Η επόμενη κλήση θα είναι από τη Μέρκελ – Στο «φουλ» η ελληνική διπλωματία - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Αυγούστου 28, 2020

Η επόμενη κλήση θα είναι από τη Μέρκελ – Στο «φουλ» η ελληνική διπλωματία

 

Δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα, Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό, στον απόηχο της ανάλογης επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.


Στόχος είναι η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, καθώς η γερμανική προεδρία της ΕΕ ασκεί πιέσεις, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.


Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες και με απειλές δεν μπορεί να γίνει.


Παρέμβαση Τραμπ

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η παρέμβαση των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση της έντασης κινείται κοντά στις ελληνικές θέσεις με βάση το Διεθνές Δίκαιο.


Συνομιλητές του πρωθυπουργού επισήμαναν επίσης ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο διήρκησε 20 λεπτά και αυτό εκτιμάται ως θετικό γεγονός, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε κίνηση από τον Λευκό Οίκο, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή οι πρωτοβουλίες προέρχονταν είτε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως η συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη, είτε μέσω ανακοινώσεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Εκτιμάται επίσης ότι η πρωτοβουλία Τραμπ οφείλεται και σε δύο ακόμη παράγοντες:


α) Στον μεγάλο αριθμό Ελλήνων ομογενών που βρίσκονται στις ΗΠΑ και οι οποίοι ψηφίζουν στις εκλογές αλλά και


β) η ανησυχία των ΗΠΑ για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που αγοράζει η Τουρκία.


Δύο λόγοι εξίσου σημαντικοί για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο διάλογος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο εξελίχθηκε ως εξής:


Ν. Τράμπ: Ανησυχώ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κ. Μητσοτάκης: Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν την συνοχή του ΝΑΤΟ


Ν. Τράμπ: Είμαι έτοιμος να συμβάλω με οποιοδήποτε τρόπο στην αποκλιμάκωση της έντασης. Η σταθερότητα στην περιοχής είναι πάγια θέση των ΗΠΑ.


Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.


Την ίδια περίπου εικόνα αποτύπωνε και η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:


«Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει την ανησυχία του για την ένταση στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία και προτρέπει τις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO, να κάνουν διάλογο για να επιλύσουν τις διενέξεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο».


Για το ίδιο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε:


«Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι είναι η συνέχεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση, ότι δεν είναι προς το συμφέρον των αμερικανικών συμφερόντων η αποσταθεροποίηση στην περιοχή και δεν είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ Δεν είναι η Ελλάδα που προκαλεί αυτές τις εντάσεις».


Ελληνική διπλωματική δραστηριότητα

Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον Νίκο Δένδια να θέτει στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ την προκλητικότητα της Άγκυρας.


Κατά τη συνάντησή τους , ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα και τόνισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία.


Εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές, οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας.


Από την πλευρά του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης.


Η Τουρκία ωστόσο φαίνεται να επιμένει στην δημιουργία έντασης. Ήδη η νέα NAVTEX που εξέδωσε από χθες, με χρονική διάρκεια μέχρι τη 1η Σεπτεμβρίου δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας.


Από τη μία, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει ότι διατεθειμένος να προβεί σε κινήσεις για να αποκλιμακωθεί η ένταση και από την άλλη με την ίδια ευκολία εκδίδει αποφάσεις που δεσμεύουν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.


Παράλληλα, η τουρκική πλευρά προκαλεί, εκτός από την θάλασσα, και στον αέρα με μαχητικά αεροσκάφη να παρενοχλούν ελληνικά F-16.


Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν χτες για τη νέα τουρκική Νavtex πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά».


Η ανακοίνωση της νέας Νavtex δεν προκαλεί πάντως ιδιαίτερη εντύπωση στην Αθήνα.


Θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε διαμηνύσει πως οι σεισμικές έρευνες θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.


«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας» είπε ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.


«Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες και εμείς ως Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν υπάρχει καμία διακοπή» είπε.


Μάλιστα, αποπειράθηκε να… βγάλει έξω από τις συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά και την Μεσόγειο την Ευρωπαϊκή Ένωση –με ιδιαίτερη αναφορά στη Γαλλία- λέγοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συζητήσουν απ’ ευθείας.


«Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν μόνες τους χωρίς παρεμβολές από τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία» είπε ο Ακάρ, και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία έχει παραβιάσει διεθνείς συμφωνίες στέλνοντας τρία μαχητικά στην “νότια Κύπρο”».






Πηγή: https://www.cnn.gr/politiki/story/232256/h-epomeni-klisi-tha-einai-apo-ti-merkel-sto-foyl-i-elliniki-diplomatia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες