Καταρρέει το στερεότυπο του «τεμπέλη Έλληνα», καθώς τα τελευταία στοιχεία της Eurostat φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση των χωρών της Ε.Ε. σε ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Μια από τις πιο διαδεδομένες –και συχνά άδικες– αντιλήψεις για την ελληνική κοινωνία είναι ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται όσο άλλοι Ευρωπαίοι. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το 2024 από την Eurostat αποκαθιστούν την αλήθεια: οι Έλληνες εργαζόμενοι καταγράφουν τις περισσότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανατρέποντας την παγιωμένη αντίληψη περί χαμηλής παραγωγικότητας λόγω… τεμπελιάς.
Τα νεότερα στοιχεία της Eurostat για το 2024 αναδεικνύουν την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια στις ώρες εργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος όρος για τους εργαζομένους στην Ελλάδα ανέρχεται στις 39,8 ώρες την εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 4 ώρες τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 36 ωρών.
Πρόκειται για μια επίδοση που κατατάσσει τη χώρα πολύ πάνω από ισχυρά κράτη-μέλη, όπως η Ολλανδία (32,1 ώρες), η Δανία και η Γερμανία (περίπου 34 ώρες). Οι διαφορές αυτές αναδεικνύουν όχι μόνο τις ανισότητες στις εργασιακές συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ένταση της εργασίας παραμένει υψηλή.

Πιο κοντά στις επιδόσεις της Ελλάδας βρίσκονται χώρες όπως η Βουλγαρία (39 ώρες), η Πολωνία (38,9) και η Ρουμανία (38,8), ενώ στον αντίποδα, οι χώρες του δυτικοευρωπαϊκού «πυρήνα» παρουσιάζουν σαφώς μικρότερες εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης.
Παρά τη γενική τάση μείωσης του χρόνου εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση –από τις 37 ώρες το 2014, στις 36 ώρες το 2024– η Ελλάδα παραμένει ψηλά, διατηρώντας τον τίτλο ενός από τα πιο «εργατικά» κράτη της Ε.Ε.
Αναφορικά με τους κλάδους που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διάρκεια εργασίας, στην κορυφή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, με μέσο όρο 41,2 ώρες εβδομαδιαίως. Ακολουθούν οι τομείς της εξόρυξης (38,8 ώρες) και των κατασκευών (38,7 ώρες). Στον αντίποδα, οι λιγότερες ώρες εργασίας καταγράφονται σε τομείς όπως η εκπαίδευση (31,9), η τέχνη και η ψυχαγωγία (32,9), και τα νοικοκυριά ως εργοδότες (26,7 ώρες).
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πόσο επηρεάζεται ο μέσος χρόνος εργασίας ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας, αλλά και ότι η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει χώρα υψηλής εργασιακής έντασης.tromaktiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου