Θεσσαλονίκη: Ένας στους πέντε νοσηλευόμενους μπαίνει ΜΕΘ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2020

Θεσσαλονίκη: Ένας στους πέντε νοσηλευόμενους μπαίνει ΜΕΘ

Ασφυκτική είναι πλέον η πίεση στο σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, με γιατρούς, νοσηλευτές και κρατικό μηχανισμό να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να παραμείνει το σύστημα όρθιο. Τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα ήταν 828, ενώ η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να είναι κρίσιμη λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει. Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο οι συνάνθρωποί μας που βρίσκονται διασωληνωμένοι φτάνουν τους 310.


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και παραδοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ότι το σύστημα Υγείας έχει δεχτεί μεγάλο βάρος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Η κατάσταση πιέζει το σύστημα υγείας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Δεν είναι θέμα μόνο ΜΕΘ, όσες και αν ανοίξουν, πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τον ιό».



«Έχω δώσει έγκριση να πηγαίνουν περιστατικά και στη Λάρισα ενώ θα μπορούν να γίνονται αεροδιακομιδές με κάψουλες από τη βόρεια Ελλάδα. Η Λάρισα θα τη στηρίξει η Λαμία, η Λαμία τη Χαλκίδα και πάει λέγοντας», είπε.


Για να μην δούμε εικόνες Ιταλίας είπε πως αυτό εξαρτάται και αφορά το σύνολο της οργανωμένης πολιτείας. «Παλεύουν οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας κάνουν ότι είναι δυνατόν», τόνισε ο υπουργός.


Δραματικοί τόνοι και από Κοντοζαμάνη: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας οι επόμενες μέρες για την Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Όπως ενημέρωσε δίνεται μια μάχη με τον χρόνο ώστε να ανοιχθούν περισσότερες ΜΕΘ. «Τις τελευταίες 10-15 μέρες χρειαστήκαμε τουλάχιστον 95 κρεβάτια και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.


«Πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν τα μέτρα και ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί».


Σε ερώτηση για τις αντοχές του συστήματος υγείας ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι οι δυνάμεις μας δεν ανεξάντλητες, κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε. «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πλησιάζουμε στο οριακό αυτό σημείο αλλά αυτή τη στιγμή ακόμα αντέχουμε» είπε χαρακτηριστικά.


Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να κρατήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο. Σύμφωνα με την διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», Γλυκερία Βλαχογιάννη, το νοσοκομείο πλέον διαθέτη μόνο μια κενή ΜΕΘ από τις συνολικά 8


«Eίμαστε στα όρια και καθημερινά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες κλίνες ΜΕΘ μέσα στα χειρουργεία αλλά όλα αυτά χρειάζονται υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε μιλώντας στο Open.


«Αν δεν σπάσει ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι χειρότερη η κατάσταση σε σχέση με το πρώτο κύμα, γιατί είναι μικρότερες οι ηλικίες και η ψυχική φόρτιση είναι μεγαλύτερη. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα να έρθουν να συνδράμουν, έστω κι αν δεν έχουν εμπειρία μπορούν να βοηθήσουν», αναφέρει.


Η κ. Βλαχογιάννη συγκρίνοντας το δεύτερο κύμα κορονοϊού που διανύουμε με αυτό το πρώτο της άνοιξης, ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν συγκρίνεται στην ποιότητα και στον τρόπο με τον οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την πανδημία».


Ζέρβας : Η Θεσσαλονίκη προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της

«Η δημοτική αστυνομία κάνει τη δουλειά της, ο τομέας της καθαριότητας επίσης», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας. Και πρόσθεσε: «στην αρχή υπήρχε μια χαλάρωση, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πειθαρχεία. Η συμβολή μου προς τους συμπολίτες μου είναι να δείξουν αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό τους και όπως τα καταφέραμε στο 1ο κύμα να τα καταφέρουμε και τώρα».


Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την άρση των μέτρων στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί ο κ. Ζέρβας ανέφερε: «όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχία ή όχι των μέτρων. Υπάρχει ψυχολογική κόπωση στους πολίτες»


Κέντρο νοσηλείας Covid-19 το «Βελλίδειο»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για να μετατραπεί το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε κέντρο για κορονοϊού με την τοποθέτηση κλινών. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι δεν απέχουμε και πολύ από το να ζήσουμε και στην Ελλάδα καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Ιταλία στην πρώτη φάση της πανδημίας.


Εικόνες του Reuters κάνουν το γύρο του κόσμου από το Παπανικολάου

Το πρακτορείο Reuters βρέθηκε στην Εντατική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.


Τα πλάνα από τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές κάνουν το γύρο του κόσμου.


«Οι ηλικίες είναι πολύ χαμηλότερες από όσο ήταν, αντί για τους 80άρηδες έχουμε τώρα τους 40ρηδες, 50ρηδες και 60αρηδες», αναφέρει ο γιατρός Βασίλης Βουτσάς.


Στους 10 ανθρώπους που υποβάλλονται σε τεστ, οι 3 βγαίνουν θετικοί. Ένας στους 5 που νοσηλεύεται θα χρειαστεί διασωλήνωση.


«Ο πόλεμος μαίνεται. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεκάδες συνάδελφοί μας νοσούν και βγαίνουν εκτός υπηρεσίας και οι υπόλοιποι εξουθενωμένοι δίνουν μάχη με έναν ιό που πολλαπλασιάζεται όλο και πιο πολύ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός.






Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1136297/koronoios-thessaloniki-krisimes-oi-epomenes-meres-enas-stoys-pente-nosileyomenoys-mpainei-meth
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες