Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό για το κλείσιμο του δρόμου στην Κακιά Σκάλα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 02, 2023

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στην Ολυμπία Οδό για το κλείσιμο του δρόμου στην Κακιά Σκάλα


Το υπουργείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της εταιρείας λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου όπου γίνεται λόγος για φαινόμενα ανωτέρα βίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ολυμπία Οδός προτίθεται να υποβάλλει ένσταση κατά της παραπάνω απόφασης υποστηρίζοντας τη θέση της.

Σε πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ κατέληξε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς την Ολυμπία Οδό για την διακοπή κυκλοφορίας την 1η Δεκεμβρίου στο 48,5 χλμ λόγω πτώσης βράχων στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Αθήνα.

Το υπουργείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της εταιρείας λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου όπου γίνεται λόγος για φαινόμενα ανωτέρα βίας με ευθύνη δημοσίου για την εκτέλεση των εργασιών. Στην απόφαση του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για την απόφαση επιβολής του προστίμου αναφέρεται πως:
«Το γεγονός ότι η διακοπή της κυκλοφορίας έλαβε χώρα στο βασικό οδικό άξονα της χώρας δηλαδή στον Αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Αθήνα – Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (ΠΑΘΕ).

Το γεγονός ότι οι βραχοπτώσεις στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας αποτελούν σύνηθες και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο, στην έκταση που επισυνέβη την 1η Δεκεμβρίου του 2022, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως απρόβλεπτο, δεδομένου ότι τέτοιες βροχοπτώσεις είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης στα πρανή της περιοχής, ενώ παρόμοιες καταπτώσεις βράχων έχουν πολλάκις συμβεί στο παρελθόν.

Το γεγονός ότι η κακοκαιρία ΑΡΙΕΛ δεν είχε χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σφοδρότητας στην περιοχή εμφάνισης των βραχοπτώσεων, με βάση τα στοιχεία των κλιματολογικών σταθμών Βλυχάδας και Αγίων Θεοδώρων σύμφωνα με τα οποία η προηγηθείσα βροχόπτωση είναι συνήθης για την περιοχή».

Το υπουργείο σε άλλο σημείο αναφέρει πως: «Λαμβανομένων δε υπόψη αφενός της μεγάλης σημασίας του οδικού άξονα ΠΑΘΕ και αφετέρου της διάρκειας της διακοπής της κυκλοφορίας και της έκτασης, των συνεπειών αυτής, καθώς επίσης και του βαθμού υπαιτιότητας τόσο του Παραχωρησιούχου «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» όσο και του Λειτουργού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.», η Επιτροπή Διερεύνησης εισηγήθηκε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να επιβληθεί τόσο στην Παραχωρησιούχο Εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» η οποία ήταν υπεύθυνη για τη βαριά συντήρηση του Έργου, όσο στην εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.» η οποία ήταν επιχειρησιακά υπεύθυνη για τη συνήθη συντήρηση του Έργου, το ανώτατο ύψος του διοικητικού προστίμου που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 ήτοι ενός εκατομμυρίου ΕΥΡΩ (1.000.000 €)». Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 65 του Νόμου 4663/2020.

Παράλληλα σημειώνει πως: «Το Δημόσιο διατηρεί την ευθύνη για Απρόβλεπτα Γεωλογικά φαινόμενα της ευρύτερης περιοχής διέλευσης του Έργου που έχουν επίπτωση στα δομικά στοιχεία ή στην ασφάλεια λειτουργίας του ΕΠ. Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι οποιαδήποτε προβλήματα ευστάθειας πρανών δεν εμπίπτουν στην παρούσα κατηγορία και ως εκ τούτου οι εργασίες αντιμετώπισής τους βαρύνουν τον Παραχωρησιούχο.»

Όπως προβλέπεται από την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 «Διακοπή της Κυκλοφορίας στο Βασικό Εθνικό Οδικό Δίκτυο» προβλέπεται ότι σε περίπτωση διακοπής της κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων για χρονικό διάστημα άνω της μίας (1) ώρας, επιβάλλονται, στους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη λειτουργία ή/και συντήρηση τμημάτων του εν λόγω δικτύου, κυρώσεις, εφόσον ενέργεια ή παράλειψη αυτών συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Ολυμπία Οδός προτίθεται να υποβάλλει ένσταση κατά της παραπάνω απόφασης υποστηρίζοντας τη θέση της.

Νίκος Καραγιάννης-news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες