Σήμερα καταβάλλονται τα 534 ευρώ – Όλες οι αλλαγές των αναστολών - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2021

Σήμερα καταβάλλονται τα 534 ευρώ – Όλες οι αλλαγές των αναστολών

Ημέρα πληρωμής σήμερα του επιδόματος ειδικού σκοπού για όσους έμειναν σε αναστολή μέσα στον Φεβρουάριο. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή ολόκληρο τον μήνα δηλαδή από την 1η Φεβρουαρίου έως την 28η Φεβρουαρίου θα πάρουν ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ.


Όσοι πάλι έμειναν μικρότερο χρονικό διάστημα θα πάρουν την αναλογία του ποσού των 534 ευρώ για την χρονική διάρκεια που διήρκησε η αναστολή τους. Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος που βρέθηκε σε αναστολή 10 ημέρες θα λάβει το ποσό των 190,7 ευρώ. Το ημερήσιο ποσό αποζημίωσης είναι λίγο μεγαλύτερο (19,07 ευρώ) από τους προηγούμενους μήνες (17,8 ευρώ), καθώς ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες με αποτέλεσμα ο επιμερισμός των 534 ευρώ να είναι μικρότερος.


Το συνολικό ποσό που θα δοθεί είναι 254,9 εκατ. ευρώ και αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 532.208 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας. Να σημειωθεί πως ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο εφαρμόστηκε η προαναγγελία των αναστολών. Το νέο σύστημα στο καθεστώς των αναστολών όπως έδειξαν τα στοιχεία φρέναρε την κατάχρηση που γινόταν στο καθεστώς των αναστολών. Τον Ιανουάριο δηλώθηκαν 623.000 εργαζόμενοι σε αναστολή ενώ τον Φεβρουάριο μετά και τους ελέγχους του Υπουργείου Εργασίας οι τελικοί δικαιούχοι του επιδόματος είναι 532.000.Αυτό σημαίνει πως μέσα σε ένα μήνα που μάλιστα ήταν χειρότερος από τον προηγούμενο καθώς η οικονομία ήταν κλειδωμένη ,λόγω του «κόφτη» της προαναγγελίας βγήκαν σε αναστολή 91.000 λιγότεροι εργαζόμενοι.


Τρέχουν όμως και οι δηλώσεις των αναστολών Μαρτίου. Μέχρι και την Δευτέρα 8 Μαρτίου καθώς δόθηκε μια μίνι παράταση ,οι επιχειρήσεις μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους που βγάζουν σε αναστολή για ολόκληρο τον Μάρτιο ή για τμήμα αυτού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που αφορούν τις 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021.Από τις 9  Μαρτίου όμως κλείνει και το μικρό «παράθυρο» των αναδρομικών δηλώσεων και πλέον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προαναγγέλλουν τουλάχιστον μια ημέρα πριν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που θέτουν  σε αναστολή.


Όμως οι αναστολές του Μαρτίου έχουν μια βασική διαφορά σταματούν να είναι οριζόντιες. Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή ισχύει ότι ίσχυε και τον προηγούμενο μήνα δηλαδή θέτουν το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή. Αλλαγές όμως υπάρχουν για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς δεν μπορούν όλες πλέον να κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών Μπαίνει στο «τραπέζι» για τις επιχειρήσεις αυτές ρήτρα τζίρου. Συγκεκριμένα όσες επιχειρήσεις/εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον Μάρτιο 2021.


Ειδικά για τις επιχειρήσεις που:

i) Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και,

ii) ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον

iii) δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,


για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:


α)  να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και


β) να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.


Ο νέος «κόφτης»  αναμένεται να αφήσει εκτός αναστολών περίπου 100.000-130.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους με τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν κανονικά και την μισθοδοσία των εργαζόμενων αυτών .Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο η κρατική δαπάνη για τις αναστολές. Υπενθυμίζεται πως ο «κοφτής» του Φεβρουάριου(η προαναγγελία) μείωσε το κόστος κατά 50 εκατ. ευρώ ενώ για  τον Μάρτιο η κρατική δαπάνη υπολογίζετε να συμπιεστεί ακόμη περισσότερο και να φθάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως οι αναστολές είναι ένα από τα πλέον δαπανηρά κορωονομέτρα από την αρχή της πανδημίας. Με την καλύτερη στόχευση των μέτρων το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να μειώσει την πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή τα κρατικά ταμεία.


Ποιοι άλλοι πληρώνονται σήμερα


Σήμερα από το υπουργείο Εργασίας πιστώνονται επιπλέον:


1) 3,12 εκατ. ευρώ που αφορούν καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 8.272 δικαιούχους για αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου, για τις οποίες υποβλήθηκαν συμπληρωματικές δηλώσεις.


2) Ποσό 2,4 εκατ. ευρώ που αφορά σε επιδόματα αδείας 71.092 εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»


3) Ποσό 55.686 ευρώ που αφορά σε πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 116 δικαιούχους, στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο του τουρισμού.






Πηγή: https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/21052/plironontai-ta-534-eyro-oles-oi-allages-ton-anastolon/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες