Τουρκία: Οι αγορές δεν «πιστεύουν» τον Ερντογάν - Υποχωρεί ξανά η λίρα - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2020

Τουρκία: Οι αγορές δεν «πιστεύουν» τον Ερντογάν - Υποχωρεί ξανά η λίρα

Δεν φαίνεται να πείστηκαν οι διεθνείς αγορές από τις πανηγυρικές εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. 


Είναι ενδεικτικό ότι λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν  η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά οδηγώντας σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την τουρκική οικονομία. Την Πέμπτη 20 Αυγούστου ανώνυμες τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ότι ο Ερντογάν θα ανακοίνωνε την ανακάλυψη κοιτάσματος 800 δισ. κυβικών μέτρων, όμως σήμερα, Παρασκευή 21 Αυγούστου, ο Τούρκος πρόεδρος  ανακοίνωσε ότι στο τεμάχιο Τούνα-1 ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή λιγότερα από τα μισά, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το κοίτασμα να είναι μεγαλύτερο.

Όπως αποδεικνύουν οι πίνακες του Bloomberg το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε ξανά μετά τις δηλώσεις Ερντογάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική αντιπολίτευση αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη του κοιτάσματος.


Τι δήλωσε ο Ερντογάν

«Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της Τουρκίας σε φυσικό αέριο καταγράφηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πορθητής ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου στο τεμάχιο Τούνα-1 και ανακάλυψε 320 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα ευρήματα είναι προάγγελος ενός ακόμη μεγαλύτερου κοιτάσματος. Αυτό είναι ένα μέρος του κοιτάσματος που βρέθηκε. Θα ξεκινήσουμε αμέσως να εξερευνούμε και τα άλλα πηγάδια. Στόχος μας είναι το 2023 το αέριο της Μαύρης Θάλασσας να δοθεί στο λαό μας. Περιμένουμε αντίστοιχες καλές ειδήσεις και στην ανατ. Μεσόγειο. Προχωράμε προς στους στόχους χωρίς να εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κανέναν. Όταν μας θέτουν ένα τέτοιο ζήτημα, με πρώτη την Ελλάδα, γνωρίζουν ότι εμείς έχουμε δίκιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, στη δήλωσή του, άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «H Ευρώπη πρέπει να δει ότι προδίδει για άλλη μια φορά τις ίδιες της τις αρχές με το να κακομαθαίνει την Ελλάδα και να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα, αύριο θα κάνουν μεγάλη ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση».





Πηγή: https://www.ethnos.gr/kosmos/120514_toyrkia-oi-agores-den-pisteyoyn-ton-erntogan-ypohorei-xana-i-lira

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες