Διεθνή ΜΜΕ για Rafale: Η Ελλάδα μπροστά στην «πιο απίθανη συμφωνία» - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2020

Διεθνή ΜΜΕ για Rafale: Η Ελλάδα μπροστά στην «πιο απίθανη συμφωνία»

Λίγο πριν το τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη, κατά το οποίο οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις προοπτικές της γαλλοελληνικής αμυντικής συμφωνίας, ξένα site θεωρούν τα Rafale «done deal» και μιλούν για την «πιο απίθανη συμφωνία».

 

Θέμα ωρών θεωρείται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την αγορά των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απόκτηση συνολικά 18 αεροσκαφών, τελευταίας έκδοσης, ήδη κάνει τον κύκλο του διαδικτύου.

 

«Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Γαλλία φέρεται να έδωσε χείρα βοηθείας στον παραδοσιακό της σύμμαχο, εξοπλίζοντας την Ελλάδα με 18 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Rafale, κάτι που θα σταματήσει τους γείτονες της στη Μεσόγειο. Οι Γάλλοι το έχουν ξανακάνει, η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε τα γαλλικά μαχητικά εν μέσω συγκρούσεων με την Κίνα», αναφέρει δημοσίευμα.

 

«Τα Rafale άλλωστε έχουν ήδη πλήξει το τουρκικό γόητρο, στη Λιβύη ήταν αυτά που χτύπησαν την βάση Αλ Ουατίγια κάτω από τη μύτη των Τούρκων» και συνεχίζει, «εάν ολοκληρωθεί αυτή η απίθανη συμφωνία, τα γαλλικά μαχητικά θα προσθέσουν τεράστια αεροπορική δύναμη στα χέρια της Ελλάδας, την ώρα που πολεμούν για κυριαρχία σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο σενάριο της απόκτησης συνολικά 18 Rafale, τελευταίας έκδοσης F-3R, πλήρως εξοπλισμένων, συνολικού προϋπολογισμού που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

 

Τα νέα αεροσκάφη θα αποτελούν πραγματικό υπερόπλο στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς διαθέτουν ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας, όπως είναι οι πύραυλοι αέρος επιφανείας Exocet και τα βλήματα αερομαχίας MICA και Meteor. Εκείνο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη είναι πόσα από τα Rafale που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία θα είναι καινούρια και πόσα μεταχειρισμένα.

 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη θα μπορούν να παραδοθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή η παραλαβή των πρώτων Rafale αναμένεται να ξεκινήσει έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ εκτιμάται ότι απαιτείται και ένα χρονικό διάστημα 6-8 μηνών για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στον νέο τύπο αεροσκάφους. Βέβαια, σε ό,τι αφορά στα μεταχειρισμένα αεροσκάφη η ένταξή τους στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα.






Πηγή: http://www.topontiki.gr/article/404801/diethni-mme-gia-rafale-i-ellada-mprosta-stin-pio-apithani-symfonia
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες