Σε κόκκινο συναγερμό το Ναυτικό: Παιχνίδι blame game με fake news παίζει η Τουρκία ενώ το Oruc Reis πλησιάζει τα 6,1 μίλια - «Κόπηκε» η γραμμή Σουρανή - Χέκερ- Καλίν - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2020

Σε κόκκινο συναγερμό το Ναυτικό: Παιχνίδι blame game με fake news παίζει η Τουρκία ενώ το Oruc Reis πλησιάζει τα 6,1 μίλια - «Κόπηκε» η γραμμή Σουρανή - Χέκερ- Καλίν


της Χριστίνας Κοραή

Σύμφωνα με την «Χουριέτ» φέρεται να απηύθυνε πρόσκληση στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της 4ης στρατιωτικής συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα. Το δημοσίευμα γράφτηκε χθες. Το NEWPOST επικοινώνησε με τις αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα και η απάντηση ήταν ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι, δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόσκληση στον αρμόδιο κλάδο του ΥΠΕΘΑ, ούτε έγινε κάποια σχετική ανεπίσημη ενημέρωση ως είθισται.
Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που ευθύνεται που δεν ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές διότι αρνείται να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, η Τουρκία επιστρατεύει κατά την συνήθη τακτική της και fake news. Σύμφωνα με την «Χουριέτ» φέρεται να απηύθυνε πρόσκληση στην Αθήνα για την πραγματοποίηση της 4ης στρατιωτικής συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Άγκυρα. Το δημοσίευμα γράφτηκε χθες. Το NEWPOST επικοινώνησε με τις αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα και η απάντηση ήταν ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι, δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόσκληση στον αρμόδιο κλάδο του ΥΠΕΘΑ, ούτε έγινε κάποια σχετική ανεπίσημη ενημέρωση ως είθισται.

Το NEWPOST επικοινώνησε και με διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μήπως υπάρχει εκεί κάποια κινητικότητα. Η απάντηση ήταν ότι ούτε το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση στις δυο χώρες για την διεξαγωγή ενός νέου στρατιωτικού διαλόγου προς ενίσχυση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης που συμφωνήθηκε, χωρίς όμως ακόμη να έχει δώσει δείγματα χρησιμότητας του, αν και οι δυο στόλοι έχουν αναπτυχθεί σε θέσεις μάχης.

Είναι διπλή η διάψευση των προπαγανδιστικών fake news που φιλοξενούνται στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που συνεχίζουν να δίνουν μία εικόνα ότι «αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές» όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι «για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις».

Η Αθήνα δεν φέρεται διατεθειμένη να καθίσει σε κανένα τραπέζι διαλόγου όσο συνεχίζει η Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση. «Καμία μορφή διαλόγου δεν μπορεί να γίνει, με το Oruc Reis να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.
Ο 28ος μεσημβρινός

Αν και το Oruc Reis υποτίθεται ότι κάνει έρευνες χωρίς όμως ακόμη ο Ερντογάν να στέλνει γεωτρύπανα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα επιδιώξει και πότε θερμό επεισόδιο. Έτσι που έρχονται τόσο κοντά τα τουρκικά με τα ελληνικά πλοία είναι πολύ πιθανή μια στρατιωτική εμπλοκή είτε από ατύχημα είτε από στοχευμένη επίθεση των Τούρκων. Οι κινήσεις τους δείχνουν ότι επιδιώκουν τη σύγκρουση αλλά να φαίνεται ότι θα γίνει με υπαιτιότητα της Ελλάδας για να μπορέσουν να «πουλήσουν» το αφήγημα τους. Γι αυτό και η Αθήνα επενδύει στη στρατηγική της ψυχραιμίας και της ετοιμότητας.

Η νέα NAVTEX για το Oruc Reis λήγει στις 27 Οκτωβρίου. Το πιο πιθανό είναι να επεκταθεί. Οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποτελούν κρίσιμη ημερομηνία. Ο Τραμπ ασχολείται με τον προεκλογικό του αγώνα και την προεδρική του επιβίωση που απειλείται από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει ένα σταθερά μεγάλο προβάδισμα. Δεν υπάρχει ο ηγέτης που θα μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να βάλει φρένο στον ανεξέλεγκτο σουλτάνο.
Σιγή Βερολίνου

Πληροφορίες του NEWPOST από κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υφίσταται εδώ και πολλές ημέρες η τριμερής του Βερολίνου, έστω και με τη μορφή του «σπασμένου τηλεφώνου». Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή δεν επικοινωνεί πλέον με τον σύμβουλο της Μέρκελ Γιάν Χέκερ και όλα δείχνουν ότι έχουν εξανεμιστεί στην παρούσα φάση και οι όποιες προσδοκίες του Βερολίνου για έναρξη διερευνητικών επαφών, γεγονός που φαίνεται να έχει οδηγήσει και στο «πάγωμα» της επαφής Χέκερ με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.
«Τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε ότι το Oruc Reis ήρθε για να μείνει. Προχώρησε μάλιστα στην αναγγελία ότι για τους επόμενους δύο μήνες, το σκάφος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τις έρευνες, νοτίως του Καστελόριζου, είτε για πετρέλαιο είτε για φυσικό αέριο. Οι Τούρκοι «βαφτίζουν» τουρκική την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν υπάρχουν ούτε ψήγματα αισιοδοξίας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα υποχωρήσει.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι προανήγγειλε νέο κύκλο ερευνών νοτίως της Κρήτης. Εκφράζοντας την πάγια θέση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής, διατυμπάνισε πως ο χώρος στον οποίο κινείται το ερευνητικό σκάφος, αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σε ερώτηση του διευθυντή του NEWPOST Νίκου Παναγιωτόπουλου, μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το μεταναστευτικό στο πλαίσιο του «Εκ των έσω» που ήρθε για να δημιουργήσει ένα πολυμορφικό θεσμό στην ενημέρωση μέσω ψηφιακής και φυσικής παρουσίας και με διαδικτυακό και διαδραστικό τρόπο, ο διεθνολόγος Νίκος Φίλης αναφορικά με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis που βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο δήλωσε: «Είναι μία προσπάθεια της Τουρκίας πρώτον να εκβιάσει την Ελλάδα και να μεταφέρει την πίεση στην ελληνική πλευρά προκειμένου να καταφέρει τους στόχους της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, δεύτερον να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο το οποίο ναι μεν δεν είναι νομικού χαρακτήρα, άλλωστε και το τουρκολυβικό σύμφωνο δεν έχει νομικό αντίκτυπο παρόλα αυτά το έχουμε μαζί μας, άρα λοιπόν η Τουρκία θέλει εμποδίζοντας την Ελλάδα από το να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, είτε με τον εκμηδενισμό ουσιαστικά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην οποία επιχειρεί η Τουρκία, με έμπρακτο τρόπο να φέρει την Ελλάδα προ ενός τετελεσμένου και αυτό το τετελεσμένο εν συνεχεία να το χρησιμοποιήσει για να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η Τουρκία να είναι σε ισχυρότερη θέση απ’ ότι σήμερα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες