Lockdown κόπωση ψυχολογία: Τα μυστικά για να βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ-NEWS

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2021

Lockdown κόπωση ψυχολογία: Τα μυστικά για να βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα


Lockdown κόπωση ψυχολογία: Η πανδημία και τα συνεχή lockdown έχουν δημιουργήσει μια περίεργη σωματική και ψυχολογική κατάσταση: ενώ δεν κουραζόμαστε μέσα στην ημέρα, νιώθουμε παρ’ όλα αυτά μια βαθιά κόπωση. Οι αιτίες της είναι πολλές, αλλά κύριο γνώρισμα είναι η γενική έλλειψη ενέργειας.
Άνετη αναπνοή

Το στρες έχει πολλές επιδράσεις στο σώμα, μία εκ των οποίων είναι η μειωμένη ενέργεια. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν να ξεκινάμε την ημέρα με μια εύκολη, επιστημονικά αποδεδειγμένη παρέμβαση: λίγες βαθιές ανάσες. Αν και υπάρχουν πολλές ασκήσεις αναπνοής και ρουτίνες διαθέσιμες μέσω εφαρμογών στο διαδίκτυο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα το επιβεβαιώνει: απλώς το κλείσιμο των ματιών και η εστίαση στη διαδικασία της αναπνοής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επιβραδύνουμε και να αρχίσουμε να καλλιεργούμε μια αίσθηση επίγνωσης.

Ενυδάτωση

Το νερό, ακόμα κι αν δεν διψάμε, μας τονώνει κατά την πρώτη ώρα μετά το ξύπνημα, οπότε είναι σοφό να είναι το πρώτο πράγμα που καταναλώνουμε. Γιατί; Επειδή το νερό βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα και όσο πιο αποτελεσματικά φτάνει το οξυγόνο στους μύες και στα όργανά μας, τόσο περισσότερη ενέργεια έχουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το τσάι και ο καφές δεν μας αφυδατώνουν. Ωστόσο και πάλι οι ειδικοί συστήνουν να συνοδεύονται από πολύ νερό.


Έμφαση στη σωματική άσκηση

Η σωματική άσκηση αυξάνει τις ενδορφίνες μας, βελτιώνει ακόμη και τη συγκέντρωση. Όσοι κινούν το σώμα τους το πρωί τείνουν να είναι πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν χρειάζεται να είναι μια έντονη αεροβική. Και μια βόλτα απλώς μέχρι το αγαπημένο σας καφέ θα βοηθήσει.


Επαρκές πρωινό

Γενικά, είναι καλή ιδέα να ακολουθούμε την αίσθηση που μας δίνει ως σήμα το σώμα μας όσον αφορά στο φαγητό για την αύξηση της ενέργειας πρωί. Προτείνεται ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά. Συνηθίζουμε επίσης να πεινάμε κάθε 3 με 4 ώρες. Για να διατηρήσουμε υψηλά τα επίπεδα ενέργειας, είναι σημαντικό να παρέχουμε στον οργανισμό μας αρκετό «καύσιμο», οπότε ίσως χρειαστεί να φάμε και κάτι μικρό αργότερα το πρωί.


Προσοχή στην πρόσληψη ζάχαρης

Η ζάχαρη δεν είναι ο απόλυτος εχθρός μας, αλλά μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα επίπεδα της ενέργειας. Η πολλή ζάχαρη παράγει υψηλές ποσότητες ινσουλίνης για να μπορέσει αποτελεσματικά να μεταφέρει τη ζάχαρη από το αίμα στα κύτταρα. Η υπερπαραγωγή ινσουλίνης οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης, συχνής πείνας και έντονης επιθυμίας για περισσότερη ζάχαρη.
Μακριά από το κινητό τηλέφωνο

Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας αμέσως αφού ξυπνήσετε το πρωί, επιτρέπετε σε κάποιον – κάτι άλλο να υποδείξει ποιες θα είναι οι πρώτες σας σκέψεις και τα συναισθήματα που θα έχετε, είτε επειδή βλέπετε τα μηνύματα που λάβατε κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε επειδή μπαίνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ασχοληθείτε με το κινητό σας, απλώς ιδανικά όχι το πρώτο μισάωρο αφού ανοίξετε τα μάτια σας.ΠΗΓΗ

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here