Σουδάν: Τα ισλαμικά σχολεία της φρίκης - Αλυσοδένουν, χτυπούν και βιάζουν μαθητές (BINTEO) - AgioiTheodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2020

Σουδάν: Τα ισλαμικά σχολεία της φρίκης - Αλυσοδένουν, χτυπούν και βιάζουν μαθητές (BINTEO)

«Τα σχολεία που αλοσοδένουν παιδιά»... Με αυτόν τον τίτλο ρεπορτάζ του BBC, φέρνει στο φως όσα συμβαίνουν στα δεκάδες χιλιάδες ισλαμικά σχολεία που λειτουργούν στο Σουδάν και των οποίων οι καθηγητές χρησιμοποιούν ως «εκπαιδευτική» μέθοδο τα βασανιστήρια, το ξύλο και τους βιασμούς, σε βάρος ακόμη και πεντάχρονων μαθητών.


  

Ο δημοσιογράφος Fateh Al-Rahman Al-Hamdani, σε διάστημα 18 μηνών μπήκε κρυφά σε 23 από αυτά τα σχολεία, γνωστά ως «khalwas» και κατέγραψε φρικιαστικές εικόνες από την κακομεταχείριση παιδιών και μεγαλύτερων μαθητών.


Δύο από αυτούς, ο Ισμαήλ και ο Μοχάμεντ, έμειναν φυλακισμένοι για 5 ημέρες χωρίς φαγητό και νερό και χτυπήθηκαν από τους «σεΐχηδες» που είναι επικεφαλής, τόσο βάναυσα, ώστε να χάσουν τις αισθήσεις τους και να ξυπνήσουν στο νοσοκομείο.




Ο 14χρονος Μοχάμεντ είχε τόσο βαθιά τραύματα, που ήταν ορατή η σπονδυλική του στήλη. Οι γιατροί δηλώνουν έκπληκτοι, που κατάφερε να ανοίξει ξανά τα μάτια του.


Η οικογένειά του, αφού ξεπέρασε τον κίνδυνο, έδωσε όρκο, να γίνουν ευρύτερα γνωστά όσα βασανιστικά υφίστανται τα παιδιά σε αυτά τα σχολεία, προκειμένου, να αποστηθίσουν το κοράνι.



Σήμερα, υπάρχουν στο Σουδάν περίπου 30.000 khalwas. Αν κάποιο παιδί εκφράσει την επιθυμία να φύγει ή ακόμη χειρότερα, αν επιχειρήσει να φύγει, βρίσκεται αντιμέτωπο με βασανιστήρια. «Αν πω ότι θέλω να φύγω, θα με δέσουν και θα με χτυπήσουν», εξομολογείται ένα παιδί.


Τα βασανιστήρια ωστόσο, είναι μέρος της καθημερινότητας. Παιδιά φαίνονται να σφαδάζουν από τους πόνους, ξαπλωμένα στο πάτωμα και παρατημένα χωρίς ιατρική φροντίδα. Άλλα αλυσοδένονται 6 και 7 μαζί και υποχρεώνονται, να τρέξουν. «Μπλεκόμαστε, πέφτουμε κάτω, μας σκουπίζουν από το πάτωμα και μας βάζουν να το κάνουμε ξανά και ξανά», λέει ένας μαθητής.



Η φρίκη δεν σταματάει εκεί. Δεν είναι μόνο οι σεΐχηδες που προβαίνουν σε αυτές τις τιμωρητικές πράξεις. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι μαθητές χτυπούν ή βιάζουν τους μικρότερους. «Αν δεν τους δείρουμε, δεν θα απομνημονεύσουν το κοράνι», παραδέχεται ένας από αυτούς.


Όσο γυριζόταν το ντοκιμαντέρ για το BBC, στο Σουδάν έγινε πραξικόπημα, που οδήγησε στην ανατροπή του προηγούμενου καθεστώτος. Στο νέο Σουδάν, η κακοποίηση των παιδιών δεν φαίνεται να έχει θέση στην ατζέντα του καθεστώτος, που υποστηρίζει ότι παίρνει το ζήτημα πολύ σοβαρά.


Ο σεΐχης κατά του οποίου κινήθηκε νομικά η οικογένεια του Ισμαήλ -μετά από πέντε αναβολές της δίκης- τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.


Σε δηλώσεις του στην κάμερα, υπεραμύνεται των μεθόδων αυτών, λέγοντας καταρχήν, πως η ίδια η θρησκεία λέει, ότι οι πιστοί εισέρχονται στον παράδεισο αλυσοδεμένοι.



«Τότε, πράγματι συνέβαιναν αυτά. Είχαμε μία φυλακή, για τα παιδιά που κάπνιζαν χόρτο, έκαναν χρήση ναρκωτικών, έκλεβαν ή έκαναν άλλες αμαρτίες. Οι πατεράδες τους τα έφερναν σε μας, για να τα αλυσοδένουμε», δηλώνει, ενώ μόλις η συζήτηση φτάνει στους βιασμούς, αποχωρεί σε έξαλλη κατάσταση, για να επιστρέψει ώρες μετά για νέες δηλώσεις, ψύχραιμος πια και αρνούμενος τα πάντα.


Δείτε το βίντεο του BBC


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!







Πηγή: https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1130078/soydan-ta-islamika-sxoleia-tis-frikis-ekei-opoy-alysodenoyn-xtypoyn-kai-viazoyn-mathites
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες