Γεράνεια Όρη στα 1.369 μέτρα(VIDEO) - ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2020

Γεράνεια Όρη στα 1.369 μέτρα(VIDEO)


Τα Γεράνεια Όρη είναι οροσειρά που καταλαμβάνει το ανατολικότερο τμήμα του νομού Κορινθιας και φτάνει μέχρι τα όρια της Δυτικής Αττικής Εκτείνεται κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση, δυτικά του ορους Πατέρα στα Μέγαρα και βόρεια του Λουτρακιου , καταλήγωντας στο Ακρωτήριο των Ολμιών στον Κορινθιακό κόλπο .Το βουνό διαθέτει πλούσια χλωρίδα από πεύκα δρυες , έλατα και αποτελεί βιότοπο περίπου 950 ειδών φυτών και δεκάδων ειδών ζώων. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του Natural 2000. Προσφέρεται για αναρρίχηση , πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία . Η θέα από τις κορυφές του καλύπτει όλη τη γύρω περιοχή, Αττική Μέγαρα Σαρωνικό και Κορινθιακό Κόλπο . Ψηλότερη κορυφή το Μακρυπλάγι στα 1.369 μέτρα όπου και υπάρχει πύργος επικοινωνιών του ΟΤΕ .
Γεράνεια ΌρηΗ πρόταση απόδρασης «Εντός Αττικής» πηγαίνει από τα ψηλά στα χαμηλά. Από το βουνό στη θάλασσα. Παρέα με φίλους και τετρακίνητα αυτοκίνητα σκαρφαλώνουμε στην επιβλητική έξαρση του εδάφους που υψώνει το ανάστημά της πάνω από την περιοχή των Μεγάρων: τα Γεράνεια Όρη.

Το βουνό περιβάλλεται από μύθους. Το όνομά του οφείλεται, κατά την αρχαία παράδοση, από τους γερανούς, τα πουλιά, που οδήγησαν τον Μέγαρο, μυθικό γιο του Δία, σ’ αυτά για να σωθεί κατά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

Το βουνό διαθέτει πλούσια χλωρίδα από πεύκα, δρύες, έλατα και αποτελεί βιότοπο περίπου 950 ειδών φυτών και δεκάδων ειδών ζώων. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του Natura 2000. Προσφέρεται για αναρρίχηση, πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Οι εναλλαγές τοπίων και εικόνων προσφέρουν ψυχική ανάταση.

Η διαδρομή, χωμάτινη στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι βατή και για συμβατικά αυτοκίνητα και όχι μόνο για 4χ4. Απλώς, απαιτείται κίνηση με μικρή ταχύτητα σε τέτοια περίπτωση.

Από το τρίστρατο «Αέρας» με νοτιοδυτικό προσανατολισμό ο φαρδύς στην αρχή του, δασικός δρόμος, στενεύει σε πλάτος λόγω βλάστησης στη συνέχεια και περνά από το μικρομονάστηρο της Αγίας Παρασκευής Μαζίου.

Και από τα ψηλά στα χαμηλά, στις Αιγειρούσες, τον οικισμό που θρυλείται ότι «πατάει» στα ίχνη της αρχαίας κωμόπολης Αίγειρος, στον κόλπο των Αλκυονίδων.

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here