και πρόστιμα – Οι 3 ημερομηνίες «ορόσημα» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 14, 2022

Καταργούνται πιστοποιητικά, μάσκες, τεστ και πρόστιμα – Οι 3 ημερομηνίες «ορόσημα»


Αναστολή των μέτρων, σε δύο φάσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανοίγοντας παράθυρο για επιστροφή στην κανονικότητα αμέσως μετά το Πάσχα. Έτσι, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, φέτος θα απολαύσουμε ένα καλοκαίρι κανονικό, με ελευθερίες για όλους.

Συγκεκριμένα:

  • Από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης και επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% της χωρητικότητας.
  • Επίσης, από την 1η Μαΐου καταργούνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις αίθουσες μετά το Πάσχα χωρίς τη διενέργεια self test.
  • Αλλαγές ανακοινώθηκαν και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, καθώς από 1η Μαΐου θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση στον χώρο εργασίας τους.
  • Η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται από 1η Ιουνίου με ορισμένες εξαιρέσεις που θα οριστούν σε επόμενες ΚΥΑ. Συγκεκριμένα, θεωρείται πιθανή η παραμονή της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη αναφορά του υπουργού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ήταν τυχαία καθώς οι εισηγήσεις που γίνονται από τους ειδικούς είναι να παραμείνει η υποχρεωτικότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει στο άμεσο διάστημα -κάτι που θα φανεί και από τη σχετική ΚΥΑ- ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε:
  • Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ κ.ό.κ.)
  • Ταξί
  • Ακτοπλοϊκές μετακινήσεις (κλειστοί χώροι στα πλοία)
  • Τρένα
  • ΚΤΕΛ
Στο μεταξύ, ωστόσο, η χρήση της μάσκας, από την 1η Ιουνίου, θα είναι προαιρετική στα εμπορικά καταστήματα, την εστίαση και διασκέδαση και -εκτός απροόπτου- στα σούπερ μάρκετ και όλους τους χώρους εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια αξίζει να σημειωθεί ότι από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείται. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Τέλος, από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά στις γιορτές του Πάσχα, αν και όλες οι θρησκευτικές λειτουργίες θα γίνουν παρουσία πιστών, η σύσταση είναι να κρατήσουμε τις μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας, ενώ προς ώρας οι σκληροί δείκτες παραμένουν υψηλοί, παρά το ότι μειώνονται με αργούς ρυθμούς. 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες