Σουβλάκι: Μικρά καρτέλ πίσω από την «εκτόξευση» της τιμής του – Οι άτυπες συμφωνίες ανά περιοχή - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Απριλίου 10, 2022

Σουβλάκι: Μικρά καρτέλ πίσω από την «εκτόξευση» της τιμής του – Οι άτυπες συμφωνίες ανά περιοχή


«Συμφωνήσαμε να πωλούμε το σουβλάκι 3 ευρώ», παραδέχτηκε ιδιοκτήτης σε τακτικό πελάτη της επιχείρησής του, ο οποίος εντόπισε την αλλαγή στην τιμή της παραγγελίας του από σουβλατζίδικο που λειτουργεί σε γειτονιά του κεντρικού τομέα Αθηνών.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι ιδιοκτήτες των σουβλατζίδικων της περιοχής συναντήθηκαν μετά το κλείσιμο και προχώρησαν σε μια λεκτική συμφωνία για την τιμή στο σουβλάκι, δίνοντας άρωμα… καρτέλ.

Μάλιστα, ο καθένας μπορούσε να προσθέσει ό,τι ήθελε στην «τιμή εκκίνησης», που θεσπίστηκε άτυπα, ανάλογα με τα έξοδα της επιχείρησης του. Έτσι, στο ένα μαγαζί το τυλιχτό κοστίζει 3.10 ευρώ, στο απέναντι 3.20 ευρώ και σε άλλα δύο 3,40 και 3,60 αντίστοιχα. 

Σε άλλη πλατεία της Αττικής, δύο αντικριστά σουβλατζίδικα διαμόρφωσαν την τιμή στο τυλιχτό στα 3.20, ενώ μέχρι πρότινος στη μία επιχείρηση κόστιζε 2,80 και στην άλλη 2,20. Το ίδιο συνέβη και με τις τηγανητές πατάτες που στη μία περίπτωση η τιμή ανέβηκε στα 3 ευρώ από 2,80, ενώ στην άλλη στα 3,20 από 2,20. Στο χοιρινό καλαμάκι, η τιμή έφτασε στα 2 ευρώ από 1,80 για την μία επιχείρηση και για την άλλη στα 2 από 1,50. 

«Το ηλιέλαιο πήγε από 8 ευρώ στα 30, το ρεύμα ήρθε 1.800 ευρώ, τι να κάνουμε», λένε οι ιδιοκτήτες στο σουβλατζίδικο που έκανε και τη μεγαλύτερη αύξηση ενώ παράλληλα όλοι νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν σε όσους ζητάνε κατάλογο για το σπίτι.

«Έχουν αλλάξει οι τιμές, δεν είναι οι αναγραφόμενες, περιμένουμε τους νέους μας καταλόγους άμεσα, να, μπορείτε να τις δείτε εδώ στον πίνακα», λένε με ένα… ενοχικό ύφος.

Παρόμοια η κατάσταση και στον καφέ
Το ίδιο περίπου σκηνικό με τα… καρτέλ, επικρατεί και στην κατανάλωση καφέ, καθώς αποτελεί ένα από τα προϊόντα που επηρεάστηκε πάρα πολύ. Αν και η τιμή πώλησής του ποικίλλει ανά περιοχή, παρατηρείται ότι συγκλίνει εντός της ίδιας περιοχής.

Για παράδειγμα, ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει τον καφέ του σε ένα τραπέζι καφετέριας στο Κουκάκι, ο οποίος θα του κοστίσει 3,20 ευρώ ενώ αν τον πάρει take away τότε θα του κοστίσει 2 ευρώ. Ο ίδιος καφές, π.χ. ο φρέντο εσπρέσο, θα κοστίσει 4 ευρώ στο Κολωνάκι και 3,80 στο Περιστέρι.

«Καρτέλ» και στις λαϊκές αγορές;
Η ίδια αίσθηση δίνεται και στις λαϊκές αγορές μεταξύ των περιοχών της Αττικής. Την ίδια ημέρα, οι τιμές στα ίδια προϊόντα αλλάζουν σε δύο διαφορετικές συνοικίες. Για παράδειγμα, στον Βύρωνα το ένα κιλό ντομάτες κοστίζει 2,30 ευρώ ενώ οι πάγκοι στην Ανθούπολη έχουν ταμπελάκια από 1,20 έως 1,80 ευρώ.


Μάλιστα, ο πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών της Αττικής, Δημήτρης Μουλιάτος, τονίζει ότι «όντως ο δυτικός τομέας που είναι σε πιο χαμηλή οικονομική κλίμακα έχει και χαμηλότερες τιμές. Όταν θα πάμε στα βόρεια προάστια, μπορεί να δούμε το καρότο να είναι ακριβότερο κατά 20 λεπτά. Αλλά παίζει ρόλο ότι ένας πωλητής μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή τη μια ημέρα και να χαμηλώσει τις τιμές του και αυτός. Και την άλλη να είναι λίγο ακριβότερο και να αυξήσει και εκείνος την τιμή του».






Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες