Lockdown: Κυλιόμενο «λουκέτο» μέχρι την Άνοιξη – Tα τρία μέτωπα της πανδημίας - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Νοεμβρίου 17, 2020

Lockdown: Κυλιόμενο «λουκέτο» μέχρι την Άνοιξη – Tα τρία μέτωπα της πανδημίας


Σε κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς η πορεία των κρουσμάτων θα κρίνει τόσο τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και τις εξελίξεις στην οικονομία.

Το lockdown δεν είναι δεδομένο πως θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται ο Δεκέμβριος να περάσει με κυλιόμενα lockdown. Το σίγουρο είναι, είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.


«Είναι αβέβαιο τι θα γίνει. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τόσο καλά στοιχεία για να σταματήσουμε το lockdown. Είναι αβέβαιο τι θα γίνει όλο τον Δεκέμβριο. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας έως την Άνοιξη». Σημείωσε ότι: «μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα τελειώσει η επιδημία το χειμώνα, θα πάει μέχρι την Άνοιξη».

«Κανείς δεν ξέρει» απάντησε στην ερώτηση αν θα πάμε με lockdown έως τον Δεκέμβριο. «Αν ανοίξουμε, που κάποια στιγμή θα ανοίξουμε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ξαναπάρουμε μέτρα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» τόνισε και σημείωσε ότι τα κυλιόμενα lockdown θα πάνε τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη.

Όπως είπε, αν και η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται, δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα. Πρώτα, τόνισε, πρέπει «να βγουν τα νούμερα που θέλουμε για να ανοίξει η αγορά».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο είπε ότι θα πρέπει να περάσει όλο το 2021 για να εμβολιαστούμε όλοι. Σημείωσε τέλος, ότι οι άνθρωποι ηλικίας 20 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατεύουν τους γύρω τους. Ο ίδιος, πάντας «πρώτος θα πάω να κάνω το εμβόλιο μόλις έρθει».
Μάχη σε τρία μέτωπα: Τα κρούσματα, το εμβόλιο και το λιανεμπόριο

Την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 2.198 κρούσματα, με την κυβέρνηση να μετρά μέρα-μέρα το διάστημα μέχρι την συμπλήρωση του 15ημέρου από την λήψη της απόφασης για lockdown όποτε και οι επιστήμονες έχουν τονίσει πως θα φανεί εάν είχε αποτέλεσμα ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό προβληματισμό προκαλεί η μάχη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να μην καταρρεύσει υπό το βάρος των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων.

Διανύουμε λοιπόν, μία εβδομάδα η οποία θα είναι δύσκολη, όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη ενημέρωση για τον κορονοϊο, καθώς διανύεται με βαρύ ιικο φορτίο και με τεράστια διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για μια εύθραυστη βελτίωση σε ο,τι αφορά τα κρούσματα και τον δείκτη μετάδοσης R που έχει υποχωρήσει κάτω από 1,5, αλλά που περιορίζεται μονο στην ελαφρα μειωση των νέων κρουσμάτων και όχι στις βαρύτατες επιπτώσεις αυτών που έχουν ηδη καταγραφεί. «Οι αλλοι δείκτες βαρύτητας της επιδημίας, όπως οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωσεις, θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς Covid 19, στο Παπανικολάου, 43 στον αριθμό είναι καλυμμένες 100% όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε ύστερα από ενημερωτική συνάντηση που είχαν με το Εργασιακό Σωματείο, οι διευθυντές Κλινικών του Νοσοκομείου που εμπλέκονται στην διαχείριση και νοσηλεία ασθενών κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Υγείας αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά δεν αφήνουν περιθώρια για τρομολαγνεία με πηγές του υπουργείου να δημοσιεύουν την λίστα με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνεται, σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 111 κατειλημμένες και 52 κενές (ποσοστό 32%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 31 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 41,5%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 125 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 7 κενές (ποσοστό 6%)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 110 κλίνες, εκ των οποίων 98 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 12%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 7%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 6 κενές (ποσοστό 33%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 12 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.629. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.527 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 578 (από τις 1.162 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 253 (από τις 476 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 812 (από τις 1.099 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.108 (από τις 1.410 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 373 (από τις 501 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 233 (από τις 578 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 51 (από τις 233 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 119 (από τις 170 διαθέσιμες κλίνες)
Το εμβόλιο

Πάλι στο μέτωπο της επιστήμης, η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις όσον αφορά στο εμβόλιο, καθώς χθες και η Moderna ανακοίνωσε πως το σκεύασμά της έχει επιτυχία σε ποσοστό 95%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία, το 94,5% των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο κατά του covid-19. Η εταιρεία τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ζητήσει ειδική άδεια από τον FDA, τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ, ώστε να προχωρήσει στην παρασκευή του εμβολίου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα τελευταία νέα από το μέτωπο του εμβολίου έχουν γεμίσει με αισιοδοξία τους επιστήμονες καθώς αυτή την στιγμή υπάρχουν πολλές έρευνες σε τελικό στάδιο που προσφέρουν ανοσία στον κορονοϊού πάνω από 90%.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη … είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, Tal Zaks.
Η οικονομία

Την ίδια στιγμή, παράλληλα με τις παραπάνω «μάχες» τρέχει και αυτή της Οικονομίας, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή για το νέο άνοιγμα της αγοράς. Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο Realfm 97,8 και σε ερώτηση σχετικά και με τη δήλωση Παπαθανάση απάντησε ότι «δεν είπε ο κ. Παπαθανάσης ότι 1η Δεκεμβρίου ανοίγουν όλα. Το εάν θα ανοίξουμε ή όχι θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Εμείς ως υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά που επεξεργαζόμαστε είναι, αν μας πουν ότι μπορούμε 1η Δεκεμβρίου να ανοίξουμε εν όλω ή εν μέρει, με ποιο ρυθμό θα ανοίξουμε. Αυτό είπε και ο Παπαθανάσης».

Το σίγουρο είναι πως όλα τα παραπάνω αλληλοτέμνονται με συνέπεια κάθε εναλλαγή να επηρεάζει συηνολικά τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Το μόνο σίγουρο και βασικός στόχος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα, κάτι που θα φέρει και μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία, κάτι που τελικώς θα φέρει το άνοιγα της οικονομίας. Εν αναμονή…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες