Ο λόγος που οι άνθρωποι κάνουν απιστίες ακόμα κι αν έχουν ευτυχισμένη σχέση - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Ιουλίου 03, 2023

Ο λόγος που οι άνθρωποι κάνουν απιστίες ακόμα κι αν έχουν ευτυχισμένη σχέση

 


Είναι απαραίτητο η απιστία να καταστρέφει μια σχέση; Μια νέα μελέτη αφήνει ένα (μικρό) περιθώριο να το ξανασκεφτούμε.Έχετε παρατηρήσει ποτέ το προφίλ των αρρένων χρηστών μιας dating εφαρμογής; Μεγάλο μέρος αυτών (για να μην πούμε οι περισσότεροι) είναι παντρεμένοι (προσέξτε: όχι χωρισμένοι). Αν μάλιστα τους πιάσεις την κουβέντα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ομολογήσουν ότι μια χαρά σχέση έχουν με τη γυναίκα τους, την οποία φυσικά θέλουν να αφήσουν έξω από όλο αυτό. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Τότε γιατί ψάχνονται; Πώς και γιατί οδηγούνται στην απιστία;


Η απάντηση ήρθε έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω dating app, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior.

Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν δύο βασικά κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους να απατήσουν τον/την σύντροφό τους, ακόμα κι αν δηλώνουν πως είναι ικανοποιημένοι από τη σχέση τους:Το μη ικανοποιητικό σεξ.
Η επιθυμία για προσωπική αυτονομία και πρωτοτυπία.
Γιατί οι άνθρωποι απατούν;

«Έπειτα από 10 χρόνια που μελετώ την απιστία ως μέρος των ανθρώπινων σχέσεων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα τη μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ένα δείγμα που κατά το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείτο από μεσήλικες παντρεμένους άνδρες», λέει ο Dylan Selterman, από το τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Λειτουργιών του Johns Hopkins University και επικεφαλής της έρευνας.

Ο ίδιος περιέγραψε ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε αυτήν δύο φορές, με διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στις απαντήσεις τους. Σκοπός ήταν να φανεί αν είχε αλλάξει κάτι κατά το διάστημα αυτό στην επίσημη σχέση τους (π.χ. αν είχαν χωρίσει) εξαιτίας της απιστίας τους. Μαντέψτε: Σχεδόν τίποτα δεν είχε αλλάξει.


Feepik



Σε αντίθεση με πρότερα αποτελέσματα, ο Salterman βρήκε ότι η κακή ποιότητα μιας σχέσης (ως προς την ικανοποίηση, την αγάπη και τη δέσμευση) δεν είχε τόσο να κάνει με την απόφαση των ατόμων να απατήσουν. Ήταν η έλλειψη ικανοποιητικού σεξ και η επιθυμία για πρωτοτυπία που ξεχώρισαν ως κίνητρα για να επιδοθούν σε εξωσυζυγικές αναζητήσεις. Ενδιαφέρον προκάλεσε στους ερευνητές το γεγονός ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν «εξαιρετικά ικανοποιημένοι» από τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους και λίγοι δήλωσαν ότι νιώθουν ενοχές απέναντι στους επίσημους συντρόφους τους.

«Στο διάστημα των τριών μηνών που παρακολουθήσαμε τους συμμετέχοντες δεν είδαμε να αλλάζουν πολλά στις επίσημες σχέσεις τους, ωστόσο ίσως ο χρόνος να ήταν περιορισμένος. Ίσως αυτές να καταστρέφονταν σε βάθος ετών ή αν ο ένας σύντροφος γνώριζε ότι ο άλλος τον απατά», εξηγεί ο Selterman.
Εξελίσσονται καλύτερα οι σχέσεις με «απιστία κοινής αποδοχής»

Στην ίδια μελέτη εξετάστηκαν, επίσης, οι δυναμικές των συναινετικά ανοιχτών σχέσεων, κατά τις οποίες οι σύντροφοι γνωρίζουν και αποδέχονται τις εξωσυζυγικές σχέσεις του άλλου.

«Αυτές οι σχέσεις τυπικά εξελίσσονται καλύτερα», λέει ο Salterman. «Ωστόσο, και σε αυτές τις σχέσεις τα ίδια κίνητρα είναι που σπρώχνουν κάποιον προς την απιστία: Η επιθυμία περισσότερων ερωτικών συντρόφων και μεγαλύτερου ενθουσιασμού».

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Δρ. Mark Travers, Ph.D., ο οποίος σχολίασε τη μελέτη στο Psychology Today, το συμπέρασμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι «η σημασία του να αναζητά το μονογαμικό ζευγάρι λύσεις στα σεξουαλικά του προβλήματα και να μη διστάζει να μιλά ανοιχτά και ειλικρινά γι’ αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες