Οι μάσκες που σώζουν τους ανθρώπους απειλούν την άγρια και θαλάσσια ζωή του πλανήτη - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2021

Οι μάσκες που σώζουν τους ανθρώπους απειλούν την άγρια και θαλάσσια ζωή του πλανήτη


1,56 δισεκατομμύρια μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020.


 Οι μάσκες προσώπου και τα χειρουργικά γάντια, που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την προστασία των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξελίσσονται σε θανατηφόρα απειλή για την άγρια ​​πανίδα και τα θαλάσσια ζώα του πλανήτη.

Οι μάσκες που σώζουν τους ανθρώπους απειλούν την άγρια και θαλάσσια ζωή του

PETER NICHOLLS / REUTERS
Διάφορες χώρες έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιστρέψουν στις παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους.

LUIS ACOSTA VIA GETTY IMAGES

 



Με τη νέα κανονικότητα, ωστόσο, οι άνθρωποι φοράνε μάσκα προσώπου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γάντια. Οι μάσκες αυτές και τα γάντια μιας χρήσης απορρίπτονται ελαφρά την καρδία και πολλές φορές καταλήγουν στον ωκεανό.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα OceansAsia 1,56 δισεκατομμύρια μάσκες κατέληξαν στους ωκεανούς το 2020, από τα περίπου 52 δισεκατομμύρια που παράχθηκαν παγκοσμίως.

VCG VIA GETTY IMAGES
Τα απόβλητα του κορονοϊού αντιστοιχούν σε 6.200 επιπλέον τόνους θαλάσσιας ρύπανσης.

BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES
BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES

Στη Μαλαισία, μακάκοι έχουν καταγραφεί να παίζουν και να μασούν μάσκες μίας χρήσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, διασώστες βρήκαν ένα πουλί μπλεγμένο στα λάστιχα μιας μάσκας και ένας οικολόγος στη Βραζιλία βρήκε μια μάσκα μέσα στο στομάχι ενός νεκρού πιγκουίνου.

LEON NEAL VIA GETTY IMAGES
Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να κόβουμε στα δύο τις μάσκες πριν τις πετάξουμε και να κομματιάζουμε τα λάστιχα, ώστε να μην γίνονται «παγίδα» για τα ζώα.

BARCROFT MEDIA VIA GETTY IMAGES


«Εδώ και ένα μήνα αρχίζουμε να βλέπουμε αυτές τις μάσκες στο περιβάλλον μας. Είναι ένας νέος τύπος ρύπανσης. Οι άνθρωποι φορούν μάσκες στο δρόμο και όταν τις αφαιρούν, τις ρίχνουν στο έδαφος και το 80% των σκουπιδιών στη θάλασσα προέρχεται από τη στεριά», εξήγησε ο Λορέν Λομπάρντ, ιδρυτής της οργάνωσης «Επιχείρηση Καθαρή Θάλασσα» στο TRT World.

(με πληροφορίες από AFP, TRT World, South China Morning Post)huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες