Αυστρία: Θα προμηθευτεί 1 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2021

Αυστρία: Θα προμηθευτεί 1 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V


Της πρωτοβουλίας της χώρας του για το ρωσικό εμβόλιο „Sputnik V» κατά του κορονοϊού, υπεραμύνεται ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «η παραγγελία εμβολίων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε πέρυσι, ήταν μία σωστή απόφαση, ταυτόχρονα, ωστόσο, τα κράτη είναι ελεύθερα να τα παραγγείλουν σε παρασκευαστές που δεν αποτελούν μέρος της κοινής στρατηγικής εμβολιασμού της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το εμβόλιο όχι μόνο πρέπει να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, αλλά πρέπει επίσης να εγκριθεί, και φυσικά θα προτιμούσαμε την έγκριση από την ΕΕ, αλλά η υγεία των πολιτών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για γεωπολιτική στρατηγική, τα αντισώματα δεν έχουν σημαία».
Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι διαπραγματεύσεις για μία σύμβαση αγοράς του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» κατά του νέου κορονοϊού από την Αυστρία έχουν πρακτικά ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι με ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων (που προγραμματίζεται να αγοραστούν από τη Ρωσία) αυτό θα ήταν ένα «επιπλέον turbo» για την αυστριακή εκστρατεία εμβολιασμού.
Μετά την κρίση, ο καγκελάριος – ο οποίος υποστηρίζει εδώ και μήνες την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου από την Αυστρία – προτίθεται, όπως είπε, να θέσει εντός της Ευρώπης το ερώτημα, τι θα μπορούσε κανείς να είχε κάνει διαφορετικά προκειμένου να υπάρχει η ίδια ταχύτητα όπως στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο όσον αφορά την προμήθεια όσο και την έγκριση εμβολίων.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα, και μία παραγγελία του εμβολίου «Sputnik V» μπορεί πιθανόν να γίνει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα», είχε δηλώσει στις 31 Μαρτίου ο Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι.

Ο καγκελάριος είχε ήδη στις 26 Φεβρουαρίου, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σημειώνοντας πως «εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών».
Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια εγκριθούν στην Ευρώπη, επισημαίνοντας με νόημα, ότι «στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες