Οι καύσωνες απειλούν εκατομμύρια ζωές – Η Ινδία και η ανησυχία για την Ελλάδα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Απριλίου 29, 2022

Οι καύσωνες απειλούν εκατομμύρια ζωές – Η Ινδία και η ανησυχία για την Ελλάδα


Η ενεργειακή κρίση δε θα μπορούσε να έρθει σε μια χειρότερη στιγμή για την Ινδία, η οποία υποφέρει ήδη από ισχυρό καύσωνα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει κατά τόπους ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή, το ινδικό κράτος απειλείται από ακραίες ξηρασίες, με πολλές περιοχές να σημειώνουν έλλειμμα βροχοπτώσεων της τάξης του 99%, σε σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγος, το παρόν κύμα καύσωνα, το οποίο έκανε την εμφάνισή του ήδη από τα τέλη Μαΐου, έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε χρονιά και προβλέπεται να είναι και το μακροβιότερο που θα καταγραφεί στη χώρα.

Με τη θερμοκρασία να προβλέπεται να φτάσει μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου και κανενός είδους ανακούφιση στον ορίζοντα, αρκετοί είναι εκείνοι που αποκαλούν το 2022 ως τη «χρονιά χωρίς άνοιξη».

Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι αντίστοιχα προβλήματα πρόκειται να αντιμετωπίσει και το Πακιστάν, με τις κυβερνήσεις και τους ειδικούς να εκδίδουν τη μια ανακοίνωση μετά την άλλη, στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ασίας.

«Ένα ενδεχομένως θανατηφόρο και χωρίς προηγούμενο κύμα καύσωνα, κλιμακώνεται στην Ινδία και το Πακιστάν και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του μήνα. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου για μέρες. Αυτό έρχεται μετά τον πιο θερμό Μάιο που έχει καταγραφεί στην περιοχή», αναφέρει η Αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης Καταιγίδων.

Δείτε την ανάρτηση:

Η τρομερή ζέστη συνδυάζεται με την ενεργειακή κρίση, αλλά και τεράστιες ελλείψεις σε λιγνίτη (ο οποίος παράγει το 70% του ηλεκτρισμού στη χώρα), οι οποίες έχουν με τη σειρά τους ήδη πυροδοτήσει πολύωρα blackouts στην Ινδία, με το ρεύμα να κόβεται ακόμα και για 8 ώρες την ημέρα σε χιλιάδες νοικοκυριά, όπως μεταδίδουν οι ινδικοί Times.

Λαμβάνοντας, δε, υπόψη το γεγονός ότι η Ινδία είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα, που ήδη παλεύει με τη φτώχια, τις κοινωνικές ανισότητες και τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των τροφίμων σε σχέση με το μέσο εισόδημα, γίνεται κατανοητό πως το κόστος του κλιματισμού θα παραμείνει απλησίαστο για πολλούς.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως η πόλη Punjab, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός σε σιτηρά, καταγράφει κατά 20% μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Αυτός είναι και ο λόγος που το πλάνο του Ινδού πρωθυπουργού, Modi, σύμφωνα με τον οποίο η Ινδία «θα ταΐσει τον κόσμο», (εν μέσω της έλλειψης βασικών ειδών διατροφής λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) φαίνεται να συναντά σημαντικά εμπόδια, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τονίζει το BBC.

Οι ανησυχίες για την Ελλάδα

Η Ινδία δεν είναι και η μοναδική χώρα που θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο του καλοκαιριού, καθώς είναι γεγονός πως η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη μας με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ακραία καιρικά φαινόμενα και ερημοποίηση.

Ήδη, οι θερμοκρασίες του φετινού Απριλίου είναι αυξημένες σε σχέση με το πέρυσι, μια χρονιά που ακόμα είναι νωπή στις μνήμες μας εξαιτίας του μεγάλου καύσωνα του Αυγούστου, ο οποίος και είχε καταρρίψει σχεδόν κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην Ελλάδα, στους περισσότερους δείκτες.

Φυσικά, όλοι μας θυμόμαστε από το περασμένο καλοκαίρι τις διακοπές ρεύματος καθώς και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ, τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Εντούτοις, με την ενεργειακή κρίση πλέον να έχει -ας ελπίζουμε- φτάσει στο αποκορύφωμά της και την πλειοψηφία των νοικοκυριών να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους υπερδιπλάσιους λογαριασμούς τους (όπως είχε προειδοποιήσει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρώην Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Μίλτος Ασλάνογλου, τα πράγματα πλέον γίνονται δυστοπικά.

«Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξωφρενική αύξηση του λογαριασμού τους. Αυτό δεν θα επηρεάσει μόνο τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά ακόμα και άνθρωποι που μέχρι τώρα μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα», είχε πει τότε ο ίδιος και ο φόβος του περασμένου χειμώνα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτόν του επερχόμενου καλοκαιριού, καθώς και εκείνων που θα ακολουθήσουν.

Εάν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας τα περσινά δεδομένα του meteo.gr, σύμφωνα με τα ο καύσωνας αποτέλεσε πέρυσι την νούμερο ένα αιτία θανάτου από ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, η ανησυχία μεγαλώνει.

Πρόκειται για ένα ζήτημα επιστημονικό όσο και κοινωνικό, δεδομένου ότι ο ολοένα και πιο γερασμένος και ευάλωτος πληθυσμός του ελληνικού κράτους -που θα χρειαστεί τον κλιματισμό όσο ποτέ άλλοτε- αποτελείται σε μεγάλο μέρος από χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι, πολύ απλά, δεν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν τα κλιματιστικό τους φέτος.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες