Ερχονται τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Απριλίου 30, 2022

Ερχονται τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Η ώρα του ΕΝΦΙΑ έφτασε για περίπου 7.200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σήμερα Σάββατο 30 Απριλίου ξεκίνησε την ηλεκτρονική αποστολή των νέων εκκαθαριστικών. Σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα τα λάβουν όλοι οι υπόχρεοι πολίτες, με την υποχρέωση να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Μαΐου.
Από εφέτος το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον νέο φόρο ακινήτων σε έως 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Ωστόσο για ακόμη μία χρονιά όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό του φόρου δεν θα έχει καμία πρόσθετη έκπτωση.
Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκαλυφθεί και το τελικό ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μετά τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αλλά και την αύξηση των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών.
Εσοδα €2,58 δισ.

Από το σύνολο των περίπου 7.200.000 ιδιοκτητών ακινήτων ΕΝΦΙΑ άνω του 1 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 6.200.000 ιδιοκτήτες, από τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει συνολικά όσα και πέρυσι, δηλαδή 2,58 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί ότι από τις αλλαγές σε κλίμακες, αφορολόγητα, συντελεστές και εκπτώσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες θα έχουν μείωση ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 900.000 ιδιοκτήτες θα λάβουν εκκαθαριστικό με αμετάβλητο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, 320.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω φόρο.
Συντελεστές

Ωφελημένοι είναι όσοι έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους αυξήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2022. Αυτό διότι μειώθηκαν από εφέτος οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και διευρύνθηκαν-συγχωνεύτηκαν τα κλιμάκια. Ετσι, ακόμη και αν κάποιος μεταφέρεται σε υψηλότερο κλιμάκιο, λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης της περιοχής του, θα πρέπει (βάσει των δημοσιευμένων παραδειγμάτων του υπουργείου Οικονομικών) να δει μείωση του φόρου σε σύγκριση με πέρυσι.

Ολα όμως θα φανούν στα τελικά εκκαθαριστικά – στον λογαριασμό – που θα λάβουν σε λίγες ώρες οι ιδιοκτήτες.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες