AstraZeneca: 9 θάνατοι από θρομβώσεις στη Γερμανία –«Φρένο» στο εμβόλιο από Βερολίνο και Καναδά - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021

AstraZeneca: 9 θάνατοι από θρομβώσεις στη Γερμανία –«Φρένο» στο εμβόλιο από Βερολίνο και Καναδά


Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για μία ακόμη φορά το εμβόλιο της AstraZeneca, λίγες ημέρες μετά την «αθώωσή» του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές πολλών χωρών ανά τον πλανήτη.

Το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ (Paul Ehrlich Institute) η αρμόδια εμβολιαστική αρχή της Γερμανίας, ανακοίνωσε 31 περιστατικά θρομβώσεων, που οδήγησαν σε εννέα θανάτους, μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca.


Το Ινστιτούτο έχει καταγράψει 31 περιπτώσεις θρόμβων στις εγκεφαλικές φλέβες – γνωστές ως θρόμβωση εγκεφαλικών φλεβών ή CSVT, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας από 20 έως 63 και μόλις δύο άνδρες –έναν 36χρονο και έναν 57χρονο.
«Παγώνουν» τους εμβολιασμούς νοσοκομεία του Βερολίνου

Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Βερολίνου Charite και Vivantes εν τω μεταξύ διέκοψαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των νοσοκομείων.
Οι κινήσεις ακολουθούν αναφορές σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος, αιμορραγίας και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτου μετά τον εμβολιασμό, κυρίως σε νεαρές γυναίκες. Το νοσοκομείο Charite είπε ότι η δράση ήταν προληπτική ενώ αναμένονται οι τελικές αξιολογήσεις. Δεν έχουν εμφανιστεί επιπλοκές στα νοσοκομεία μετά από εμβολιασμούς με το AstraZeneca.


Εκπρόσωπος της κλινικής Vivantes είπε επίσης ότι η κίνηση για παύση του εμβολίου για νεότερες γυναίκες ήταν ένα προληπτικό μέτρο. Περίπου 19.000 άνθρωποι εργάζονται στα νοσοκομεία Charite και 17.000 στο Vivantes, το οποίο λειτουργεί κλινικές καθώς και κέντρα φροντίδας.
Η Tagesspiegel, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά την απόφαση, δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα του προσωπικού του Charite έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής, και το 70% εξ’αυτών έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca και Οξφόρδης.
«Μπλόκο» του εμβολίου της AstraZeneca και στον Καναδά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης σημερα ότι αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες κάτω των 55 ετών.
“Αναστέλλουμε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης των οφελών και των κινδύνων”, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.


Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι “από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών”.
Στον Καναδά δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Περίπου 307.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν ήδη χορηγηθεί στον Καναδά.
Καθησυχαστικές οι αρχές στην Ελλάδα

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφερθεί προ ημερών στο πλαίσιο της προληπτικής αναστολής των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η Ελλάδα είπε, συντάχθηκε με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), συνεχίζοντας κανονικά τη διαδικασία ανοσοποίησης και με το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Όπως είπε, «δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο συσχετίζεται απολύτως με περιστατικά θρομβώσεων ή με το αναφερθέν σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται θρόμβωση και διάχυτη αγγειακή πήξη. «Όλα τα εμβόλια έναντι της Covid 19 προστατεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι από άλλες ασθένειες. Επομένως δεν θα πρέπει να συσχετίζονται καταστάσεις που οδηγούν σε θάνατο με το εμβόλιο», τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι η «Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό ακόμη και άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα».


Αλλαξε…όνομα το εμβόλιο της AstraZeneca

Την ίδια στιγμή σε μία μάλλον περίεργη εξέλιξη, την ώρα που συνεχίζονται οι αξιολογήσεις για την αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο του βρετανο-σουηδικού κολοσσού άλλαξε όνομα. Στο εξής οπως αναγράφει η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα αποκαλείται Vaxzevria.

Η αλλαγή αυτή θα συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από νέα συσκευασία, το σκεύασμα ωστόσο θα παραμείνει αμετάβλητο.



Όπως τονίζει στην ιστοσελίδα του o ευρωπαϊκός Οργανισμός «το Vaxzevria είναι ένα εμβόλιο για την αποτροπή της COVID-19 για ανθρώπους άνω των 18 χρόνων Είναι παρασκευασμένο από άλλο ιό (της οικογένειας του αδενοϊού) που έχει τροποποιηθεί για να περιέχει το γονίδιο για την παρασκευή πρωτεΐνης από τον SARS-CoV-2. Το Vaxzevria δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19».

Δεν υπάρχει καμία επίσημη διευκρίνιση για την αλλαγή ονόματος, ο ευρωπαϊκός Τύπος ωστόσο εικάζει οτι η μετονομασία μπορεί να έγινε επειδή το προηγούμενο ονομα του σκευάσματος δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ε.Ε το τελευταίο διάστημα. Έστω και αν το νέο όνομα όπως γράφει η ιταλική Iltempo δεν ειναι και πολύ εύκολο να προφερθεί…

Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca είχε απαγορευτεί προσωρινά και για προληπτικούς λόγους σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στις αρχές Μαρτίου, λόγω φόβων για πρόκληση θρομβώσεων. Στα μέσα του μήνα πάντως, ο EMA ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό».



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες