Αυτός είναι ο… θησαυρός που έκρυβε το Τατόι – Εντυπωσιακές εικόνες - AGIOI THEODOROI

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2020

Αυτός είναι ο… θησαυρός που έκρυβε το Τατόι – Εντυπωσιακές εικόνες


Έναν μικρό θησαυρό έκρυβαν για δεκαετίες στο εσωτερικό τους οι στάβλοι του βασιλιά της Ελλάδας, Γεωργίου Α’, στο Τατόι.

Στις φωτογραφίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνονται οι εκατοντάδες κούτες, τα μπαούλα και τα έπιπλα που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν μέσα εκεί.

Ανάμεσα στα αντικείμενα βρίσκονται και τα συγκλονιστικά έπιπλα που κοσμούσαν μέχρι το 1967 το ανάκτορο του Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα, και τα οποία χρησιμοποιούσε μέχρι τότε η τέως βασιλική οικογένεια. Εκεί, βρέθηκαν και άμαξες, που μαζί με αυτές που είχαν βρεθεί στις 4 Ιουνίου 2020 φτάνουν τις οκτώ.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου σήμερα στο τ. βασιλικό ανάκτορο Τατόι πραγματοποίησε αυτοψία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των έργων, τα οποία εκτελούνται την τρέχουσα περίοδο.

“Τα σωστικά μέτρα στο κτήριο των ανακτόρων ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος μηνός με εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων στο εσωτερικό του κτηρίου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο καθαρισμός όλου του ανακτόρου καθώς και του καταφυγίου. Η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του ανακτόρου παραδίδεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάιο ΄21, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο.
Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου κατατίθενται τα τεχνικά δελτία για ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, αφ’ ενός για το έργο της αποκατάστασης των μαγειρείων, η μελέτη των οποίων εγκρίθηκε προ 15 ημερών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφετέρου για την εκπόνηση των μελετών για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων και διαμόρφωσης μονοπατιών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη σύνδεση του κτήματος με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Χθες εξάλλου, ξεκίνησε, έπειτα από συνεργασία με το Δασαρχείο, η κοπή των επικίνδυνων, για τα κτήρια, δέντρων δεδομένων του επερχόμενου χειμώνα, καθώς στο παρελθόν έχουν προκληθεί σοβαρές βλάβες σε κτήρια από πτώση δέντρων, συνεπεία ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων.

Το έργο συντήρησης του συνόλου των κινητών ευρημάτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς όπως και η εκκένωση του στάβλου του Γεωργίου του Α, στον οποίον για δεκαετίες είχαν αποθηκευτεί αντικείμενα από την οικοσκευή της τ. βασιλικής οικογένειας. Στον τεράστιο αριθμό αντικειμένων που είναι συσκευασμένα σε κιβώτια εντοπίζονται έπιπλα εποχής, φωτιστικά, χαλιά και έργα τέχνης.
Πίσω από τον όγκο των κιβωτίων που έφταναν ως την οροφή, αποκαλύφθηκαν και βασιλικές άμαξες. Ο συνολικός αριθμός τώρα ανέρχεται σε οκτώ άμαξες και τέσσερα παϊτόνια – είδος ελαφριάς άμαξας. Όλες οι άμαξες βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Μετά από την φάση του καθαρισμού τους θα μεταφερθούν σε ασφαλές toll, το οποίο τοποθετείται δίπλα σε εκείνο με τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκένωση του στάβλου –υπολογίζεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2020- θα ξεκινήσει η αποτύπωση του κτηρίου προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασής του”.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ-newsit.gr

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here