Τα ρήγματα στην Ελλάδα που δίνουν έως και 6,5 Ρίχτερ - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 02, 2020

Τα ρήγματα στην Ελλάδα που δίνουν έως και 6,5 Ρίχτερ

Η χώρα μας είναι μια από τις πλέον σεισμογενείς του πλανήτη και οι επιστήμονες έχουν «κυκλώσει» με κόκκινο χρώμα μερικά ρήγματα τα οποία δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη 20ετία να δώσουν σεισμούς έως και 6,5 Ρίχτερ.


Ένας ακόμη σεισμός ήρθε να προστεθεί στην «αλυσίδα» του... χορού των Ρίχτερ στη χώρα μας, ωστόσο οι σεισμολόγοι έχουν εντοπίσει ρήγματα σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν μεγάλη πιθανότητα να δώσουν δονήσεις έως και 6,5 Ρίχτερ.


Η πρόβλεψη της επόμενης 20ετίας βασίζεται στα «σεισμικά κενά». Με απλά λόγια, «σεισμικό κενό» ονομάζεται το φαινόμενο όπου ένα ρήγμα παραμένει ανενεργό για πολλά χρόνια.


Και η χώρα μας έχει αρκετά από αυτά, σύμφωνα με τον σεισμολόγο και διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρα Αθανάσιο Γκανά.


Με αφορμή τον σεισμό στο Ελάζιγκ της Τουρκίας το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου, ο δρ. Γκανάς είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου εξηγούσε πως μέσα στην επόμενη 20ετία, ίσως δούμε πολύ ισχυρούς σεισμούς στον ελλαδικό χώρο.


«Ο σεισμός στο Ελαζίγκ έκλεισε το σεισμικό κενό που υπήρχε κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δρ Γκανάς. «Το συγκεκριμένο ρήγμα αποτελείται από επτά κομμάτια, το καθένα με μήκος από 50 έως και 100 χιλιόμετρα, τα οποία «σπάνε» ανεξάρτητα και παράγουν σεισμούς μεγέθους 6 έως 7,5 ρίχτερ. Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός είχε σημειωθεί στην περιοχή Μπινγκόλ – περί τα 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα – το 2010, με μέγεθος 6,1 ρίχτερ. Το κομμάτι του ρήγματος που έσπασε νότια του Ελαζίγκ στις 24 Ιανουαρίου με μέγεθος 6,8 ρίχτερ ήταν το μοναδικό για το οποίο δεν είχαμε ιστορικές καταγραφές άρα αποτελούσε «σεισμικό κενό».


Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη θεωρία του «σεισμικού κενού» και αποδεικνύει ότι αυτή συνιστά ένα κλειδί για την πρόβλεψη των μελλοντικών διαρρήξεων πάνω σε μεγάλα ρήγματα του πλανήτη εφόσον είναι γνωστό το σεισμικό ιστορικό τους, το οποίο μπορεί να αποκτηθεί με συνδυασμό γεωλογικών και σεισμολογικών μεθόδων», προσθέτει.


Τα ρήγματα στην Ελλάδα και οι σεισμοί των 6,5 Ρίχτερ


Με τον ίδιο τρόπο οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί του Κεντρικού Ιονίου. Πρόκειται για τρία κομμάτια μεγάλων ρηγμάτων τα οποία δεν «έσπασαν» κατά τη διάρκεια πρόσφατων ισχυρών σεισμών: Το πρώτο «σεισμικό κενό», μήκους 6 χιλιομέτρων, εντοπίζεται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Λευκάδας, το δεύτερο, μήκους 14 χιλιομέτρων, βρίσκεται βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και το τρίτο με μήκος 30 χιλιόμετρα κατεγράφη στις δυτικές ακτές του νησιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σημεία αυτά μπορεί να δώσουν σεισμούς έντασης από 5,5 έως 6,5 Ρίχτερ και παρότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί χρονικά η συμπεριφορά τους αναμένεται ότι τα συγκεκριμένα σημεία θα διαρραγούν εντός των επόμενων 20 ετών.


«Επειδή για το Ιόνιο δεν έχουμε παλαιοσεισμολογικά δεδομένα, το κενό αυτό αναπλήρωσαν τα δεδομένα διαστημικής γαιωδεσίας», λέει ο δρ Γκανάς περιγράφοντας τη διαδικασία που ακολούθησε ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα για την περίπτωση του Κεντρικού Ιονίου. «Αξιοποιώντας αυτά τα δεδομένα, χαρτογραφήσαμε λεπτομερώς την εδαφική παραμόρφωση που είχε προκύψει στην περιοχή από τέσσερις παλαιότερους ισχυρούς σεισμούς», λέει. Ήταν οι σεισμικές δονήσεις της 14ης Αυγούστου 2003 που είχε πλήξει τη Λευκάδα με 6,2 ρίχτερ, οι σεισμοί μεγέθους 6,1 και 6 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στην Κεφαλονιά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014 και η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Λευκάδα τον Νοέμβριο του 2015. Πριν από αυτούς, το 1983 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς είχε προκληθεί σεισμός 6,8 Ρίχτερ. Όλοι ήταν φαινόμενα μεγάλης ισχύος που είχαν προκαλέσει απώλειες ανθρώπινων ζωών, υλικές καταστροφές και εδαφικές μετατοπίσεις έως και 36 εκατοστών.


Παρ’ όλ’ αυτά τα ακριβή όρια των ρηγμάτων που είχαν προκαλέσει αυτούς τους σεισμούς, δεν ήταν γνωστά καθώς δεν είχαν επιφανειακές εκδηλώσεις. Μέσω των δορυφόρων αποκαλύφθηκαν τα όριά τους και στη συνέχεια εντοπίστηκαν τα «σεισμικά κενά» μεταξύ των διαδοχικών διαρρήξεων. Αυτά τα κενά οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι θα «γεμίσουν» με διαρρήξεις, και συνεπακόλουθα σεισμούς, τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η περιοδικότητα των σεισμών στο Κεντρικό Ιόνιο είναι περίπου 40 έτη. Για τον εντοπισμό των «σεισμικών κενών» οι επιστήμονες αξιοποιούν τα επαληθευμένα επιστημονικά δεδομένα καθώς για σεισμούς γνωστούς από ιστορικές αναφορές δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του επικέντρου.






Πηγή: newsbomb
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες