Το παγωτό όπως και πολλά άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να κρύβουν έναν άγνωστο κίνδυνο για την υγεία του εντέρου μας που δεν είναι άλλοι από τους γνωστούς γαλακτωματοποιητές.
Οι γαλακτωματοποιητές είναι χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται εκτενώς στη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση της υφής, της σταθερότητας και της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι το Πολυσορβικό 80, το οποίο βοηθά στο να διατηρείται το παγωτό σφιχτό και ομοιογενές, ακόμα και κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. Άλλα συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα είναι η καραγενάνη, η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και η μαλτοδεξτρίνη.
Ωστόσο, οι επιστημονικές ανησυχίες γύρω από τη χρήση αυτών των ουσιών αυξάνονται. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι γαλακτωματοποιητές μπορεί να τροποποιούν τη σύσταση του μικροβιώματος του εντέρου – δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν εκεί – οδηγώντας ενδεχομένως σε φλεγμονές, βλάβες στην εντερική επένδυση και μακροπρόθεσμα σε προβλήματα όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ο διαβήτης, ακόμα και ορισμένοι τύποι καρκίνου.
«Οι ενδείξεις είναι αρκετές για να προκαλέσουν ανησυχία», δηλώνει ο Benoit Chassaing, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας. Ο ίδιος τονίζει ότι οι γαλακτωματοποιητές επηρεάζουν τη λεπτή ισορροπία του εντερικού οικοσυστήματος με τρόπους που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα σημερινά στοιχεία δεν είναι ακόμη αρκετά για να οδηγήσουν σε απαγορεύσεις. Οι περισσότερες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα ή σε εργαστηριακά περιβάλλοντα που προσομοιώνουν το ανθρώπινο έντερο. Επίσης, δεν επηρεάζουν όλοι οι γαλακτωματοποιητές με τον ίδιο τρόπο ούτε έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ευαισθησία σε αυτούς.
Αυτή η «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ανησυχίας και αποδείξεων έχει φέρει το θέμα στο προσκήνιο και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, με εκστρατείες όπως το «Make America Healthy Again» να εστιάζουν στην απομάκρυνση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων από τη διατροφή των πολιτών.
Το αν θα αποδειχθούν τελικά οι γαλακτωματοποιητές ένας πραγματικός κίνδυνος για την υγεία ή απλώς μια υπερβολική ανησυχία, μένει να το δείξει η περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, η κατανάλωση λιγότερων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και η στροφή σε πιο φυσικά, μη βιομηχανοποιημένα προϊόντα, φαίνεται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.tromaktiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου