Έρχονται 3 πακέτα αναδρομικών, αναλυτικά τα ποσά για τους συνταξιούχους - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαΐου 27, 2022

Έρχονται 3 πακέτα αναδρομικών, αναλυτικά τα ποσά για τους συνταξιούχους


Τρία πακέτα αναδρομικών αναμένουν οι συνταξιούχοι με τα δυο πακέτα να έρχονται τον Ιούνιο με τις καταβολές να αφορούν την παράλληλη ασφάλιση και τις εκκρεμότητες σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.
Το τρίτο πακέτο αφορά την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά για τα κομμένα δώρα και τις επιστροφές. Τα πακέτα αναδρομικών που έρχονται και αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι.

1. Παράλληλη ασφάλιση

Αύξηση εως και 563 ευρώ το μήνα θα λάβουν 55.000 συνταξιούχοι παράλληλης ασφάλισης μαζί με τα αναδρομικά τα οποία πρόκειται να καταβληθούν το επόμενο διάστημα(Ιούνιος) με μεγάλη καθυστέρηση, από τον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα -το αργότερο εως το τέλος Ιούνιου- σχεδιάζεται από τον ΕΦΚΑ να ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων που βρίσκονται στην ‘’ουρά’’ αλλά και η έκδοση με το σωστό τρόπο των νέων συντάξεων παράλληλης ασφάλισης.

Πρώτα θα εφαρμοστεί σε αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη από τον Ιούνιο και μετά, δηλαδή από τους συνταξιούχους που τώρα θα πάρουν τη σύνταξή τους. Και σταδιακά θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά σε αυτούς που είναι ήδη συνταξιούχοι με τη σειρά αρχαιότητας, δηλαδή θα προηγουνται οι πρωτοι σε σειρά που συνταξιοδοτηθηκαν.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων, που πλήρωναν εισφορές σε δύο ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:
Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ,
Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5 έτη.

2. Αναδρομικά για άνω 30 έτη

Εντός του Ιουνίου έρχεται ένα πακέτο πληρωμών με αυξήσεις και αναδρομικά για περίπου 40.000 συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω οι οποίοι έμειναν λόγω τεχνικών δυσκολιών εκτός του επανυπολογισμού συντάξεων που προβλέπει ο νόμος 4670/2020 για όσους έχουν πάνω από 30 έτη εργασιακού βίου.

Σε αυτό το πακέτο είναι παλαιοί (πριν από τον Μάιο του 2016) και νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι για τους οποίους ο επανυπολογισμός οδηγεί σε αύξηση συντάξεων, με δόσεις για τους παλιούς και εφάπαξ για τους νέους. Οι παλαιοί θα πληρωθούν τις 3 από τις 5 δόσεις της συνολικής αύξησης που βγάζει ο επανυπολογισμός ενώ οι νέοι παίρνουν σε μία δόση όλη την αύξηση.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019 και ουσιαστικά φτάνουν έως σήμερα τους 31 μήνες. Για τους παλαιούς τα αναδρομικά θα είναι από το 1/5 της αύξησης, που σημαίνει για παράδειγμα, ότι με αύξηση 100 ευρώ θα πάρουν αναδρομικά τα 20 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 620 ευρώ, ενώ για τους νέους τα αναδρομικά θα είναι τα 100 ευρώ για 31 μήνες, δηλαδή 3.100 ευρώ.

3. Αναδρομικά με νέα απόφαση του ΣτΕ

Παράλληλα οι συνταξιούχοι αναμένουν την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τα αναδρομικά για τα ΄κομμένα’ δωρα και τις επιστροφές. Ειδικότερα από το 2023 και σε δόσεις μελετά το οικονομικό επιτελείο να καταβάλει τα αναδρομικά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τους παλαιούς συνταξιούχους σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφασίσει να τους δικαιώσει.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
Στην εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).
Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.
Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση από την οποία ουσιαστικά διακυβεύεται ένα δημοσιονομικό κόστος, που μπορεί, δυνητικά, να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:

723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα









 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες