Έχει νόημα η μάσκα προστασίας εάν τη φοράμε μόνο εμείς; - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2022

Έχει νόημα η μάσκα προστασίας εάν τη φοράμε μόνο εμείς;


Η συζήτηση για τις μάσκες προστασίας και το πού θα είναι πλέον απαραίτητο να τις φοράμε έχει ουσιαστικά καταλήξει, τουλάχιστον για την περίοδο του καλοκαιριού. Ωστόσο, ορισμένοι νιώθουν την ανάγκη να συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν για την προστασία των ίδιων ή των στενών τους επαφών. Έχει όμως νόημα αυτό, όταν η χρήση της δεν γίνεται απ’ όλους αλλά από μεμονωμένα άτομα; 

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί λένε ότι ακόμη κι αν κάποιος είναι το μόνο άτομο σε έναν χώρο που φορά μάσκα "δικαιούται" να νιώθει ένα αίσθημα προστασίας. Ένα καλό παράδειγμα υπέρ αυτού είναι ότι οι γιατροί που εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία ή στα νοσοκομεία τους, εκτός συνθηκών πανδημίας, φορούν οι ίδιοι μάσκα ενώ οι ασθενείς όχι. "Όταν φροντίζω ασθενείς με αερομεταδιδόμενες μολυσματικές νόσους, εγώ φορώ μάσκα αλλά ο ασθενής όχι", σχολιάζει ο λοιμωξιολόγος Amesh A. Adalja, MD και συνεργάτης του Center for Health Security του νοσοκομείου Johns Hopkins στις ΗΠΑ.   Αυτό, λέει ο δρ Adajla αποκαλείται στα αγγλικά one-way masking, ένας όρος που θα μπορούσε να αποδοθεί ως μονομερής χρήση μάσκας. "Η χρήση μιας υψηλής ποιότητας και καλής εφαρμογής μάσκας προσφέρει πολλή προστασία και αυτό είναι ένα δεδομένο σε πολλές ιατρικές περιστάσεις. Τώρα που ο γενικός πληθυσμός έχει πρόσβαση σε αυτού του είδους τις μάσκες, έχει παρόμοια προστασία με εμάς τους γιατρούς όταν τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή πρακτική", εξηγεί.

Μιας υψηλής ποιότητας μάσκα προστασίας θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από μία μονής στρώσης χειρουργική μάσκα μέχρι μία μάσκα υψηλής προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις επιλογές είναι πιο αποτελεσματική από τις υφασμάτινες μάσκες, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα Infectious Diseases Society of America. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν διαθέτουμε μάσκα υψηλής προστασίας, "δύο μάσκες είναι καλύτερες από μία", όπως σημειώνει ο William Schaffner, καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt. 

Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που μεταδίδεται ο SARS-COV-2, μέσω της αναπνευστικής οδού και μικρών σταγονιδίων, του αερολύματος, που εκπνέει ένα μολυσμένο άτομο που βήχει ή φτερνίζεται. Η διπλή μάσκα μπορεί να σταματήσει αυτά τα σταγονίδια και να τα εμποδίσει να μπουν στον οργανισμό μας, το ίδιο και οι μάσκες υψηλής προστασίας. 











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες