Σε ποιο μέρος του κόσμου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα – Γιατί συμβαίνει αυτό - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 24, 2023

Σε ποιο μέρος του κόσμου δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα – Γιατί συμβαίνει αυτό


Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία, η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές τον χρόνο – σε χειμερινή και θερινή ώρα – ίσως παραμένει ενοχλητική για πολλούς ανθρώπους, επηρεάζοντας ακόμα και τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό τους.

Τι θα γινόταν, όμως, αν υπήρχε ένα μέρος όπου θα μπορούσατε εσείς να επιλέξετε σε ποια ζώνη ώρας βρίσκεστε; Και όμως, σύμφωνα με δημοσίευση του IFL Science, υπάρχει ένα τέτοιο μέρος και – όπως πιθανώς μαντέψατε – εκεί κάνει πάρα πολύ κρύο.

Στους πόλους του πλανήτη, η ημέρα και η νύχτα δεν είναι τόσο ευδιάκριτα διαχωρισμένες όσο κοντά στον Ισημερινό. Στην πραγματικότητα – χάρη στον τρόπο με τον οποίο έχει κλίση ο πλανήτης μας – αν κοιτάζατε ψηλά και βλέπατε την ανατολή του Ήλιου στον Νότιο Πόλο, τότε θα καταλαβαίνατε μόνο ότι είναι Αύγουστος, Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος και όχι την ακριβή ώρα. Εντούτοις, το πώς λειτουργεί η ώρα εξαρτάται από την πλευρά του πλανήτη στην οποία βρίσκεστε.

Τι ισχύει με την ώρα στην Ανταρκτική και τι στην Αρκτική
Αν και δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στην Ανταρκτική, το καλοκαίρι στην παγωμένη ήπειρο βρίσκονται περίπου 5.000 άτομα και τον χειμώνα εκεί ζουν περίπου 1.000 άτομα – επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό που εργάζονται σε ερευνητικούς σταθμούς.

Για πρακτικούς λόγους – όπως είναι η εργασία ή ο ύπνος – οι άνθρωποι στην Ανταρκτική πρέπει να συμφωνήσουν στις δικές τους ζώνες ώρας. Έτσι, στην παγωμένη αυτή ήπειρο, οι ζώνες ώρας ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ταιριάζουν και με τη ζώνη ώρας της χώρας για λογαριασμό της οποίας λειτουργεί ο εκάστοτε ερευνητικός σταθμός. Επίσης, για ορισμένους, αυτό μπορεί να συνεπάγεται την αλλαγή των ρολογιών δύο φορές τον χρόνο λόγω της θερινής ώρας. Για παράδειγμα, ο σταθμός Amundsen-Scott South Pole Station λειτουργεί σε ώρα Νέας Ζηλανδίας (GMT +12 ώρες), και έτσι οι επισκέπτες του υιοθετούν γενικά και αυτή την ώρα.


Στην Αρκτική, πάλι, η ζώνη ώρας εξαρτάται από τον καπετάνιο του πλοίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα timeanddate.com. Αυτό έχει οδηγήσει σε μερικές περίεργες καταστάσεις, κατά τις οποίες τα πλοία εφοδιασμού λειτουργούν σε εντελώς διαφορετικές ζώνες ώρας από τα πλοία που εφοδιάζουν. Ως εκ τούτου, παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να επιλέξετε τη δική σας ζώνη ώρας, υποθέτοντας ότι είστε κυβερνήτης του δικού σας πλοίου.








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες