Πανελλήνιες 2023: Το κόστος των εξετάσεων και το αδιάβλητο - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαΐου 30, 2023

Πανελλήνιες 2023: Το κόστος των εξετάσεων και το αδιάβλητο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν χτες με τις καθυστερήσεις στις προαγωγικές εξετάσεις στα λύκεια μέσω της τράπεζας θεμάτων αλλά και την αναβολή τους σε ορισμένα σχολεία, θορύβησε τους υποψήφιους των πανελληνίων 2023 αλλά και τις οικογένειες τους. Όμως όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης το σύστημα μετάδοσης θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν έχει καμία σχέση με την πλατφόρμα της Τράπεζας θεμάτων και δεν μπορεί να επηρεαστεί από κακόβουλες επιθέσεις.

Κατόπιν αυτών βγήκε και σχετική ανακοίνωση η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ, καθώς κοντά στους 100.000 υποψήφιους θα έρθουν «αντιμέτωποι», την Παρασκευή (για τα ΓΕΛ) και την Πέμπτη για τα ΕΠΑΛ) με μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της σχολικής τους ζωής. Όπως ανακοινώθηκε οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν χτες Δευτέρα , θα εξεταστούν σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου και τα αποτελέσματα θα βγουν αύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν χτες Δευτέρα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν σήμερα Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας. Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν χτες, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

Το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων
Οι πανελλαδικές χαρακτηρίζονται ως το πιο αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής. Τα θέματα των εξετάσεων αποφασίζονται με άκρα μυστικότητα σε ειδικό χώρο του Υπουργείου Παιδείας, την ημέρα πριν την εξέταση, με σκοπό την αποφυγή διαρροής θεμάτων. Στην πραγματικότητα, οι Πανελλαδικές κινητοποιούν και ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αστυνομικά τμήματα, ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ κ.α.), ενώ ο θεσμός κοστίζει στο κράτος περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του και γι΄ αυτό θεωρείται αδιάβλητο το σύστημα, κάτι που ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Το βέβαιο είναι επίσης ότι αποτελεί πηγή άγχους για τους επικεφαλής των τμημάτων του υπουργείου Παιδείας, που έχουν την ευθύνη για την ομαλή διενέργεια των εξετάσεων οι οποίοι δεν πηγαίνουν σε κάποιες περιπτώσεις ούτε στα σπίτια τους τις παραμονές των εξετάσεων και έως την ολοκλήρωσή τους. Το σύστημα αποστολής θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα (ΣΑΜ)- το οποίο είναι καινούργιο- δοκιμάζεται πριν από τις εξετάσεις διαρκώς με δοκιμαστικές αποστολές για να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. Όμως ακόμη και αν κάτι πάει «στραβά» υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι αποστολής των θεμάτων. Εξαιρετικά σημαντική διαδικασία είναι και η επιλογή των μελών της Κεντρικής επιτροπής των εξετάσεων, οι οποίοι θα «βάλουν» τα θέματα σε κάθε μάθημα.

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της επιτροπής αλλάζουν κάθε χρόνο αλλά μπορεί να υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που έχουν επιλεγεί κατά των παρελθόν και διαθέτουν σχετική πείρα αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκαλύψει ούτε στην οικογένεια του ότι έλαβε αυτή την αρμοδιότητα. Μάλιστα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τα ονόματα κρατούνται μυστικά από το υπουργείο Παιδείας.

Στην επιτροπή δεν μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο υποψήφιο ή είναι σύζυγος υποψηφίου των Πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης, δεν μπορεί να συμμετέχει στην ΚΕΕ όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος, το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα και όποιος (συν)διαχειρίζεται ηλεκτρονικές ιστοσελίδες όπου δημοσιεύονται θέματα πανελλαδικών εξετάσεων.

Εξέταση - βαθμολογία γραπτών
Την παραμονή εξέτασης κάθε μαθήματος μπαίνουν στο υπουργείο Παιδείας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα και έκτοτε δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο εκτός αν κάποιος χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Μαζί τους δεν επιτρέπεται να έχουν κινητά αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας. Η επιλογή των θεμάτων και η τελική απόφαση είναι μια επίπονη διαδικασία για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, ελλείψεις ή ασάφειες στα θέματα και για να διασφαλισθεί ότι αυτά είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων και μπορούν να απαντηθούν στο χρόνο που οι τελευταίοι έχουν στη διάθεση τους.

Το ίδιο αυστηρές είναι οι διαδικασίες βαθμολόγησης αλλά και διακίνησης της βαθμολογίας. Κάθε γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από δύο βαθμολογητές και η βαθμολόγησή του γίνεται από τον καθένα από αυτούς στην εκατοντάβαθμη κλίμακα (0-100). Αν η διαφορά βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μονάδων, το γραπτό αναβαθμολογείται από τρίτο καθηγητή στην ίδια κλίμακα.

Τελικός γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος στην περίπτωση αναβαθμολόγησης, είναι το άθροισμα των δύο μεγαλύτερων βαθμών. Μετά το τέλος της διαδικασίας βαθμολόγησης, ελέγχου και ηλεκτρονικής καταχώρισης της βαθμολογίας, τα αποκόμματα παραμένουν στο σχολείο προέλευσης των υποψηφίων, ενώ τα στελέχη των γραπτών δοκιμίων φυλάσσονται στο Βαθμολογικό Κέντρο ή σε άλλο ασφαλή χώρο που ορίζεται από τον Διευθυντή Δ.Ε. μέχρι τις 15 Μαΐου του επόμενου έτους, οπότε και καταστρέφονται.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες