Λύση ανάσα για 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2022

Λύση ανάσα για 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου


Ο γόρδιος δεσμός για τις 70.000 καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, μετά από πολλούς μήνες, φαίνεται να βρίσκει λύση. Ύστερα από ένα ριζικό λίφτινγκ σε πολλά σημεία οριστικοποιείται η τελική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο νόμου για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, με τη νέα ρύθμιση οι πολίτες που έχουν καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξαγοράσουν και να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις με κριτήρια το είδος και τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, την κατηγορία του ανεγειρόμενου ακινήτου καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση.

Έτσι με βάση το σχέδιο και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, θα συσταθεί ειδική επιτροπή όπου ο κάθε ιδιώτης που έχει στη κατοχή του καταπατημένο δημόσιο ακίνητο θα υποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή. Η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις με βάση διαφανείς, αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση:

Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντος τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.


Θα υπάρχει και ποσοστό έκπτωσης επί του τιμήματος που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο της κατοχής και το είδος του ακινήτου.


Θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τους ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.


Το τίμημα ανάλογα με το ύψος του θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις.


Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου του δημοσίου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια ενώ ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην Αττική από την δημόσια περιουσία έχει καταπατηθεί σχεδόν το 80% ε, το 70% στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα και το 60% στα νησιά του Αιγαίου.

Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν τα ενοίκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες