Γάζα: Πόνος, αποκλεισμός, απελπισία - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Μαΐου 10, 2025

Γάζα: Πόνος, αποκλεισμός, απελπισία

MSF Nour Alsaqqa

Από τον Μάιο του 2024, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς με εγκαύματα, εκ των οποίων το 70% ήταν παιδιά, τα περισσότερα κάτω των πέντε ετών.
Ένα έγκαυμα δεν είναι απλώς ένα τραύμα – είναι μια παρατεταμένη καταδίκη σε πόνο, και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στη Γάζα. Πολλοί άνθρωποι έχουν εκτεταμένα εγκαύματα που καλύπτουν μεγάλα μέρη του σώματός τους – κάποιοι έχουν εγκαύματα στο 40% της συνολικής επιφάνειας του σώματός τους.

Μετά από περισσότερους από 19 μήνες επιθέσεων από τις ισραηλινές δυνάμεις, που έχουν αποδεκατίσει το σύστημα υγείας της Γάζας, οι ασθενείς που πάσχουν από εγκαύματα λόγω εκρήξεων βομβών και αυτοσχέδιων μεθόδων μαγειρέματος έχουν ελάχιστες επιλογές φροντίδας.

Καθώς οι ισραηλινές αρχές διατηρούν τον αποκλεισμό της Γάζας, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασική ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικά και σωτήρια εφόδια, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να υπομείνουν αφόρητους πόνους με περιορισμένη ή καθόλου ανακούφιση.




Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εφαρμόζει επίδεσμο σε ένα μικρό παιδί στην Κλινική Εγκαυμάτων των στην κεντρική Γάζα, αφού υπέστη σοβαρά εγκαύματα από αεροπορική επιδρομή. MSF

Τον Αύγουστο του 2024, ο 17χρονος Tayseer Mansour υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε όλο του το σώμα σε ισραηλινή επίθεση που έπληξε το σπίτι του, σκοτώνοντας τη μητέρα του και τραυματίζοντας τον ίδιο, τον πατέρα του και τα αδέλφια του. Νοσηλεύεται από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Nasser στην Khan Yunis στη νότια Γάζα.

«Τραυματίστηκα σοβαρά με εγκαύματα τρίτου βαθμού. Είμαι στη μονάδα νοσηλείας πάνω από 150 ημέρες τώρα. Δεν μπορώ πια να κινήσω τα χέρια μου, πονάει πολύ», λέει ο Mansour. «Δεν μπορώ να φάω μόνος μου ή να κάνω σχεδόν τίποτα άλλο. Αυτό είχε τεράστια επίδραση πάνω μου. Ελπίζω να αναρρώσω».


Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Jabalya συγκεντρώνονται, περιμένοντας το φορτηγό με το νερό στην πόλη, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. MSF Nour Alsaqqa

Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις επανέλαβαν τις εχθροπραξίες στις 18 Μαρτίου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν παρατηρήσει αύξηση στον αριθμό των ασθενών με εγκαύματα – οι περισσότεροι είναι παιδιά. Τον Απρίλιο, στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας, οι ομάδες τους φροντίζουν κατά μέσο όρο πάνω από 100 ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα καθημερινά.

Από τον Μάιο του 2024, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στο νοσοκομείο Nasser έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς με εγκαύματα, εκ των οποίων το 70% ήταν παιδιά, τα περισσότερα κάτω των πέντε ετών. Πολλά από αυτά τα παιδιά υπέστησαν εγκαύματα από εκρήξεις βομβών, ενώ άλλα από βραστό νερό ή καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα ή τη θέρμανση σε πρόχειρα καταλύματα.

Ο φυσικοθεραπευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προετοιμάζει ένα επιπλέον στρώμα επιδέσμου για τον 3χρονο ασθενή Wadi για να ελέγξει τον σχηματισμό ουλής στον ώμο του. MSF Tetiana Gaviuk

Τα σοβαρά εγκαύματα απαιτούν πολύπλοκη και μακροχρόνια φροντίδα, που περιλαμβάνει πολλαπλές επεμβάσεις, καθημερινές αλλαγές επιδέσμων, φυσικοθεραπεία, διαχείριση πόνου, ψυχολογική υποστήριξη και αποστειρωμένο περιβάλλον για την αποφυγή λοιμώξεων. Ωστόσο, μετά από 50 ημέρες χωρίς την είσοδο προμηθειών στη Γάζα λόγω του αποκλεισμού, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν ξεμείνει ακόμα και από βασικά παυσίπονα, αφήνοντας τους ασθενείς χωρίς επαρκή ανακούφιση από τον πόνο. Ταυτόχρονα, από την αρχή του πολέμου, μόνο ελάχιστοι χειρουργοί στη Γάζα διαθέτουν τις δεξιότητες για τη διαχείριση σύνθετων επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής εγκαυμάτων.

«Τα παιδιά ουρλιάζουν καθώς αναγκαζόμαστε να ξεκολλάμε τα καμένα ρούχα από το δέρμα τους», λέει ο Dr Ahmad Abu Warda, υπεύθυνος ιατρικής δραστηριότητας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Nasser. «Μας παρακαλούν να σταματήσουμε, αλλά αν δεν αφαιρέσουμε τον νεκρό ιστό, η μόλυνση και η σηψαιμία μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Χωρίς αρκετές ιατρικές προμήθειες, και με πάρα πολλούς ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα για εγκαύματα, δεν μπορούμε να παρέχουμε την κατάλληλη φροντίδα. Απλώς καθυστερούμε τις αναπόφευκτες λοιμώξεις».

Οι μηχανικοί των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το νερό και την αποχέτευση αξιολογούν μια γεώτρηση στην πόλη Beit Lahia, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, Παλαιστίνη. MSF Nour Alsaqqa

Ενώ οι ασθενείς με εγκαύματα χρειάζονται υψηλό επίπεδο φροντίδας, χρειάζονται επίσης υπερδιπλάσιες ημερήσιες θερμίδες για να επουλωθούν σωστά. Χωρίς τρόφιμα να εισέρχονται στη Γάζα, οι ασθενείς επιβιώνουν με ανεπαρκείς ποσότητες τροφής, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάρρωσή τους.

«Οι συνθήκες στη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Δεν υπάρχει υγιεινή τροφή, κρέας ή σωστή διατροφή», λέει ο Mansour.

«Τα σώματα των ασθενών μας καταρρέουν, κατατρώγοντας τον εαυτό τους για να κλείσουν πληγές που δεν επουλώνονται ποτέ, αναφέρει ένας χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ο Tayseer βρίσκεται στο νοσοκομείο οκτώ μήνες. Υπό κανονικές συνθήκες, θα είχε επουλωθεί σε τρεις. Αλλά χωρίς φαγητό, χωρίς ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς καθαρό νερό, είναι παγιδευμένος σε έναν κύκλο αποτυχημένων μοσχευμάτων, λοιμώξεων και απελπισίας».

Από τον Δεκέμβριο του 2024, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στην κλινική μας στην πόλη της Γάζας και στο νοσοκομείο πεδίου στη Deir al-Balah, καθώς και στο νοσοκομείο Nasser, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 6.518 αλλαγές επιδέσμων σε εγκαύματα. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ασθενείς δεν επέστρεψαν για επανεξέταση. Στις 24 Απριλίου, πάνω από τα μισά λειτουργικά υγειονομικά κέντρα στη Γάζα βρίσκονταν σε περιοχές με εντολές εκκένωσης, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ OCHA, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες