Geraneia Xtreme Enduro (21-22 Οκτωβρίου) στους Αγίους Θεοδώρους. - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2023

Geraneia Xtreme Enduro (21-22 Οκτωβρίου) στους Αγίους Θεοδώρους.


Δύο αγώνες, στη Βέροια και τους Αγίους Θεοδώρους, συνθέτουν το πρώτο ελληνικό κύπελλο Extreme Enduro.
Ο πυρετός του «ακραίου» enduro χτυπάει και στην Ελλάδα. Με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro να γνωρίζει μεγάλη απήχηση την τελευταία πενταετία, ήρθε φέτος η ώρα για το πρώτο Πανελλήνιο Κύπέλλο Extreme Enduro από την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. Λέγοντας Extreme Enduro ή Hard Enduro εννοούμε το ίδιο πράγμα και αναφερόμαστε στους αγώνες με τα θεαματικά περάσματα από απότομες ανηφόρες και κατηφόρες, τα γλιστερά βράχια ή τις τεχνητές κατασκευές. Οι αγώνες Hard Enduro διαφέρουν σε πολλά σημεία σε σχέση με το κλασικό enduro και η μεγαλύτερη διαφορά, εκτός φυσικά του είδους των διαδρομών, βρίσκεται στο γεγονός πως η μάχη των αναβατών συνήθως ξεκινάει με μαζική εκκίνηση ή εκκίνηση με μικρή διαφορά και συνεχίζεται σώμα με σώμα μέχρι τον τερματισμό. Για το ελληνικό Κύπελλο του 2023 έχουν οριστεί οι εξής δύο αγώνες:
Riv3r Hard Enduro (8-10 Σεπτεμβρίου) στη Βέροια.
Geraneia Xtreme Enduro (21-22 Οκτωβρίου) στους Αγίους Θεοδώρους.

1ος Αγώνας- Riv3r Hard Enduro
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς αγώνες extreme Enduro που γίνονται στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην πόλη της Βέροιας. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 και φέτος θα δούμε την πέμπτη εκδοχή του, η οποία μάλιστα θα αποτελεί και τον τέταρτο γύρο του Βαλκανικού BMU Hard Enduro Championship. Χαρακτηριστικό του αγώνα είναι ο πρόλογος μέσα στην καρδιά της πόλης ενώ το χαρακτηριστικό «3» στο όνομά του οφείλεται στους τρεις ποταμούς που διασχίζουν την πόλη και με τους οποίους ενώνεται η διαδρομή.
Το αθλητικό σωματείο Μ.Α.Ο και ο εμπνευστής του αγώνα, Γιώργος Τριπολιτάκης, έχουν ανανεώσει το φετινό πρόγραμμα και τη διαδρομή του αγώνα και ξεκινάνε με Πρόλογο την Παρασκευή (8 Σεπτεμβρίου) και ακολουθούν δύο αγωνιστικές ημέρες στα βουνά της περιοχής. Το Σάββατο οι αγωνιζόμενοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν διαδρομή 60 km (δύο κύκλοι των 30km) και την Κυριακή άλλα 75 km (ένας κύκλος). Στη διαδρομή του αγώνα, κάθε μέρα θα υπάρχουν ιδιαίτερα τεχνικά και δύσκολα τμήματα (stages) στα οποία η εξωτερική βοήθεια δεν επιτρέπεται και από τα οποία θα πρέπει να περάσουν οι αναβάτες των κατηγοριών Pro και Veterans ενώ διαφορετική θα είναι η διαδρομή για τις άλλες δύο κατηγορίες του αγώνα (Amateurs και Woman).
Δες το promo video του Riv3r Hard Enduro

Για να δεις αυτό το περιεχόμενο πρέπει να ενημερώσεις τις ρυθμίσεις των cookies.Ρυθμίσεις cookies

2ος Αγώνας - Geraneia Xtreme Enduro
Ο δεύτερος αγώνας του θεσμού θα γίνει στους Αγίους Θεοδώρους. Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα Extreme Enduro που θα γίνει στην περιοχή από το έμπειρο, σε διοργάνωση αγώνων κλασικού enduro, αθλητικό σωματείο ΛΕ.Μ.Α.Θ. Ο αγώνας θα είναι διήμερος και θα ξεκινήσει με πρόλογο το Σάββατο (21 Οκτωβρίου) στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, ο οποίος θα αποτελείται από τεχνητά εμπόδια και η κατάταξη του οποίου θα καθορίσει τη σειρά εκκίνησης της Κυριακής.
Η διαδρομή την Κυριακή (κύριος αγώνας) θα έχει μήκος 38 χλμ αποτελούμενη από δύο κύκλους με περάσματα μέσα από ρέματα και δύσβατα μονοπάτια. Εξωτερική βοήθεια από τρίτους δεν θα επιτρέπεται και μόνο οι ίδιοι οι αναβάτες θα είναι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

Προετοιμάσου κατάλληλα
Αν και φαινομενικά μοιάζει για το ίδιο άθλημα, εντούτοις οι ιδιαιτερότητες των αγώνων Hard Enduro απαιτούν αρκετές αλλαγές σε σχέση με το κλασικό enduro. Φρόντισε η μοτοσυκλέτα σου να είναι καλά προστατευμένη, καθώς οι πτώσεις και οι βίαιες προσκρούσεις σε βράχια είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Επίλεξε ελαστικά και mousse (αντί για σαμπρέλες) που ταιριάζουν στo τερέν της διαδρομής του αγώνα και τα οποία συνήθως θα πρέπει να είναι όσο πιο μαλακά γίνεται, και προσάρμοσε τις αναρτήσεις για αργές ταχύτητες οδήγησης και μεγάλα εμπόδια. Η αλλαγή (κόντεμα) της δευτερεύουσας μετάδοσης (εξωτερικά γρανάζια) δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ενώ φρόντισε να έχεις μαζί σου ανταλλακτικά από τα κρίσιμα εξαρτήματα (μανέτες, λεβιέ και πεντάλ) και εργαλεία. Τέλος, θα πρέπει να μελετήσεις το χρονοδιάγραμμα του αγώνα ώστε να φροντίσεις και τον δικό σου ανεφοδιασμό είτε στο διάλειμμα του αγώνα (αν υπάρχει, όπως στο Geraneia Xtreme Enduro), είτε... εν κινήσει.





Αναβάτης στο Riv3r Hard Enduro του 2021

© Thodoris Ermilios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες