Το πιο ακριβό γραμματόσημο του κόσμου κοστίζει 15 εκατ. δολάρια - Agioi Theodoroi.gr

Τελευταία Νέα

Πέμπτη, Απριλίου 29, 2021

Το πιο ακριβό γραμματόσημο του κόσμου κοστίζει 15 εκατ. δολάρια


Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένα παλιό κομμάτι χαρτιού που έχει χυθεί πάνω του χυμός φραγκοστάφυλου.
Στην πραγματικότητα, όμως, είναι -από άποψη μεγέθους, βάρους και υλικού- αναμφισβήτητα το πιο πολύτιμο αντικείμενο στον κόσμο.
Οταν θα δημοπρατηθεί τον Ιούνιο, αναμένεται να πωληθεί μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων - περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές της αρχικής του αξίας.


DANIEL LEAL-OLIVAS VIA GETTY IMAGES


Το εν λόγω κομμάτι χαρτιού είναι γνωστό ως One-Cent Magenta της Βρετανικής Γουιάνας, που δημιουργήθηκε το 1856 και είναι το πιο διάσημο και ακριβό γραμματόσημο στον κόσμο.

«Είναι η Μόνα Λίζα του φιλοτελισμού», λέει ο Ντέιβιντ Μπιτς, ειδικός επί του φιλοτελισμού (σ.σ. το χόμπι της συλλογής αλλά και της μελέτης των γραμματοσήμων). «Είναι το μοναδικό γραμματόσημο που κάθε φιλοτελιστής και κάθε συλλέκτης έχει δει ή έχει ακούσει για αυτό».


DANIEL LEAL-OLIVAS VIA GETTY IMAGES


Το γραμματόσημο, μοναδικό του είδους του, εκτίθεται στα κεντρικά γραφεία του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο πριν από την πώληση του στη Νέα Υόρκη και θα προβληθεί δημόσια αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπιτς εξηγεί ότι η φήμη του ενισχύθηκε από τους ανθρώπους που το είχαν - και εκείνους που ήθελαν απεγνωσμένα να το κατέχουν.

Το γραμματόσημο δημιουργήθηκε στη Βρετανική Γουιάνα, νυν Γουιάνα, όταν μια έλλειψη γραμματοσήμων, τα οποία εισάγονταν συνήθως από την Αγγλία, απείλησε να διαταράξει την ταχυδρομική υπηρεσία της αποικίας. Τα γραμματόσημα του ενός σεντ χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την παράδοση εφημερίδων και τα περισσότερα από αυτά είχαν πεταχτεί.


ANGELA WEISS VIA GETTY IMAGES


Ο Μπιτς λέει ότι η έκπληξη δεν είναι ότι υπάρχει μόνο ένα τέτοιο γραμματόσημο σήμερα αλλά κυρίως ότι αυτό σώθηκε ως εκ θαύματος.

Ανακαλύφθηκε το 1873 από έναν εκκολαπτόμενο 12χρονο φιλοτελιστή που ονομάζεται Βέρνον Βόναν, ένα αγόρι από τη Σκωτία που ζούσε στη Βρετανική Γουιάνα. Το βρήκε στα χαρτιά του θείου του, νόμιζε ότι ήταν πολύτιμο και το πούλησε για έξι σελίνια.

Το γραμματόσημο πέρασε από συλλέκτες προτού εντοπιστεί από τον Κόμη Φιλίπ Λα Ρενοτιέρ βον Φεράρι του Παρισιού, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο φιλοτελισμό και συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή γραμματοσήμων στην ιστορία. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1917, αφήνοντας τα γραμματόσημά του «με υπερηφάνεια και χαρά στη γερμανική πατρίδα του».
Η Γαλλία κατέλαβε τη συλλογή από το Βερολίνο το 1920, πουλώντας τα γραμματόσημα σε δημοπρασία με τα έσοδα να αφαιρούνται από τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

Στη δημοπρασία συμμετείχαν ατζέντηδες των μεγαλύτερων συλλεκτών του κόσμου, όπως ο Βασιλιάς Γιώργος Β′ της Αγγλίας και ο Βασιλιάς Κάρολος Β′ της Ρουμανίας.

Ο νικητής που έδωσε το ποσό - παγκόσμιο ρεκόρ για ένα και μόνο γραμματόσημο, ήταν ένας γεννημένος στο Μπράντφορντ βιομήχανος που ονομάζεται Αρθουρ Χιντ, ο οποίος έκανε την περιουσία του στις ΗΠΑ κατασκευάζοντας υφάσματα ταπετσαρίας.

Οι επόμενοι ιδιοκτήτες του ήταν μεταξύ άλλων ένας Αυστραλός μηχανικός, ο οποίος το κράτησε στην ιδιοκτησία του τόσο ήσυχα που, όπως λέγεται, η σύζυγός του δεν ήξερε καν ότι το είχε αγοράσει.

Πωλήθηκε το 1980 για ένα νέο ποσό-ρεκόρ (935.000 δολάρια) σε έναν ανώνυμο πλειοδότη, ο οποίος αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο Τζον Ντι Ποντ, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος, ερασιτέχνης αθλητής και παθιασμένος συλλέκτης γραμματοσήμων που δολοφόνησε τον παλαιστή Ντέιβ Σουλτς - μια παράξενη ιστορία που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με την ταινία Foxcatcher στην οποία πρωταγωνιστεί ο Στιβ Καρέλ.



DANIEL LEAL-OLIVAS VIA GETTY IMAGES


Τρέχων ιδιοκτήτης του είναι ο Αμερικανός Στιούαρτ Βίτσμαν γνωστός σχεδιαστής παπουτσιών για διάσημους.

Προηγούμενοι ιδιοκτήτες έχουν κάνει τα δικά τους μικρά σημάδια στο πίσω μέρος του γραμματόσημου. Το σήμα του Βίτσμαν είναι ένα τακούνι στιλέτο δίπλα στα αρχικά του SW.

Στον φιλοτελισμό το γραμματόσημο είναι κάτι ιερό δισκοπότηρο. Ο Μπιτς θυμήθηκε όταν το έβλεπε σε μια έκθεση στις Βρυξέλλες το 1972. «Ηταν σαν να βλέπεις μια κορώνα με πολύτιμα κοσμήματα, είχες περίπου πέντε δευτερόλεπτα για να το κοιτάξεις μέσα σε ένα σκοτεινό χρηματοκιβώτιο».

Κάθε μία από τις τέσσερις φορές που το γραμματόσημο πωλήθηκε, δόθηκε ένατι ποσού που αποτελούσε παγκόσμια ρεκόρ, και αυτό αναμένεται για άλλη μια φορά στην προγραμματισμένη πώληση της 8ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Πηγή: Guardian
huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Σελίδες