Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2024

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία ευλογιάς
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για την επιδημία ευλογιάς (mpox) των πιθήκων, καθώς η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες της Αφρικής.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, προέβη στην ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, μια ημέρα μετά την παρόμοια απόφαση που έλαβε υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της Αφρικανικής Ένωσης.

Η επιδημία της mpox, η οποία έως το 2022 είχε τη διεθνή ονομασία monkeypox, ξεκίνησε από τo Κονγκό και έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες. Περισσότερα από 17.000 κρούσματα και 517 θάνατοι έχουν αναφερθεί από την αρχή της χρονιάς στην Αφρική, αύξηση 160% στα κρούσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πρόκειται για ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μια συντονισμένη διεθνής απάντηση είναι ζωτικής σημασίας για αυτές τις επιδημικές εξάρσεις και για να σωθούν ζωές» τόνισε ο κ. Γκεμρεγέσους.

Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για την mpox και το 2022.
Πώς μεταδίδει η ευλογιά των πιθήκων

Η νόσος είναι ιογενής, μεταδίδεται από ζώα στον άνθρωπο και μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε περίπτωση στενής σωματικής επαφής με πρόσωπο που είναι φορέας.

Νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox, που βαφτίστηκε «clade 1b» («παραλλαγή 1β») εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη ΛΔ Κονγκό, κατόπιν σε γειτονικές χώρες, εγείροντας ανησυχία για την εξάπλωσή του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, η παραλλαγή 1β «προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή 2».

Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο: ως την 3η Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 14.479 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα και 455 θάνατοι – με βάση αυτούς τους αριθμούς, η ασθένεια έχει θνητότητα περί το 3% – , σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης.

Η mpox – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 1970 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό – έχει βασικό σύμπτωμα την εμφάνιση εξανθημάτων στα γεννητικά όργανα ή στο στόμα, ενώ μπορεί να συνοδεύεται επίσης από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγία, λεμφαδενοπάθεια κ.λπ..

Η παραλλαγή του ιού που προκαλεί τη νόσο το τρέχον διάστημα αποτελεί μετάλλαξη. Μέχρι σήμερα, η εξάπλωσή της περιορίζεται σε χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής, με τους ασθενείς γενικά να μολύνονται από ζώα-φορείς του ιού.

Το 2022 παγκόσμια επιδημία της παραλλαγής 2 εξαπλώθηκε σε περίπου εκατό χώρες όπου η νόσος δεν είναι ενδημική, κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Ο ΠΟΥ είχε κηρύξει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού τον Ιούλιο του 2022, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο· προχώρησε στην άρση του έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2023.

Η επιδημία είχε απολογισμό περίπου 140 νεκρούς επί συνόλου 90.000 κρουσμάτων.tromaktiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες