Τέχνη: Μπορεί ένα μουσείο τέχνης να αλλάξει τη ζωή μας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Απριλίου 13, 2022

Τέχνη: Μπορεί ένα μουσείο τέχνης να αλλάξει τη ζωή μας


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology εξηγεί πώς η παρουσία σας σε ένα μουσείο τέχνης μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, να καταπολεμήσετε τη μοναξιά και να κάνετε τη ζωή σας να έχει περισσότερο νόημα. Τα μουσεία τέχνης είναι ήρεμα κι έχουν ένα ελκυστικό περιβάλλον. Η ψυχολόγος Katherine Cotter από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια θεώρησε ότι τα μουσεία έχουν ως στόχο την άνθηση και την εξερεύνηση της τέχνης. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να εξετάσει τις συνδέσεις μεταξύ μουσείων τέχνης και άνθηση.



Προσθέστε την τέχνη στη ζωή σας

Μετά από μια εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση και ενδελεχή αξιολόγηση των προγραμμάτων που βασίζονται σε μουσεία τέχνης, η Cotter και η ομάδα της εντόπισαν τρία σημαντικά οφέλη που μπορούμε να κερδίσουμε από τις συχνές επισκέψεις σε ένα μουσείο τέχνης:
Είναι μια ανταποδοτική εμπειρία. Η επίσκεψη σε μουσεία τέχνης διεγείρει θετικά συναισθήματα, προάγει τα συναισθήματα δέσμευσης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Η επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το άγχος καθώς μειώνει άμεσα την παραγωγή κορτιζόλης (μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες) στο σώμα μας.
Καταπολεμά την απομόνωση. Τόσο τα έργα τέχνης όσο και οι επισκέπτες στα μουσεία μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε συνδεδεμένοι και λιγότερο απομονωμένοι. Μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας κοινότητας ομοϊδεατών.

Εάν δεν ξέρετε πώς να περιηγηθείτε σε ένα μουσείο τέχνης, η Cotter έχει τις ακόλουθες συμβουλές:

Συμμετέχετε σε ξενάγηση. Οι ξεναγήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή πληροφοριών για μια σειρά από έργα τέχνης, αλλά και να παρέχουν μερικές συμβουλές ή ιδέες για το πώς να δείτε την τέχνη.
Μην το πολυσκέφτεστε. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να δείτε την τέχνη. Απλώς παρατηρήστε ένα έργο τέχνης και κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις: Σας αρέσει το έργο τέχνης; Γιατί; Σας θυμίζει κάτι ή σας κάνει να νιώθετε συγκεκριμένα συναισθήματα;



Η Cotter επισημαίνει ότι “Ένα μεγάλο μέρος της απόλαυσης της τέχνης είναι να είσαι ανοιχτός στην εμπειρία και να συνειδητοποιείς ότι είναι εντάξει αν δεν καταλάβεις ένα έργο τέχνης ή το βρίσκεις μπερδεμένο. Το να πάτε στο μουσείο τέχνης δεν απαιτεί καμία γνώση για την τέχνη ή την ιστορία της τέχνης για να έχετε μια ευχάριστη και ουσιαστική επίσκεψη.”

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες