YouTube: 16 χρόνια από την ίδρυσή του - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2021

YouTube: 16 χρόνια από την ίδρυσή του

Σαν σήμερα, στις 14 Φεβρουαρίου 2005, ιδρύεται το YouTube, ο δημοφιλής ιστότοπος ο οποίος επιτρέπει κοινοποίηση, αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών βίντεο και ψηφιακών ταινιών.


YouTube: 16 χρόνια από την ίδρυσή του!

Το YouTube ιδρύθηκε από τους Τσαντ Χάρλεϊ, Στιβ Τσεν και τον Τζουντ Καρίμ, οι οποίοι ήταν όλοι πρώην υπάλληλοι της PayPal. Σύμφωνα με μία εκδοχή για τη δημιουργία της πλατφόρμας, ο Χάρλεϊ και ο Τσεν ανέπτυξαν την ιδέα για το YouTube στις αρχές του 2005, αφού είχαν δυσκολία να μοιραστούν ένα βίντεο από έναν πυροβολισμό σε πάρτι στο διαμέρισμα του Τσεν στο Σαν Φρανσίσκο.


Ο Καρίμ, ο οποίος δεν είχε παραστεί, αρνήθηκε ότι το περιστατικό είχε συμβεί, υποστηρίζοντας ότι η έμπνευση για το YouTube προήλθε από το περιστατικό του 2004 με την Τζάνετ Τζάκσον, όταν το στήθος της είχε φανεί πάνω στη σκηνή, και αργότερα από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Ο Καρίμ, ο οποίος δεν μπορούσε να βρει εύκολα βίντεο για αυτά τα περιστατικά, οδηγήθηκε στην ιδέα του σάιτ και στον διαμοιρασμό βίντεο.


Ο Χάρλεϊ και ο Τσεν, πάντως, είχαν δηλώσει ότι η αρχική ιδέα για το YouTube ήταν μια έκδοση βίντεο από μια διαδικτυακή υπηρεσία γνωριμιών, επηρεασμένη από την ιστοσελίδα Hot or Not. Τελικά αυτή η ιδέα εγκαταλείφθηκε σύντομα για πρακτικούς λόγους.


Το YouTube ξεκίνησε ως ένα εγχείρημα εκκίνησης μιας νέας τεχνολογίας και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από 11,5 εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων της Sequoia Capital από τον Νοέμβριο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2006. Στα πρώτα βήματά του τα κεντρικά γραφεία του YouTube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και πάνω από ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο Σαν Μάτε, στην Καλιφόρνια.


Η ονομασία του τομέα www.youtube.com ενεργοποιήθηκε τη 14η Φεβρουαρίου του 2005 και ο δικτυακός τόπος αναπτύχθηκε κατά τους επόμενους μήνες. Το πρώτο βίντεο από το YouTube, με τίτλο «Me at the zoo», δείχνει τον συνιδρυτή Τζουντ Καρίμ στον ζωολογικό κήπο στο Σαν Ντιέγκο. Αναρτήθηκε στις 23 Απριλίου του 2005 και ακόμα προβάλλεται στην ιστοσελίδα με πάνω από 100 εκατομμύρια προβολές.


Τον Νοέμβριο του 2006 το YouTube ονομάστηκε από το περιοδικό «Time» ως «Η εφεύρεση του 2006». Τον Οκτώβριο του 2006 η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισ. δολαρίων και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της Google.





Πηγή: https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/128467/youtube-16-xronia-apo-tin-idrysi-toy
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες