Σε βρόχο εξελίσσεται το ζήτημα των ενοικίων για τις επιχειρήσεις - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2021

Σε βρόχο εξελίσσεται το ζήτημα των ενοικίων για τις επιχειρήσεις


Σε βρόχο στον λαιμό για τις επιχειρήσεις εστίασης εξελίσσεται το ζήτημα των ενοικίων και των επαγγελματικών μισθώσεων, παρά τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, με την επέκταση της μη καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική εντολή έως και τον μήνα Μάρτιο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει οφειλές από τους προηγούμενους μήνες και λένε ότι δέχονται πιέσεις από μερίδα ιδιοκτητών ενόψει της λήξης των μισθωτηρίων συμβολαίων να εγκαταλείψουν τα ακίνητα.


Σε άλλες περιπτώσεις επιχειρηματίες που εξυπηρετούσαν κανονικά τα ενοίκιά τους επειδή λήγουν τα συμβόλαια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις ιδιοκτητών που ζητούν αυξήσεις ακόμα και «αέρα» για να ανανεώσουν τις μισθώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργο Καββαθά, το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται έντονο το τελευταίο διάστημα και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επόμενη ημέρα, απειλώντας ακόμα και με λουκέτα εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

«Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο. Δέκα καταστήματα εστίασης έκλεισαν ήδη σε ένα τετράγωνο στο Γκάζι, που προ πανδημίας έσφυζε από ζωή. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Κολωνάκι, στην Κηφισιά και σε άλλες περιοχές, με επιχειρήσεις εστίασης συνεχώς να βάζουν λουκέτο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς.



Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα. «Στη Θεσσαλονίκη, μόνο στο κέντρο της πόλης, έκλεισαν άλλα 40-50 καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με στοιχεία των επιχειρηματιών της περιοχής. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Λάρισα. Ολόκληρη την εικόνα θα τη δούμε όταν ξανανοίξει η εστίαση. Τότε θα μετρήσουμε και πόσα λουκέτα θα έχουμε».

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, που φαίνεται να παίρνει τη μορφή επιδημίας, οι εκπρόσωποι της εστίασης ζητούν στα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του κλάδου να συμπεριληφθεί και η επιδότηση του ενοικίου έως το τέλος του χρόνου με ταυτόχρονη παράταση των μισθώσεων που λήγουν αλλά και απαγόρευση των εξώσεων.

Ειδικά για την παράταση του χρόνου των μισθώσεων και ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που είναι τυπικές στις υποχρεώσεις τους ζητούν νομοθετική ρύθμιση, η οποία να προβλέπει ίσως και πενταετή παράταση για να μην καταστραφούν επιχειρήσεις.

Μάλιστα, όπως δηλώνουν, έτσι θα μειωθούν οι εξώσεις εν μέσω της πανδημίας και θα αποφύγουν οι επιχειρήσεις το σοκ της μετακίνησης, στο κόστος της οποίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Παράλληλα ζητούν και τη δεκαετή παράταση στη μίσθωση εμπορικών ακινήτων, όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ.

Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με επιστολή στην κυβέρνηση, στην οποία αναφέρει ότι «σε μια εποχή που ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δοκιμάζεται σκληρά λόγω της πανδημίας, με χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το θέμα της διάρκειας της μίσθωσης των εμπορικών ακινήτων είναι εξαιρετικά σοβαρό».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες