"Μαύρες" προβλέψεις για την ακρίβεια - Χωρίς "φως στο τούνελ" και το 2023 παραδέχεται το Υπ. Οικονομικών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Ιουνίου 28, 2022

"Μαύρες" προβλέψεις για την ακρίβεια - Χωρίς "φως στο τούνελ" και το 2023 παραδέχεται το Υπ. Οικονομικών

EUROKINISSI

Μακρύ είναι το "τούνελ" της ακρίβειας καθώς ακόμη και το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχτηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι μέχρι και το 2023, “φως” δεν πρόκειται να φανεί.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις στο μέτωπο της ακρίβειας, καθώς πέρα από τα όσα αναφέρουν εδώ και μήνες εκπρόσωποι της αγοράς για την εξέλιξη των τιμών, πλέον, και το Υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ανοικτά ότι το κύμα της ακρίβειας δεν είναι προσωρινό, (όπως ακόμη και η Κομισιόν σημείωνε) πέρυσι, αλλά δεν πρόκειται να ανακοπεί, αλλά αντιθέτως θα συνεχιστεί, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του 2023. Παράλληλα περιγράφει με έντονα χρώματα μια εικόνα αβεβαιότητας ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας.

Έτσι, χθες, μιλώντας στην πρωινή εν ζώνη της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, σχετικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι “οι δυσκολίες οι οποίες συμπυκνώνονται στη λέξη ακρίβεια μέσω ενός υψηλού πληθωρισμού θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση το 2022 και θα επεκταθούν με χαμηλότερη ένταση το 2023 για να ομαλοποιηθούν το τέλος του 2023 αρχές του 2024” Βέβαια, ο Χρήστος Σταϊκούρας, απέναντι στη “λαίλαπα” της ακρίβειας, επέμεινε ότι η κυβέρνηση, με μια σειρά κινήσεων έχει στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Δανείζονται για πρώτες ύλες

Δείγμα μάλιστα του έντονου προβλήματος με τις τιμές είναι το γεγονός ότι ακόμη και βιομηχανίες προχωρούν σε δανεισμό για να διασφαλίσουν πρώτες ύλες απαραίτητες για την παραγωγή τους. Όπως μεταφέρουν στο news247.gr παράγοντες της αλευροβιομηχανίας αλλά κι άλλων κλάδων, πλέον, για να διασφαλίσουν “ένα καράβι με πρώτες ύλες π.χ. σιτάρι” προχωρούν σε δάνεια για να στηρίξουν τη ρευστότητα που απαιτείται για να “κλειδώσουν” το φορτίο του. Κάτι βέβαια που σημαίνει, ότι περαιτέρω ανεβαίνει το κόστος παραγωγής και βέβαια η τελική τιμή των προϊόντων.
Τα βασικά είδη “τραβούν την ανηφόρα”

Υπενθυμίζεται ότι “μαύρες” είναι και οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των τροφίμων το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες, λόγω σημαντικής αύξησης στις τιμές παραγωγού φυτικών-ζωικών ελαίων και ζωοτροφών κατά 39,7% και 32,2%, αντίστοιχα.

Συνολικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι το σπιράλ ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το 2023.

Ουσιαστικά, η ΕΚΤ στην έκθεσή της αναφέρει ότι η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων κατά πάνω από 40% θα κρατήσει ζωντανές τις πιέσεις στο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών, για αρκετούς μήνες ακόμη. Η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει ψηλά τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά, παρά την ύπαρξη κάποιων ευνοϊκών αντισταθμιστικών παραγόντων, όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Επίσης, από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων (containers) διά θαλάσσης, με βάση διεθνείς ναυτιλιακές αναλυτές. Να σημειωθεί ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης και βέβαια η κίνηση των τιμών , ειδικά, σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων “κτυπά” τις τελικές τιμές, ειδικά σε αγαθά χαμηλής τιμής, όπως είναι πολλά καθημερινά προϊόντα.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει σε εβδομαδιαία έκθεση του ο οίκος αναλύσεων Alphaliner, η εποχιακή ζήτηση, η συμφόρηση των λιμανιών, οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεισφέρουν στο να κρατηθούν οι τιμές των ναύλων σε πολύ υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα.
Τι λέει η κυβέρνηση για τα “αναχώματα”

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει πράξει τα δέοντα ώστε να στηρίξει πολίτες κι επιχειρήσεις έναντι του κύματος ακείβειας. “Η οικονομία φέτος θα αναπτυχθεί με έναν σημαντικό αριθμό μεγέθυνσης, εμείς λέμε 3% στον προϋπολογισμό, και με βάση τους πρώιμους δείκτες της οικονομίας, φαίνεται ότι το ποσοστό θα είναι αρκετά υψηλότερο. Η ανεργία μειώνεται. Αυτό σημαίνει, ότι στο κάθε νοικοκυριό που είχε έναν άνεργο, μπαίνει πρόσθετο εισόδημα. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί δύο φορές. Και οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά” σημείωσε και προσέθεσε:

“Από τους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, το 75% δεν πληρώνει φόρους, ή θα έχει και πιστωτικό ένα κομμάτι. ΕΝΦΙΑ πληρώνει ένα δισ. ευρώ λιγότερο από ότι το 2018. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το 29% στο 22%, προκαταβολή φόρου μικρότερη. Και άλλο ένα στοιχείο, η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει ούτε το 2021, ούτε το 2022, ούτε το 2023. Αυτά είναι αρκετά δισ. ευρώ. Αυτά τα δισ. ευρώ δεν είναι επιδόματα, είναι όμως βοήθεια στο πορτοφόλι του πολίτη, γιατί δεν είναι εκροή πόρων. Αυτά πρέπει να προσμετρηθούν, όταν κάνεις οικονομική πολιτική” είπε ο κ. Σταϊκούρας. Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε σε επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022.

“Τόσα μέτρα δεν έχει πάρει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ είναι για το ρεύμα. Για να αποφύγει ο πολίτης το 70% – 90% του κόστους της επιπλέον επιβάρυνσης το Β’ εξάμηνο του 2022. Έχουμε στα καύσιμα παρεμβάσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αρκετές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως είναι οι μειωμένοι ΦΠΑ που τώρα νομοθετούμε στη Βουλή”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μεγάλη αβεβαιότητα

Ωστόσο, παρά και τις κινήσει;ς αυτές, το οικονομικό επιτελείο σπέυδει να στείλει ένα σήμα στους πολίτες ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

“Είμαστε σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, κυρίως λόγω του φυσικού αερίου. Πριν 10 ημέρες ήμουν πολύ πιο αισιόδοξος. Τώρα οι τιμές του αερίου έχουν αυξηθεί. Υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος για τα δημοσιονομικά από όλη αυτή την κατάσταση” είπε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” το περασμένο Σαββατοκύριακό

Πάντως για άλλη μια φορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομιών αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα δοθεί ακόμη ένα έκτακτο βοήθημα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σημειώνοντας πως το επόμενο διάστημα θα δοθούν τα fuel pass και power pass.

Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, “Κάνουμε μια μεγάλη παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος και μένουμε εκτεθειμένοι ως Δημόσιο στις τιμές του φυσικού αερίου. Η φύση του Υπουργείου είναι να ανησυχεί ειδικά στο δημοσιονομικό κομμάτι. Για εμάς τα κρίσιμα δεδομένα είναι δύο: η πορεία του τουρισμού -που πάει καλύτερα από τα αναμενόμενα- και η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, που αυτές τις ημέρες είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε υπολογίσει και αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα”.

Απαντώντας σε επικρίσεις για το ύψος του βοηθήματος για την βενζίνη, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι “το Κράτος καλύπτει την αύξηση στην τιμή του καυσίμου, όχι όλο το γέμισμα”.
Δεν υπάρχει χώρος για μείωση ΦΠΑ

Σε σχετικό ερώτημα είπε πως “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση του ΦΠΑ. Το πρόβλημα της αναστολής των φόρων για ένα διάστημα, είναι ό,τι μετά ο φόρος επανέρχεται. Το fuel pass βοηθάει πάρα πολύ κόσμο, με μικρό δημοσιονομικό κόστος. Μια μείωση του φόρου για το ίδιο διάστημα θα είχε διπλάσιο δημοσιονομικό κόστος”.

Εξήγησε ακόμη πως «το πετρέλαιο κίνησης αφορά τον πληθωρισμό, πηγαίνει η αύξηση στις τιμές των αγαθών. Για αυτό κάναμε διαφορετικού χαρακτήρα ρύθμιση στο πετρέλαιο και στην βενζίνη».

Ο κ. Σκυλακάκης ήταν κάθετος πως δεν μπορεί να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, όπως προβλέπεται σε τροπολογία της βουλευτού της ΝΔ, Άννας Ευθυμίου, σχετικά με τα χρέη της πανδημίας, αναφέροντας πως “αποκλείεται, από πλευράς θεσμών, να υπάρξει ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις. Είχαμε μια σημαντική παρέμβαση της ΕΚΤ που αποκλιμάκωσε τα επιτόκια μας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε όλα τα μέτωπα. Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση. Όπου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος επιστρέφεται στην κοινωνία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το κρατάμε το έλλειμμα στο επίπεδο που πρέπει”.

Γιώργος Αλεξάκης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες