Τανζανία: Πέθανε ο πρόεδρος που ήθελε να «ξορκίσει» τον κορονοϊό με βότανα και προσευχές - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2021

Τανζανία: Πέθανε ο πρόεδρος που ήθελε να «ξορκίσει» τον κορονοϊό με βότανα και προσευχές


Ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι, ένας από τους πιο γνωστούς αρνητές του κορονοϊού στην Αφρική, πέθανε στα 61 του χρόνια λόγω «καρδιολογικών προβλημάτων».

Το τελευταίο διάστημα οργίαζαν στη χώρα οι φήμες για την υγεία του, καθώς ήταν κοινό μυστικό οτι ο πρόεδρος που απαγόρευσε στους δημοσίους λειτουργούς να αναφέρονται στον κορονοϊό, είχε προσβληθεί από την ασθένεια.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο επέμεναν οτι ο πρόεδρος, που δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ και δύο εβδομάδες, εργαζόταν κανονικά και οι πολίτες θα έπρεπε να αγνοήσουν τις φημολογίες που «είναι υποκινούμενες από το εξωτερικό».Ο Μαγκουφούλι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως σε μια εκδήλωση στο Νταρ ελ Σαλάμ, στις 27 Φεβρουαρίου.


Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τούντου Λίσου δήλωσε στο BBC oτι ο Μαγκουφούλι έχει αρρωστήσει σοβαρά από επιπλοκές του κορονοϊού και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κένυας.

Ο Μαγκουφούλι είχε εκφράσει πολλές φορές σκεπτικισμό για την πανδημία και υποστήριζε ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ήταν μια επικίνδυνη συνωμοσία της Δύσης, προκαλώντας την οργή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καλούσε μάλιστα τους ανθρώπους να προσεύχονται και να καταναλώνουν βότανα για να παραμείνουν υγιείς.

«Ποιός Κορονοϊός;»

Παρά τα πολυάριθμα αιτήματα του ΠΟΥ, η Τανζανία δε δημοσιεύει στοιχεία για τους πρόσφατους θανάτους στην χώρα ούτε πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας από τον Μάιο του περασμένου έτους. Μέχρι τότε είχαν ανακοινωθεί 500 κρούσματα και 20 θάνατοι.Επίσης δε διαθέτει πρόγραμμα διεξαγωγής τεστ, ενώ απαγορεύει ρητά στους υπαλλήλους υγείας ακόμη και να αναφέρουν τον ιό.


Ο αριθμός των πολιτών που ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα ωστόσο έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και νωρίτερα αυτό το μήνα, η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε για σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Τανζανία από τον Ιανουάριο.Λίγες ημέρες αργότερα, η προεδρία ανακοίνωσε το θάνατο του γραμματέα του Μαγκουφούλι, Τζον Κιζάζι .

Λίγο μετά, ανακοινώθηκε ο θάνατος του αντιπροέδρου της Ζανζιβάρης, Σέιφ Σαρίφ Χαμάντ από Covid -19. Ήταν η πρώτη φορά που ένας ανώτερος πολιτικός αναγνωρίστηκε δημόσια ότι έπασχε από την ασθένεια.
Στο έλεος της πανδημίας η Τανζανία

Το μυστήριο γύρω από την υγεία του προέδρου και το πού ακριβώς βρίσκεται προκάλεσε φόβο και ανησυχία σε αρκετούς πολίτες της Τανζανίας. Από την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους επειδή φέρονται να διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για την υγεία πολιτικών ηγετών.
Οι επικριτές του Μαγκουφούλι λένε ότι η άρνησή του να αναγνωρίσει τον ιό και να επιβάλλει λοκντάουν στη χώρα έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.


«Δεν φορούσε ποτέ μάσκα, πήγαινε σε μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις χωρίς να λαμβάνει προφυλάξεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Είναι κάποιος που έχει επανειλημμένα και δημοσίως απορρίψει κάθε γνωστό φάρμακο. Στηρίζεται σες προσευχές και φυτικά παρασκευάσματα μη αποδεδειγμένης αξίας». Ηγέτες της αντιπολίτευσης, συγγενείς θυμάτων και εργαζόμενοι υγείας τον κατηγόρησαν για χιλιάδες πιθανούς θανάτους.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες