Η έρευνα της Remitly αποκαλύπτει την εκτίναξη του κόστους για την παιδική μέριμνα στην Ελλάδα
Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, η οποία έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην Ευρώπη, αποτελεί μείζον ζήτημα για το μέλλον της χώρας. Για πολλούς η απόκτηση οικογένειας είναι ένας θεμιτός στόχος, αλλά τα οικονομικά κόστη που σχετίζονται με την ανατροφή παιδιών είναι «απαγορευτικά», κάτι που αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα της Remitly σχετικά με τις δαπάνες που απαιτεί η φροντίδα για τα παιδιά.
Η Ελλάδα τοποθετείται δεύτερη παγκοσμίως στην αύξηση των δαπανών για την φροντίδα των παιδιών, πίσω μόνο από την Αυστραλία. Από το 2012 έως το 2022 τα χρήματα που έπρεπε να δαπανήσουν οι γονείς για την φροντίδα των παιδιών αυξήθηκαν κατά 75% στην Ελλάδα, σκαρφαλώνοντας από τα 690 ευρώ στα 1.210 ευρώ.
Η έρευνα από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της Remitly, μιας αμερικανικής υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων, διερεύνησε πώς το κόστος της παιδικής μέριμνας έχει αλλάξει παγκοσμίως με την πάροδο του χρόνου – με την Ελλάδα να έχει σημειώσει τεράστια αύξηση 75% από το 2012 ενώ το κόστος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, στα 1.866 ευρώ έως το 2035.
Σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τη μέριμνα των παιδιών
Η Αυστραλία, η Ελλάδα και η Γαλλία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο κόστος της παιδικής μέριμνας ως ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών τους κατά την τελευταία δεκαετία.
Στην Αυστραλία, το κόστος της παιδικής μέριμνας αυξήθηκε κατά 112%, σκαρφαλώνοντας πάνω από 4.565 δολάρια ΗΠΑ σε δέκα χρόνια και αναμένεται να φτάσει πάνω από 15.403 δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2035. Αυτή είναι μακράν η σημαντικότερη αύξηση μεταξύ των χωρών που αναλύθηκαν
Η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με το κόστος παιδικής μέριμνας να έχει αυξηθεί κατά 75% και να προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 2.183 δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2035. Αν και το απόλυτο κόστος είναι ακόμη σχετικά χαμηλό, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης των οικογενειών.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με αύξηση 68%, με το κόστος να αυξάνεται κατά 1.661 δολάρια. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος των δαπανών για τη φροντίδα των παιδιών θα ξεπεράσει τα 6.100 δολάρια την επόμενη δεκαετία. Ενώ η αύξηση της Γαλλίας είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις άλλες δύο πρώτες θέσεις, εξακολουθεί να είναι μια αξιοσημείωτη ανοδική τάση.
Οι εννέα χώρες που είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση:
Αυστραλία – 112%
Ελλάδα – 75%
Γαλλία – 68%
Ισπανία – 61%
Δανία – 51%
Εσθονία – 37%
Ουγγαρία – 25%
Ιρλανδία – 5%
Καναδάς – 5%
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου