Top10: Δέκα «έξυπνοι» τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι! - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Τετάρτη, Μαρτίου 17, 2021

Top10: Δέκα «έξυπνοι» τρόποι για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι!


Τους τελευταίους μήνες που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, η προσοχή μας έχει στραφεί στην αναδιαμόρφωση του προσωπικού μας χώρου και στην αναζήτηση των τρόπων που θα κάνουν ακόμη πιο άνετο το περιβάλλον με το οποίο αλληλοεπιδρούμε καθημερινά.
Ωστόσο, εάν διαπιστώσαμε κάτι όλο αυτό το διάστημα, είναι πως για να απολαμβάνουμε ένα άνετο και λειτουργικό σπίτι, χρειάζεται να βάλουμε και… βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Με άλλα λόγια, εφόσον ο χρόνος που είμαστε εντός έχει αυξηθεί, επόμενο είναι πως και οι λογαριασμοί που μας περιμένουν στην πόρτα, θα είναι υπέρ του δεόντως «φουσκωμένοι». Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε γιατί είναι σημαντικό να επενδύσουμε σε ανέξοδες και ευέλικτες λύσεις, οι οποίες θα περιορίσουν την άσκοπη σπατάλη ενέργειας στο σπίτι μας, χωρίς όμως να μας στερήσουν την ποιότητα ζωής που έχουμε συνηθίσει.

Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από αυτές!
Μία μετατροπή που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρεύματος στον χώρο μας, είναι η αλλαγή των λαμπών πυρακτώσεως ή φθορίου, με οικονομικές λάμπες ενεργειακής κλάσης Α ή συστήματα LED. Μπορεί να κοστίζουν κάτι παραπάνω, όμως, το χρηματικό ποσό που εξοικονομούμε από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος κάθε δίμηνο, είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο.
Καλό θα ήταν να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε «sleep mode» ή σε λειτουργία αναμονής, καθώς έτσι καταναλώνουν ρεύμα χωρίς να χρειάζεται. Μπορούμε μάλιστα να τις συγκεντρώσουμε όλες σε ένα πολύμπριζο, το οποίο θα κλείνουμε με έναν διακόπτη, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικούς ρεύματος όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Εναλλακτικά, μπορούμε απλώς να τις αφαιρούμε από τη πρίζα.
Το ψυγείο είναι μία από τις συσκευές που χρειάζεται τακτικό καθαρισμό για να λειτουργεί στο βέλτιστο. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν το ψυγείο είναι βρώμικο ή υπερβολικά φορτωμένο χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα για να συντηρήσει τα τρόφιμα που εμπεριέχει.
Εάν το λαστιχάκι που βρίσκεται στην πόρτα του ψυγείοy δεν εφαρμόζει απόλυτα και δεν ασφαλίζει, είναι απαραίτητο να το αντικαταστήσουμε, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του ψυγείου και συνεπώς, την ενέργεια που καταναλώνει η συσκευή.

  1. Ο απορροφητήρας και το κλιματιστικό είναι δύο ακόμη συσκευές που χρειάζονται σχολαστικό καθαρισμό. Όταν τα φίλτρα τους είναι βρώμικα ή χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση, αντλούν περισσότερο ρεύμα για να έχουν τη μέγιστη απόδοση. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να τα καθαρίζουμε κάθε δύο μήνες, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή ή εναλλακτικά, να τα αντικαταστήσουμε εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
    Εάν θέλουμε να περιορίσουμε την ενέργεια που καταναλώνει το πλυντήριο ρούχων κατά τη διάρκεια των πλύσεων, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία που πλένουμε τα ρούχα. Αυτό συμβαίνει γιατί, περίπου το 90% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το πλυντήριο, χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί το νερό.
    Εξίσου σημαντικό είναι να μειώσουμε και των αριθμό τον πλύσεων που πραγματοποιούμε σε μηνιαία βάση, χρησιμοποιώντας τη συσκευή μόνο όταν ο κάδος του πλυντηρίου μας είναι γεμάτος.

  2. Τις φορές που χρησιμοποιούμε τις εστίες της κουζίνας για να μαγειρέψουμε, καλό θα ήταν να ελέγχουμε εάν η κατσαρόλα μας εφαρμόζει απόλυτα στο «μάτι» της κουζίνας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εξοικονομούμε 20 με 30% περισσότερη θερμότητα, αλλά γλιτώνουμε και αρκετό χρόνο.
    Ένας ακόμη τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια καθώς μαγειρεύουμε, είναι να χρησιμοποιούμε τον βραστήρα για να βράσουμε το νερό και έπειτα να το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Η ενέργεια και ο χρόνος που χρειάζεται ο βραστήρας για να ετοιμάσει το νερό σε σχέση με το «μάτι» της κουζίνας, είναι σαφώς λιγότερος.

  1. Μπορεί οι περισσότερες συνταγές φαγητών να αναφέρουν στις οδηγίες «Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους…», όμως στην πραγματικότητα, είναι λίγες οι φορές που αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια ψησίματος του φαγητού, αφού ακόμη και αν σβήσουμε λίγο νωρίτερα τον φούρνο από ό,τι αναφέρουν οι οδηγίες, η καμπίνα έχει αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να ολοκληρώσει το ψήσιμο.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες