Λιθόκερος: Εμφανίστηκε ξανά στην Ξάνθη το δηλητηριώδες έντομο – γίγας - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2023

Λιθόκερος: Εμφανίστηκε ξανά στην Ξάνθη το δηλητηριώδες έντομο – γίγας


Ένα σπάνιο γιγάντιο έντομο εμφανίστηκε εκ νέου στον Πετεινό Ξάνθης, όπως έγινε γνωστό, ύστερα από ανάρτηση κατοίκου της περιοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως μετέδωσε το xanthinea.gr, πρόκειται για λιθόκερο, ένα δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο, με επώδυνο δάγκωμα.



Λιθόκερος XANTHINEA.GR



Τι είναι ο λιθόκερος

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο που συναντάται συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 4-5 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.


Το δάγκωμα του είναι δηλητηριώδες όχι όμως θανατηφόρο για τον άνθρωπο και προκαλεί οξύ πόνο. Τρέφεται με μικρά οστρακόδερμα και ψαράκια.




Ο λιθόκερος είναι ένα γένος της οικογένειας των ημιπτέρων Βελοστοματίδων, γνωστό ως γιγάντιο ζωύφιο του νερού. Εντοπίζεται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές του κόσμου, με την μεγαλύτερη ποικιλία ειδών να εντοπίζεται στην Αμερική, ενώ ένα μόνο είδος βρίσκεται στην Ευρώπη, δύο στην Αφρική, δύο στην Αυστραλία και τρία στην Ασία.

Όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των γιγαντιαίων ζωυφίων, τα είδη των λιθόκερων είναι αρπακτικά που εξουδετερώνουν το θήραμα “μαχαιρώνοντάς το” με το ρύγχος του και εγχύοντας ένα σάλιο που περιλαμβάνει μια σειρά από ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες