Πόσο σημαντικός είναι ο αερισμός του σπιτιού και των στρωμάτων - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Οκτωβρίου 20, 2020

Πόσο σημαντικός είναι ο αερισμός του σπιτιού και των στρωμάτων


Τα μικρόβια υπάρχουν και ανευρίσκονται παντου, ακόμα και στα καθαρότερα σπίτια. Είναι υπεύθυνα για την πρόκληση πολλών λοιμώξεων και μολύνσεων.

Καλό θα ήταν, για λόγους υγιεινής και έπειτα να αισθητικής να τηρούμε ορισμένους κανόνες προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

ΣΩΣΤΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ

Τακτικός αερισμός τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα εξασφαλίζει σωστή θερμοκρασία, ανταλλαγή υγρασίας και σκόνης, καθώς επίσης και απομάκρυνση ιών και βακτηρίων από τον χώρο. Ειδικά πριν βάλετε το παιδί σας στο κρεβάτι φροντίζετε να εξαερίσετε τον χώρο καλά. Για τον ύπνο, η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου κυμαίνεται μεταξύ 15-17οC. Για τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 19-22οC. Υπερθερμασμένοι χώροι συγκεντρώνουν περισσότερες βλαβερές ουσίες και σκόνη και στεγνώνουν τους βλεννογόνους αδένες.

Για τον αερισμό άσχετα με την εποχή, ανοίγουμε τα παράθυρα τελείως, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Μισανοίγοντας τα παράθυρα δεν γίνεται σωστός αερισμός, παρά μόνο χάνουμε ζέστη από τον χώρο. Εάν είναι δυνατόν, να αερίζετε το σπίτι σας έτσι ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Προσέξτε όμως το παιδί σας να μην είναι εκτεθειμένο στο ρεύμα και φροντίσετε οι πόρτες και τα παράθυρα να μην χτυπάνε, π.χ. βάζοντας μια καρέκλα ως εμπόδιο. Όταν αερίζετε τον χειμώνα, χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία στο καλοριφέρ. Σε ένα χώρο με ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά χωρίς επίβλεψη.
Μετά από 3-5 λεπτά – το καλοκαίρι και περισσότερη ώρα – μπορείτε να κλείσετε και πάλι τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Εκεί που δημιουργείται πολύ υγρασία, όπως το μπάνιο και η κουζίνα, πρέπει να αερίζετε πιο τακτικά. Προσέξτε ειδικά το χειμώνα, να μην παγώσει πολύ το δωμάτιο γιατί ευνοείται η υγρασία και η δημιουργία μούχλας.
ΣΩΣΤΟΣ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν 1.500 – 3.500 ακάρεα σε ένα γραμμάριο σκόνης επάνω σε ένα στρώμα! Τα ακάρεα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα και επιδεινώνουν την ατοπική δερματίτιδα.Συνήθως συγκεντρώνονται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως τα στρώματα των κρεβατιών. Θεωρείται πως η εισπνοή τους από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκθέτει το ανθρώπινο σώμα σε κάποια αντιγόνα που τελικά προκαλούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Τα ακάρεα της σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να φροντίζετε για τον αερισμό του στρώματος σας.

Να σκουπίζετε το κρεβάτι συχνά με ηλεκτρική σκούπα. Μη χτυπάτε ποτέ το κρεβάτι για να το καθαρίσετε από τη σκόνη. Κατά αυτό το τρόπο η σκόνη δε φεέγει αλλά διασκορπίζεται στον αέρα και μετά κάθεται πάλι στο κρεβάτι. Αλλάζετε τακτικά πλευρά στο στρώμα σας (κάθε 3-4 μήνες) , ώστε να επιτυγχανεται αερισμός του στρώματος αλλα και να αποφευχθεί ενδεχόμενο βούλιαγμα. Αφήνετε το στρώμα, τουλάχιστον κάθε 15 ημέρες, χωρίς κλινοσκεπάσματα για να αεριστεί (2-3 ώρες), ενώ κάθε 6 μήνες να το τοποθετείτε σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος. Οποιοδήποτε στρώμα που θα επιλέξετε, θα πρέπει να τοποθετείται σε σταθερή βάση με καλή στήριξη(π.χ. υπόστρωμα, σκληρές τάβλες, ανατομικό τελάρο). Μια φθαρμένη βάση μπορεί να φθείρει το στρώμα και να δημιουργήσει απώλεια στήριξης και ανεπανόρθωτων βλαβών. Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή άλλα καθαριστικά επάνω στο στρώμα σας. Με το σωστό προστατευτικό κάλυμμα (επίστρωμα) το οποίο μπορεί να αφαιρείται και να πλένεται, διατηρείτε το στρώμα σας υγιεινό και καθαρό για πολλά χρόνια. Μην αφήνετε κανέναν να χοροπηδάει στο στρώμα και μην ακουμπάτε ποτέ βαριά αντικείμενα πάνω σε αυτό διότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες και μείωση της διάρκειας ζωής του. Σε καμία περίπτωση δεν βρέχουμε με οποιονδήποτε τρόπο το στρώμα μας και προσπαθούμε να το κρατάμε πάντοτε στεγνό γιατί υπάρχει περίπτωση να απορροφηθεί και να δημιουργήσει υγρασία στον πυρήνα του.

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες