Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απειλή του Κρεμλίνου για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 01, 2022

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απειλή του Κρεμλίνου για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια


Το Κρεμλίνο κατευθύνεται σε μια δραματική κλιμάκωση στην οικονομική μάχη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία και δεν το κρύβει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Faisal Islam, o Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σκιαγραφήσει μία οδό διεξόδου για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν οι πελάτες της Δύσης αρνηθούν να πληρώσουν στο ρωσικό νόμισμα για τις προμήθειες του καυσίμου.

Ωστόσο, η αντίδραση των αγορών υποδεικνύει τις λεπτομέρειες του μηχανισμού, που σημαίνει ότι, στην πράξη, οι Ευρωπαίοι πελάτες θα πρέπει απλώς να αλλάξουν τους εμπόρους συναλλάγματος και να απευθυνθούν στην Gazprombank. Στην τράπεζα αυτή δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, με σκοπό τη συνέχιση του ενεργειακού εμπορίου.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, αλλά σήμερα δεν παρουσίασαν νέα έκρηξη. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση. Όπως ανέφερε στον δημοσιογράφο του BBC κορυφαίος αναλυτής, αυτή η λύση έχει σώσει το πρόσωπο του Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος πολλές φορές εμφανίζεται ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στους πολίτες της Ρωσίας.

Σημειωτέον, ο εφοδιασμός ενέργειας από το Κρεμλίνο στη Δύση συνεχίστηκε αδιάκοπα ακόμη και κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Το Κρεμλίνο θέλει να έχει στη διάθεσή του μια αγορά για τις κύριες εξαγωγές
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ρωσία χρειάζεται ακόμη τα χρήματα από το φυσικό αέριο και εξακολουθεί να θέλει να αφήσει την πιθανότητα μιας αγοράς για τις κύριες εξαγωγές της, μόλις υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι η απειλή μιας διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο έχει κλιμακωθεί.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προετοιμάσει έκτακτα μέτρα για τη διαχείριση της ζήτησης και θα ήταν πιο πρόθυμα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση τώρα, την άνοιξη και το καλοκαίρι, παρά τον ερχόμενο χειμώνα.

Η ουσιαστική επίδραση του μηχανισμού που ανακοινώθηκε είναι να περιορίσει τη δυνατότητα της Δύσης να «παγώσει» τα έσοδα που πληρώνει στην Gazprom, με τον Πούτιν να υποστηρίζει ότι η Ευρώπη λαμβάνει το φυσικό αέριο δωρεάν.

Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει μια τέτοια προσέγγιση.

Τα δολάρια και τα ευρώ για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να βοηθούν το Κρεμλίνο να αντισταθεί στο κατά τα άλλα σκληρό σύνολο οικονομικών κυρώσεων.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες