Τσουνάμι κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα χρέη προς τα Ταμεία! - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαΐου 13, 2022

Τσουνάμι κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα χρέη προς τα Ταμεία!


Αυστηρότερα μέτρα, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών προαναγγέλλει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, για να περιοριστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, που έχουν υπερβεί τα 41 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, για το έτος 2022, φέτος θα γίνει επανεκκίνηση - μετά την πανδημία - της διαδικασίας στοχευμένης λήψης αναγκαστικών μέτρων για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας και την επιδίωξη της συμμόρφωσης των οφειλετών.

Προβλέπεται επίσης ότι, όσοι είναι σε οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, εάν την απωλέσει, θα λαμβάνονται σε βάρος τους αναγκαστικά μέτρα εντός 75 ημερών.

Οι οφειλέτες θα καταγράφονται σε ειδική λίστα που θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο, και ο στόχος είναι η έγκαιρη, εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο., λήψη αναγκαστικών μέτρων με βάση την εξαγωγή αναλυτικών καταλόγων οφειλετών κατά των οποίων πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα.

Επίσης, πέραν της πάγιας στόχευσης για λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο., θα ξεκινήσει πάλι και η συστηματική εξαγωγή αρχείων για την παρακολούθηση της εξέλιξης των μέτρων (follow-up) και τον προγραμματισμό νέων ενεργειών. Τα εξαγόμενα αρχεία κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  • Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ εξαμήνου στο Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης, κλπ (στόχος ο επανέλεγχος (Follow up) των προϋποθέσεων για λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου)
  • Αρχεία οφειλετών που εντάχθηκαν προ έτους στο Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την ένταξη λόγω ενεργής ρύθμισης, δικαστικής απόφασης, κλπ (στόχος ο επανέλεγχος (Follow up) των προϋποθέσεων για λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου)
  • Αρχεία οφειλετών που απώλεσαν ρύθμιση (στόχος η λήψη μέτρων εντός 75 ημερών από την απώλεια)
  • Αρχεία οφειλετών που αυξάνουν συνεχώς την οφειλή δημιουργώντας νέο χρέος κάθε μήνα (στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου) 
  • Αρχεία συνυπόχρεων υπεύθυνων οφειλετών με προσωπική ευθύνη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω πρόσφατης μεταβολής στα στοιχεία μητρώου αναφορικά με την χρονική περίοδο υπευθυνότητας ή την ιδιότητα υπευθύνου (στόχος η λήψη μέτρων εντός μηνός από την εξαγωγή του αρχείου). 

Ακόμη το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ κατά των οφειλετών προβλέπει:

  • Την εντατικοποίηση της κεντρικής παρακολούθησης της διαδικασίας είσπραξης των αδρανών εκπλειστηριασμάτων από τις περιφερειακές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. 
  • Τη δημιουργία πρωτοκόλλου ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης κατά οφειλετών υπό αναστολή υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου και ανασχεδιασμός της κεντρικής παρακολούθησης των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης κατά των εν λόγω οφειλετών.
  • Τη διαστρωμάτωση των αναγκαστικών μέτρων ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής. Έτσι, προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα. 
  • Ένταση των προσπαθειών για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές (π.χ. άνω των 200.000 ευρώ). Για το σκοπό αυτό, στη διάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών με βάση το νέο Οργανισμό προβλέφθηκε ξεχωριστό τμήμα για την διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των οφειλετών αυτών και των μέτρων που λαμβάνονται.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες